Bohumín – Budovu cizinecké policie v Bohumíně bude od nynějška provozovat Charita. Pomocný biskup Martin David ji v závěru listopadu po rekonstrukci požehnal jako Charitní dům sv. Kláry v Bohumíně. Nabídnou zde deset míst pro odlehčovací službu pro seniory a dospělé se zdravotním postižením.

Nové kapitoly života těchto lidí, které se tu začnou od nového roku ‚psát‘, začínají příběhem pana Vasilia Christova Nedělkova. Pán s bulharskými kořeny měl podanou žádost do nedalekého Charitního domu pokojného stáří sv. Františka. Svého umístěná se nedožil, ale odkázal Charitě Bohumín majetek ve výši téměř 1,7 milionu korun. Dalším klíčovým partnerem byla Místní akční skupina Bohumínsko, která sdružuje okolní obce a zaměřuje se na dotační programy z Evropských fondů. „Díky nim jsme získali dotaci z IROP ESF ve výši 10 mil. korun na rekonstrukci domu,“ děkovala zástupcům spolku ředitelka Charity Bohumín Zdeňka Kniezková Brňáková.

Bývalý objekt Ministerstva vnitra, kde sídlila cizinecká policie a který by jinak chátral, bude plnit zcela opačné poslání. Při jeho otevření to uvedl pomocný biskup David: „Lidé zde měli úkol hlídat hranice. Charitní služba dělá úplný opak - ona ty hranice službou lásky a péčí o lidi bez rozdílu vyznání nebo barvy pleti naprosto cíleně překračuje a boří.“

Celodenní službu od jednoho dne až po tři měsíce zde bude Charita poskytovat lidem, kteří potřebují pomoc třetí osoby a jejich blízcí o ně pečují v domácím prostředí. „Člověk, který se o ně stará, občas nemůže poskytovat v daný čas potřebnou péči. Například dcera musí na operaci nebo rekonstruují dům či si potřebují odpočinout,“ vypočítává možné důvody umístění ředitelka.

Otevření domu se zúčastnil také náměstek hejtmana kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil, vedoucí odboru sociálních věcí Daniel Rychlik a starosta města Bohumín Petr Vícha. Náměstek při té příležitosti připomněl projekt kraje ‚Hrdinství, které není vidět‘ určený osobám starajícím se o své blízké v jejich přirozeném domácím prostředí. Také Charitní dům sv. Kláry by měl těmto hrdinům pomáhat a pro jejich blízké má připravené mnohé zajímavé aktivizační programy.

Foto: Michaela Gavláková/Člověk a Víra

Celou fotogalerii si můžete prohlédnout zde.

Pin It