Vápenná – Netradiční pojetí prázdnin či dovolené chystá na první červencový týden 150 mladých lidí z různých částí České republiky. Již podeváté přijedou na dobrovolnickou brigádu SummerJob, která se tento rok naposledy uskuteční v okolí Vápenné na Jesenicku. Dobrovolnický projekt SummerJob se uskuteční v obcích Vápenná, Žulová, Černá Voda a Skorošice ve dnech 1. – 8. července 2018. Na zahájení tábora přijede za doborovolníky do Vápenné pomocný biskup Martin David. V neděli 1. července bude od 16.30 hodin pro účastníky tábora sloužit mši svatou v místním kostele.

I letos dobrovolníci zdarma pomohou místním lidem s potřebnou prací a pro zájemce ze širokého okolí chystají zajímavé kulturní programy. Obyvatelé Rychlebska se tak mohou těšit například na atraktivní koncert kapely Circus Brothers, divadelní představení Dohráno, Cyráno, nebo diskuzi s novinářem Jindřichem Šídlem.

Hlavním programem je nezištná pomoc v domácnostech

Stejně jako v minulých letech budou dobrovolníci každý den nezištně pomáhat místním obyvatelům, zejména ve velkých rodinách, nebo u seniorů a nemocných lidí. „Máme přihlášeno více než 100 domácností, kde budeme během týdne pracovat,“ sdělila jedna z organizátorek Dominika Cvejnová, která má na starosti koordinaci pracovních lokalit. Nejčastější prací je podle ní natírání plotů, práce na zahradě, nebo příprava dřeva na zimu. „Máme však mezi sebou i pracanty, kteří se nezaleknou ani technicky náročnějších činností, jako je pomoc na stavbě či při bourání objektů,“ doplnila Cvejnová. 

Přípravy i realizace celé akce probíhají v úzké spolupráci se starosty všech obcí. „Na dobrovolnický projekt SummerJob se opravdu těšíme. Již v minulých dvou letech tito mladí lidé ukázali, že umí nejen udělat kus práce, ale doslova nám během celého týdne oživili a rozhýbali obec napříč všemi věkovými skupinami. Věřím, že i letošní SummerJob bude obdobně vydařený,“ řekl Leoš Hannig, starosta Vápenné, kde mají dobrovolníci základnu.

Dobrovolníci nabídnou koncert, besedu s novinářem i fotbalový turnaj

Každý večer dobrovolnickou práci vystřídá pestrý doprovodný program. „Hlavním bodem letošního nabídky je koncert české kapely Circus Brothers, která se prezentuje velmi dynamickou hudbou s prvky balkánské muziky. Koncert se uskuteční ve čtvrtek 5. července na fotbalovém hřišti ve Vápenné a předcházet mu bude fotbalový turnaj, ve kterém se střetnou týmy fotbalových dobrovolníků ze SummerJobu s týmy z okolních obcí. Lákadlem je také beseda se známým novinářem Jindřichem Šídlem o médiích, která se uskuteční v pondělí 2. července v kulturním domě v Žulové. Středeční večer 4. července pak bude patřit satirické divadelní hře Dohráno, Cyráno, která vypráví tradiční příběh v netradičním fotbalovém prostředí a odehraje se v kulturním domě ve Skorošicích,“ prozradil za organizátory Tomáš Imlauf. Kromě těchto programů chystají dobrovolníci také taneční zábavu s kreativním programem (3. července – Vápenná), bohoslužbu s pomocným biskupem Ostravsko-opavské diecéze Martinem Davidem (1. července – Vápenná), nebo závěrečný zábavní večer s názvem SMJ fest (7. července – Vápenná).

„Kulturní program připravujeme pro každý večer a vždy na něj zveme i všechny zájemce z obcí, kde pracujeme i ze širšího okolí. Vstupné je samozřejmě na všechny programy dobrovolné,“ přiblížil Tomáš Imlauf. Veškeré podrobnosti o večerních programech i kontakty na organizační tým najdete na webových stránkách www.summerjob.eu.

SummerJob – bližší představení akce

SummerJob se letos koná v obcích na Jesenicku již potřetí, celkově se jedná o devátý ročník projektu. Projekt organizují mladí lidé z křesťanského Hnutí fokoláre a jejich přátelé, celá akce probíhá ve spolupráci s místními starosty. Dobrovolnická brigáda je otevřená pro mladé lidi od 18 let. Podtitulem projektu SummerJob je heslo "Kde práce dostává nový rozměr", které podle organizátorů trefně vystihuje hlavní myšlenku akce. „Naším cílem je nejen pomoci místním obyvatelům manuální prací, ale zároveň i sdílet křesťanské hodnoty spolupráce, společenství, solidarity a nezištné pomoci,“ doplnil Imlauf.

 

Pin It