Ostrava-Stará Bělá - Ve dnech 28. října až 14. listopadu se v České republice uskuteční „Putování relikvie sv. Vincenta de Paul“. Během něj zavítají ostatky tohoto velkého světce i do naší diecéze, a to do farnosti Ostrava-Stará Bělá.

Svatý Vincenc z Pauly, též francouzsky Vincent de Paul (24. dubna 1581 – 27. září 1660), byl francouzským knězem, zakladatelem kongregace lazaristů a Společnosti dcer křesťanské lásky neboli vincentek. Patří též k zakladatelům moderního charitního díla a vůbec byl velkým propagátorem péče o chudé. Je ostatně patronem Charity, ale i vězňů, zajatců, bezdomovců a nemocnic.

Jeho liturgickou památku si církev připomíná 27. září. U příležitosti tohoto svátku probíhá v jednotlivých Charitách v diecézi bohatý duchovní i kulturní program, nechybějí ani Dny otevřených dveří. Letos dostane připomínka tohoto světce bonus navíc, a to v podobě putování jeho ostatků po České republice.

Zahájeno bude 28. října v olomoucké katedrále, kam relikviář v životní velikosti (80 x 60 x 200 cm) doputuje ze slovenského Trenčína. Z Olomouce pak přes řadu měst a obcí dospěje 13. listopadu na Velehrad, odkud se o den později vrátí na Slovensko, kde pak své putování zakončí 15. prosince v Bratislavě.

Během svého putování po České republice navštíví relikvie francouzského světce i ostravsko-opavskou diecézi, konkrétně farnost Ostrava-Stará Bělá, kde je budou mít věřící možnost uctít od 31. října (od 17.00) do 1. listopadu (do 8.00), kdy auto s relikviářem vyrazí k sestrám vincentkám do Kroměříže. Podrobný harmonogram putování relikvií zde.

 

 

Pin It