Ostrava - Křesťanský hudební festival Slezská lilie, který se před šesti lety zrodil v Ostravě-Kunčičkách z nadšení místního duchovního správce, úspěšně roste. Letošnímu ročníku výrazně pomohlo spojení s oslavami 20. výročí ostravsko-opavské diecéze a zařazení festivalu do programu Dnů víry. Naslouchat muzice i duchovnímu slovu bylo o víkendu 11. a 12. června možné hned na čtyřech místech. Cestu na koncerty i kázání si našly tisíce lidí.

Někteří z nich neváhali do Ostravy vyrazit i ze vzdálenějších míst. Patří mezi ně například P. Ladislav Kunc z farnosti Vlčnov na Slovácku a P. Jan Plodr z Krásenska u Vyškova. „Přilákal nás vynikající výběr interpretů zvláště polský soubor TGD, který obdivuji od začátku jejich kariéry. Jsou mi sympatičtí svou křesťanskou upřímností a dávám je za příklad všem našich scholám,“ říká kněz, který křesťanskou hudební scénu sleduje desítky let. Hlavním bodem programu na hlavní scéně u katedrály Božského Spasitele byla irská kapela Iona. Muzikanti, kteří jsou legendou mezi křesťanskými rockovými kapelami, předvedli svůj originální styl s prvky keltské hudby. „Ionu jsme poslouchali v 90. letech v semináři, když byla kapela na vrcholu své popularity,“ dodal otec Ladislav.

Na pódiu před katedrálou vystoupila během večera ještě slovenská písničkářka Sima Martausová. Dívka s kytarou oslovila diváky svou bezprostředností, kterou promítá i do svých písní. „Máte rádi čokoládu? Kdo ji má rád, přihlaste se,“ vybídla obecenstvo Sima. A hned se hlásí stovky posluchačů. „Zahraji Vám písničku, kterou jsem složila ve vlaku, který se jednou pokazil v Trnavě přímo naproti továrny na čokoládu,“ dodala písničkářka.
Podobně dokázal bavit také Pavel Helan během svého koncertu v Avion Shopping Parku. Na podiu uprostřed obchoďáku se během sobotního odpoledne vystřídala chválová kapela Marabe z Krnova, písničkářka Sima Matrausová a završilo je vystoupení autora hitu iBůh. Více než hodinový koncert přitahoval k podiu stále více posluchačů, kteří se zastavovali během své výpravy za nákupy. „Zdravím také obecenstvo na ochozech,“ adresoval Helan svůj úsměv děvčatům a chlapcům v kavárně v prvním patře obchodního centra.

„Vyprodáno“ bylo také na další scéně v kostele sv. Václava v centru Ostravy. Tam k lidem hovořil karmelitán P. Vojtěch Kodet. Mezi jeho dvě přednášky se vešli se svým vystoupením Žamboši.

Největší nápor však zažili v neděli 12. 6. Kunčičky. Po završení sobotního večera videomappingem na průčelí katedrály bylo během noci přestěhováno hlavní podium a veškeré ozvučení za kostel sv. Antonína Paduánského. Nejméně tisíc lidí přišlo na mši svatou, kterou celebroval generální vikář Mons. Martin David. Zazpívala Schola brněnské mládeže a kázání se ujal festivalový host P. Marián Kuffa ze Slovenska. Jeho homilie se stala první ze tří přednášek duchovního programu festivalu. Neúnavný kazatel hovořil o svých zkušenostech ze života s Bohem a lidmi na okraji společnosti až do večera.

Do programu 6. ročníku Slezské lilie se vešlo ještě vystoupení mladého zpěváka Adama Bubíka a uznávaného hudebníka a klávesisty Romana Dragouna.

Během dne si v areálu okolo kostela v Ostravě-Kunčičkách přišly na své také děti. U prolézaček v zahradě mateřské školy byly k dispozici hlavolamy Centra pro rodinu a sociální péči, u stánků byla k mání točená kofola i zmrzlina. Projet se dalo také na dětském vláčku nebo na "báječných kolech" manželů Praisových. Rodiče dětí si mohli mezitím zajít na jednu z aktivit rodinného centra "manželské rande".

Foto: Pavel Siuda

Další fotogalerie ze Slezské lilie z programu na hlavní scéně před katedrálou na Člověk a Víra.

Pin It