Diecéze - „Žádný dobrý vztah nefunguje jen tak, je zapotřebí do něj investovat," hlásí naše diecézní Centrum pro rodinu a sociální péči na úvod Národního týdne manželství. V nabídce jsou valentýnské poutě, přednášky, nabídky romantických procházek na Ondřejník nebo Příborem a také inspirační konference Rostu spolu s Tebou.

Národní týden manželství

Víte, co je Národní týden manželství? Je to příležitost a výzva pro všechny páry zaměřit se na svůj vztah a investovat do něj. V České republice tato iniciativa vznikla roku 2006 a od té doby je vždy v týdnu okolo svátku svatého Valentýna věnována  pozornost posílení vztahových dovedností v manželství.

Mottem toho letošního týdne, který připadá na 12.–18. 2., se stala dvě slova – kořeny a křídla. Slova prostá, ale přesto velmi symbolická. Kořeny jsou základní hodnoty, tradice a zkušenosti, které do manželství přinášíme. Na straně druhé jsou křídla symbolizující růst, změnu a vývoj. A právě rovnováha mezi kořeny a křídly je pro spokojené manželství zásadní. Příliš pevné kořeny zamezují růstu a změnám, naproti tomu příliš velká křídla mohou vést k nestabilitě. Když se partnerům podaří nalézt rovnováhu mezi těmito dvěma aspekty, mohou společně růst a rozvíjet se a dosáhnout dlouhodobého a šťastného manželství, které bude pevným stromem s hlubokými kořeny a širokými křídly, které je budou vést k novým dobrodružstvím a výzvám.” (z webu tydenmanzelstvi.cz)

A proto neváhejme a inspirujme se, jak ze svého manželství udělat ještě lepší a nebo obnovit to, co se časem vytratilo. Napříč celou naší diecézí se nabízí několik různorodých možností. Přednáška Moje a tvoje kořeny ve Stěbořicích nám pomůže pochopit, jak náš vztah ovlivňuje to, co si neseme z našich původních rodin. Odpovědi na otázku Proč si někdy nerozumíme a co s tím budeme hledat v Ludgeřovicích. Společně prožít mši svatou můžeme třeba v Bravanticích, Jablunkově nebo Háji ve Slezsku. A co takhle Valentýnské kafe u konkatedrály v Opavě? Nebo společně strávené chvíle ve dvou na Valentýnské večeři nebo na koncertě? Vyrazit spolu na Rande na Ondřejník je samo o sobě výzvou. A když se současně nabízí náměty ke společnému rozhovoru při romantické procházce, není nad čím váhat.  Pomyslnou tečkou mělo být setkání Rostu spolu s Tebou – konference hnutí a komunit, které se zaměřují na manželská společenství. Toto setkání ale nakonec organizátoři pro nedostatek přihlášených zrušili.

Vybírat můžete v kalendáři Centra pro rodinu a sociální péči. Nabídku všech aktivit v rámci celé České republiky naleznete na webu tydenmanzelstvi.cz.

Autorka článku: Radka Moricová, Centrum pro rodinu a sociální péči

Pin It