Ostrava – Den církevních škol, který připadá na 16. 9., kdy církev uctívá památku mučednice sv. Ludmily, oslaví také základní a střední církevní školy v ostravsko-opavské diecézi. Do katedrály Božského Spasitele v Ostravě k Bráně milosrdenství se vydají žáci i učitelé Základní školy sv. Zdislavy z Kopřivnice. Školáci v Hradci nad Moravicí se tradičně vydají křížovou cestou na Kalvárii a studenti a studentky v Odrách prožijí svátek na školním dvorku a ve třídách.

V Ostravě se se školáky z Kopřivnice setká biskup František Václav Lobkowicz, který pro ně bude sloužit mši svatou od 9.15 hodin. Po bohoslužbě si malí poutníci prohlédnou opravenou katedrálu a po svačině je čeká další program. Nejmladší školáci z prvních až třetích tříd čeká prohlídka Zoologické zahrady, čtvrté a páté ročníky se vydají poznávat pavilon U6 v areálu Dolní oblasti Vítkovic a šesté až deváté třídy prožijí dvě hodiny v porubském planetáriu.

V Církevní základní škole sv. Ludmily v Hradci nad Moravicí zahájí sváteční den v 8.30 hodin mše svatá v kostele sv. Petra a Pavla. „Po bohoslužbě se žáci vydají na místní horu Kalvárii, kde se nachází historická křížová cesta. Žáci zde po skupinkách u jednotlivých zastavení budou plnit úkoly s tematikou sv. Ludmily. Stanoviště vedou žáci 9. třídy. Na vrcholku čeká kněz a výstup ukončí požehnáním modlitbou u kříže,“ uvedl ředitel školy Tomáš Honěk. Program završí hry a opékání. Pokud bude pršet, bude náhradní program ve třídách.

Studenti Střední zdravotnické školy a pedagogické školy sv. Anežky České v Odrách zahájí oslavu Dne církevních škol na školní zahradě při mši svaté. Celebrovat ji bude školní kaplan P. Michal Jadavan. Liturgii doprovodí zpěvem školní sbor Datio. Další program bude probíhat ve škole cyklem přednášek na různá témata. Studenti prvních ročníků si mohou vybrat například besedu s Romane Povalou na téma „Život v (ne)závilosti“ nebo debatovat s odborníky na téma „Práce s oběťmi trestných činů“. Pro další ročníky budou připraveny besedy se zástupci neziskových organizací Bez mámy, z. s. a Centrum pro rodinu a sociální péči, z. s. Hovořit se bude například o komunikaci a řešení konfliktů mezi partnery. Jak prožívat partnerské vztahy budou zejména ze svých zkušeností čerpat při přednášce manželé Mackovi. Školní kaplan P. Michal Jadavan si připravuje přednášku na téma Amerika.

Ilustrační snímek: Zahájení školního roku na Církevní základní škole sv. Ludmily v Hradci nad Moravicí. Foto: http://czs.proit.cz/

Pin It