Ostrava – Fialová postní barva dominuje obálce únorového vydání Diecézního zpravodaje OKNO, který již zamířil do farností ke svým čtenářům. V aktuálním čísle vzpomínáme na zemřelého otce Michala Františka Jadavana, zveme do Hlučína na BISCUP s otcem biskupem a přinášíme osobní svědectví tří kněží, kteří se rozhodli svůj život darovat Kristu.

Zpravodajství se vrací k pohřbu P. Jadavana v Ostravě-Pustkovci a Odrách a požehnání pamětní desky ve Skřipově, kde s láskou vzpomínají na teologa P. Vojtěcha Tkadlčíka. V časopise informujeme o kácení smrků v Biskupských lesích, které poslouží k výrobě šindelů pro obnovu vypáleného kostela v Gutech.

Po jedenácté se letos na začátku letních prázdnin vydá mládež z Opavy na Velehrad. Průvodcem jim bude farář z Hati u Hlučína P. Bartłomiej Błaszka, který tradici pěších poutí mládeže zavedl. V březnovém Okně se dočtete o návštěvě salesiána Ladislava Heryána v Jeseníku nad Odrou nebo o nálezu fotografií z oprav dnešní katedrály v polovině 80 let minulého století.

Italka Alba ze Sardinie prožila jako dobrovolník v centru Horizont a ve Vesničce soužití celý rok. Jak na práci s dětmi vzpomínala při svém loučení se dozvíte v rozhovoru na stránce věnované Charitě. V Opavě udělovali ceny za fotografie zaslané do 10. ročníku soutěže Můj svět. O plese v rytmu čtyř ročních dob informují kolegové z Centra pro rodinu a sociální péči, kteří rovněž zvou na Národní pochod pro život a rodinu, který se uskuteční v sobotu 7. dubna v Praze.

Farnost, na níž se tentokrát blíže podíváme, je Hlučín. Právě do tohoto města se o víkendu 16. až 18. března vydají stovky mladých lidí z celé diecéze na BISCUP 2018. Uvítá je zde místní farář a děkan P. Martin Šmíd, který ve farnosti působí již osm let. „S Bohem člověk vždy jenom získá, i kdyby se zřekl čehokoliv,“ říká jeden ze tří kněží, kteří se zapojili do ankety na téma volby svého povolání. Na otázky odpovídali jablunkovský farní vikář P. Dobromil Zifčák, mikulovický farář P. Jiří Urbánek a P. Václav Turza, který prožívá svá důchodová léta v Krnově.

Pozvánku do Oder na 25. ročník Celostátní přehlídky zájmové umělecké činnosti církevních škol najdete v rubrice Kultura, na níž navazuje nabídka aktuálních knižních novinek z nakladatelství Portál, Paulínky a Karmelitánského nakladatelství. Výjimečné hudební představení Evangelium podle houslí od skladatele Pavla Helebranda se po dvou letech vrací do Ostravy. Dílo v němž účinkují také muzikanti a zpěváci z Hradišťanu bude předvedeno 13. dubna v 10.00 hodin pro školy a v 19.30 hodin pro veřejnost v ostravské katedrále.

Nové aplikace vhodné pro prožívání postní doby lze stahovat do mobilů a tabletů. Autorem „apky“ Postní kapky je farář z Dolního Němčí P. Petr Hofírek. Aplikaci Průvodce postem připravilo brněnské biskupství. Předposlední stránka březnového vydání OKNA patří osobnosti víry. Tentokrát poznáme životní osudy rodáka z Rýžoviště u Bruntálu Norberta Jana Nepomuka Kleina, OT, který byl nejen velmistrem řádu německých rytířů, ale také brněnským biskupem.

Pin It