Havířov – Ve věku 77 let zemřel v neděli 5. 2. 2017 salesián P. Karel Jašek, SDB. Do pastorace v ostravsko-opavské diecéze se zapojil v roce 2003 jako první farář nově zřízené farnosti sv. Jana Boska v městské části Havířov-Šumbark. Ve farnosti v bezprostřední blízkosti aktivit Střediska volného času Don Bosko Havířov působil téměř deset let. S vděčností za všechno, čím nás obdaroval, s prosbou za spásu jeho duše a ve víře v Ježíše Krista vytvoříme společenství při mši svaté v sobotu 11. února 2017 ve 13 hodin v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce a poté jeho tělo uložíme do rodinného hrobu na místním hřbitově.

Karel Jašek se narodil 15. 9. 1939 v Samotíškách u Olomouce. Vyrůstal v početné rodině se 16 sourozenci. Vyučil se a pracoval jako zahradník. Maturoval na Střední zemědělské škole v Ostravě-Zábřehu (obor zahradník) v roce 1967. V letech 1968 – 70 absolvoval tajný salesiánský noviciát. Jeho magistrem byl P. Stanislav Stařík a formace probíhala na faře v Medlově u Uničova, kde byl P. Stařík duchovním správcem. V roce 1969 Karel vstoupil do kněžského semináře v Olomouci. První řeholní sliby složil v Medlově 4. 10. 1970. Kněžské svěcení pak přijal 22. 6. 1974 v Olomouci z rukou biskupa Josefa Vrany.

Jeho prvním kněžským působištěm se stalo Uherské Hradiště, následovaly Staré Město u Uherského Hradiště, Slavičín na Zlínsku a v roce 1980 přichází do Uherského Brodu na moravském Slovácku, kde působil do 1. 2. 1990, kdy přichází do farnosti Lipník nad Bečvou, kde působil požehnaných 13 let a a zasloužil se velkou měrou o rozkvět farnosti v období znovunabyté svobody. Zapsal se nesmazatelnou stopou do srdcí všech svých farníků. V Lipníku inicioval apoštolát mládeže. Pomáhali mu mladí muži na civilní službě, kteří s ním bydleli na faře.

Jako salesián patřil do ostravské komunity. Od roku 1999 se věnoval jako delegát salesiánům spolupracovníkům ve společenství Moravská brána. Od 1. 7. 2003 pastoračně působil v Havířově, kde byla zřízena k tomuto datu nová farnost Havířov-Šumbark. Karel se stal jejím prvním farářem a sloužil bohoslužby v nově postaveném farním kostele sv. Jana Boska. A neměl to vůbec jednoduché. Protože ještě nebyla postavena fara, bydlel přímo ve středisku mládeže, takže k němu stále doléhaly hlasy dětí z tělocvičny a z heren. Svojí laskavostí, trpělivostí a dobrým srdcem si získával srdce dětí a pracovníků střediska.

Od 26. 12. 2012, po mozkové mrtvici, bydlel u svých příbuzných v Samotíškách, kde na nedalekém Svatém Kopečku poskytoval poutníkům službu svátosti smíření. Před velikonocemi v roce 2014 se přestěhoval do domu salesiánské komunity v Ostravě, která ho s otevřeností přijala. Karel si získával lidi stále dobrou náladou a milým úsměvem. I v Ostravě se pro svou laskavost stal vyhledávaným zpovědníkem a to i mezi romskou mládeží. V kapli na komunitní modlitby byl vždy první. Mezi jeho oblíbené činnosti v komunitě patřilo umývání a utírání nádobí. Účastnil se všech komunitních aktivit (modlitby, výlety, návštěvy kulturních akcí) včetně dvou dovolených na Slovensku. V září 2016 oslavil symbolických 77 let, věk plnosti.


Pro Karla byla charakteristická jeho „dětská neposednost“, která byla právě projevem jeho citlivosti na Boží volání: Co Pane, ode mě žádáš?
Na svátek sv. Františka Saleského 24. 1. 2017 byl ráno v bezvědomí po další mozkové mrtvici převezen do Městské nemocnice v Ostravě na Fifejdách, kde v neděli 5. 2. 2017 v časných ranních hodinách zemřel.

Parte ke stažení zde.

Video k 20. výročí Církevního střediska volného času sv. Jana Boska v Havířově. Léta 2001-2005.

Pin It