Frýdek-Místek – Konec školního roku se v základních uměleckých školách točí ve znamení předehrávek, koncertů nebo postupových zkoušek. ZUŠ duchovní hudby ve Frýdku-Místku chystá v květnu a červnu několik vystoupení pro širokou veřejnost a zve nové uchazeče k zápisu pro příští školní rok. Nabídka hudebních nástrojů je opravdu pestrá.

jkdsc04894

Ilustrační foto: Jan Kalenský / Člověk a Víra

Základní umělecká škola duchovní hudby už od roku 1994 vede své žáky nejen k chrámové hudbě, ale též k samotným základům hry na nástroje. Jediná církevní ZUŠ v diecézi má i pro příští rok pestrou nabídku vyučovaných předmětů. Noví žáci mohou udělat první krůčky ve hře na zobcovou i příčnou flétnu, lesní roh, trubku, klarinet, kytaru, housle i varhany a zapracovat na sólovém zpěvu. „Přijďte se k nám podívat, seznámit se s našimi výbornými pedagogy a zažít srdečnou a rodinnou atmosféru. To jsou jen některé z důvodů, proč k nám přichází žáci nejen z blízkého okolí, ale neváhají dojíždět i ze vzdálených míst,“ zve místecká umělecká škola.

Talentové zkoušky škola vypsala na 12. a 13. červen (vždy od 14 do 18 hodin). Je nutné se předem registrovat na webu (https://www.zusdh.cz/pro-rodice-a-zaky/prijimaci-talentove-zkousky). Zápis by ale neměl nikoho vystrašit. Učitelé si poslechnou, jak dítě umí rytmicky vytleskávat, zazpívat lidovou píseň nebo zopakovat tón. „Uchazeč musí mít minimálně 5 let k 1. 9. 2023. Pokud již částečně ovládá hru na zvolený nástroj, může ho vzít s sebou a zahrát libovolnou skladbu,“ doplňuje škola na svém webu.

ZUŠ duchovní hudby si v poslední době zdatně vedla na několika přehlídkách. Žák Antonín Fábera se například prosadil i v krajském kole klavírní přehlídky, dvě studentky dosáhly přijetí na konzervatoř. Prvenství v krajském kole soutěže ZUŠ v kategorii „komorní hra s převahou dechových nástrojů“ putovala do Místku hned dvě, a to pro trio i kvarteto.

Svůj talent žáci ZUŠ duchovní hudby předvedou v příštích týdnech také na několika vystoupeních pro veřejnost. „V rámci celostátního festivalu základních uměleckých škol ZUŠ Open 2023 bude naše škola pomáhat. Za pomoci dobrovolnického centra Adra vystoupí naši žáci 29.5. v ALZHEIMER HOME Frýdek-Místek, 30.5. v Domově pro seniory a 31.5. v Domě pokojného stáří (přes Adru vystupujeme i mimo ZUŠ Open ve frýdeckém hospici),“ vypočítává ředitel ZUŠ duchovní hudby Jan Štěpánek. Škola se představí také na Noci kostelů v Místku, Sviadnově a Lískovci. Poslední akcí školního roku bude vzpomínkový koncert na žáka školy Jožku Eliáše, který byl loni před Vánoci zavražděn v Bašce. Žáci, absolventi i přátelé školy zahrají na počest mladého varhaníka 28. června od 19 hodin v kostele sv. Bartoloměje ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Pin It