PChromecekSvatý Hostýn - Ve věku 82 let zemřel ve čtvrtek 4. prosince 2014 v kroměřížské nemocnici P. Jan Chromeček, SJ, dlouholetý duchovní správce Svatého Hostýna. Rozloučení se zesnulým se uskuteční v pátek 12. prosince od 14.00 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně a poté bude jeho tělo uloženo na místním hřbitově.

Jan Chromeček se narodil 27. července 1932 v Brně. Po maturitě na místním biskupském gymnáziu roku 1949 vstoupil do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova na Velehradě, kde v roce 1950 zažil zrušení řádu komunistickým režimem.

Po internaci v Bohosudově dokončil noviciát již tajně v Brně. Pracoval jako konstruktér až do roku 1959, kdy byl zatčen a uvězněn. Po amnestii v roce 1960 byl propuštěn a poté pracoval jako dělník u zedníků a pokrývačů.

Po soukromém studiu filozofie a teologie byl v roce 1968 tajně vysvěcen na kněze. Díky politickému uvolnění během pražského jara mohl navštívit Rakousko a věnovat se po tři semestry studiu na Teologické fakultě innsbrucké univerzity. Po jeho návratu do Československa se podařilo vyjednat jeho zařazení do duchovní správy v brněnské diecézi. Od roku 1970 do roku 1990 prošel farnostmi v Brně u minoritů, v Ivančicích a nejdéle působil v Horních a Dolních Věstonicích a Strachotíně, kde ve skrytu vykonával funkci novicmistra.

Po oficiálním znovuobnovení řádu působil ještě rok jako novicmistr na Hostýně, od roku 1991 jako farář ve Štěpánově u Olomouce, v Hnojicích a v Moravské Huzové. V roce 1995 se vrátil na Hostýn, kde se stal rektorem baziliky a představeným jezuitské komunity. Během let zde zastával různé funkce, jak v duchovní správě a v Matici svatohostýnské, tak i v komunitě. Byl vždy plný energie a stal se výraznou postavou tohoto poutního místa.

Jeho zdravotní stav se začal zhoršovat až v posledních letech. Od června mu již viditelně ubývalo sil. V říjnu byl hospitalizován v nemocnici v Kroměříži, kde nakonec vydechl naposled.

Parte ke stažení zde

Pin It