Diecéze – Třetí květnový víkend se ještě v některých farnostech ohlédne k svátku sv. Jana Nepomuckého. Chystají se také mariánské poutě nebo varhanní koncerty. V Ostravě-Pustkovci se také sejdou absolventi diecézního kurzu pro varhaníky a scholy při mši svaté, po které dostanou osvědčení. Podívejte se, kam všude se můžete o víkendu vypravit.

img5093a

Interiér kostela sv. Františka a Viktora v Hrušově. Foto: Michaela Gavláková / Člověk a Víra

Svátek sv. Jana Nepomuckého v liturgickém kalendáři připadá na 16. května. Některé farnosti slaví poutní slavnost až o následném víkendu. Platí to pro Štramberk, kde se poutní mše svaté uskuteční v neděli 21. května v 7.00 a v 10.00. O půl třetí odpoledne pak následuje svátostné požehnání. Na Pražmě (farnost Morávka) jsou poutní mše svaté v neděli v plánu na 7.00 a 10.30. V Opavě-Kylešovicích začíná poutní mše svatá v neděli v 9.00. Svatého Jana Nepomuckého si připomenou také ve fulnecké farnosti poutí do Jestřábí. Od farního kostela ve Fulneku vyrážejí poutníci v neděli ve 13.30, v Jestřábí pak poutní mše začíná v 15.00. Už v sobotu 20. května se pouť ke kapli sv. Jana Nepomuckého uskuteční v Horních Domaslavicích (místní části Podlesí). Mše svatá tam začíná v 10.00.

Více farností pořádá také mariánské poutě. V Opavě u sv. Vojtěcha se koná pouť k Panně Marii Opavské, Matce Milosrdenství. Setkání začíná v sobotu 20. května v 17.00 pobožností, na kterou v 18.00 naváže mše svatá. V neděli 21. května se pouť k Panně Marii, Pomocnici křesťanů, uskuteční na Gruni u Starých Hamer v Beskydech, mše svatá tam bude v 10 hodin. V neděli v 11.00 se pouť ke cti Panny Marie Pomocnice uskuteční v Palačově (farnost Starý Jičín). V neděli odpoledne také pokračuje série děkanátních mariánských pobožností jesenického děkanátu. Věřící se tentokrát sejdou u kaple Panny Marie Lasalettské v Travné. Májová pobožnost tam je v plánu od 15.30. V Jeseníku se v neděli 21. května otevře také výstava spolku Člověk a Víra. Vernisáž v tamním farním kostele naváže na mši svatou, která začíná v 10:30.

Ostravě-Pustkovci se v sobotu 20. května setkají absolventi kurzu pro varhaníky a scholy v diecézi. Mši svatou tam bude od 9.30 celebrovat P. Jan Czudek, delegát ad omnia.

Biskup Martin David v neděli 21. května zamíří do Ostravy-Hrušova. Spolu s tamní farností si připomene jak jubileum 130 let od posvěcení tamního chrámu sv. Františka a Viktora, tak výročí smrti P. Františka Bijoka a varhaníka Vladimíra Rottera. Kromě mše svaté s biskupem, která je naplánována na 10.00, farnost na neděli chystá také koncert Marie Rottrové – ten začíná v 16 hodin. Předprodej vstupenek zajišťuje síť OSTRAVA INFO.

O víkendu farnosti zvou také na koncerty klasické hudby. V Bílovci zahraje v sobotu 20. května od 16 hodin na varhany Martin Jakubík. V Ostravě-Kunčičkách se v neděli dopoledne chystá další benefiční koncert na podporu opravy tamních varhan. V 9.00 v tamním kostele zazní melodie J. S. Bacha, G. F. Händela a dalších skladatelů v podání umělců Janáčkovy filharmonie, operního studia při Národním divadle moravskoslezském nebo Janáčkovy konzervatoře. V Ostravě-Staré Bělé varhanní koncert v neděli 21. května od 16 hodin připomene 180. výročí od narození tamního rodáka, kněze a skladatele P. Ludvíka Holaina. Program s názvem „Bohuslav Matěj Černohorský a jeho pražská škola“ zazní ve starobělském farním kostele v podání Tomáše Thona. Výtěžek půjde na opravu varhan. V Opavě-Kylešovicích zvou v neděle 21. a 28. května na Svatojánské májové podvečery, které v tamním farním kostele od 18.30 nabídnou hudební i poetické zastavení.

Z programu příštího týdne vybíráme následující ochutnávky. Centrum pro rodinu a sociální péči zve na svůj benefiční koncert, který ve spolupráci s Janáčkovou filharmonií pořádá v pátek 26. května v katedrále Božského Spasitele. Ve stejný den se diváci ve Strahovicích mohou těšit na divadelní představení o bl. Richardu Henkesovi. Ministrantské týmy se nadále mohou hlásit na fotbalový turnaj, který v sobotu 27. května pořádá jablunkovská farnost a mládež frýdeckého děkanátu.

Více informací o akcích naleznete také na internetových stránkách farností a v diecézním kalendáři na tomto webu.

Pin It