krizovacesta1Ostrava - V řadě farností probíhají v postní době pobožnosti křížové cesty. Kromě těch konaných v kostelích se uskuteční několik křížových cest mimo prostory chrámů. Hned v pátek 6. 3. proběhne jako každý první pátek v měsíci pobožnost křížové cesty na poutním místě Mariahilf. Začátek bude jako obvykle ve 21 hod. u prvního zastavení (nad Zlatými Horami). Z Jeseníku od fary odjíždí ve 20.15 hod. autobus. Doprava zpět je zajištěna.

 

Křížovou cestu Proskovicemi pro děti a mládež pořádá v neděli 8. 3. proskovické spolčo a ministranti. Účastníci se sejdou v 15.00 u kostela sv. Floriána v Proskovicích a následně půjdou lesní cestou na hřbitov.

Ve stejný den se na této pobožnosti setkají všichni ti, kteří přijmou pozvání animátorů opavského děkanátu. Tato křížová cesta, konaná za misie a mír ve světě, započne ve 14.30 u „Sádráku“, tj. v okolí Stříbrného jezera. http://dcm.doo.cz/upload/plakaty/2015/krizova_cesta_opava_2015.jpg

V pátek 14. 3. se koná noční křížová cesta na Kalvárii v Hradci nad Moravicí. Sraz účastníků je v 19.30 na faře, poté následuje odjezd auty na místo. Návrat je naplánován přibližně kolem 23. hodiny.

V neděli 22. března v 15.00 proběhne poutní křížová cesta farnosti Stará Bělá u poutního chrámu Panny Marie Sedmibolestné na kopci Cvilín u Krnova.

Biskup František Václav Lobkowicz prožije v pátek 27. 3. společně s frýdeckými farníky pobožnost křížové cesty ve farním kostele sv. Jana Křtitele. Křížová cesta začíná v 17.30 hodin a od 18.00 hodin následuje mše svatá s postním kázáním biskupa.

Již tradiční křížová cesta ulicemi Opavy se uskuteční v sobotu 28. března. Začíná v 15 hodin v kostele sv. Vojtěcha a vyústí v konkatedrále Panny Marie.

 V noci ze Zeleného čtvrtku (2. 4.) na Velký pátek (3. 4.) připravila křížovou cestu mládež novojičínského děkanátu. Ve 22.00 bude zahájena u prvního zastavení, tj. na začátku cyklostezky za novojičínským hřbitovem. http://dcm.doo.cz/upload/plakaty/2015/via_crucis_2015.jpg

Po velkopátečních obřadech (3. 4.) ve farním kostele v Krnově vyjdou místní věřící ulicemi svého města s velkým křížem na Cvilín, aby se pobožnost křížové cesty pomodlili u jednotlivých zastavení na tomto poutním místě.

Na Velký pátek (3. 4) se uskuteční tradiční modlitba křížové cesty na Křížovém vrchu v Rudě u Rýmařova. Pobožnost začíná ve 20.00 hodin u kostela Panny Marie Sněžné v Rudě u Rýmařova a pokračuje po jednotlivých zastaveních až na Křížový vrch (589 m. n. m.), kde stojí sousoší Ukřižování v životní velikosti.

Další křížové cesty budou postupně doplňovány do kalendáře akcí, až se objeví na farních webech.

Ilustrační foto: Dominik David, Člověk a víra

Pin It