Stěbořice – Sluníčka, větru, ale hlavně neopakovatelné atmosféry si užila zhruba tisícovka návštěvníků 10. ročníku Memoriálu otce Jožky ve Stěbořicích. Na startovní čáru se jich postavilo 618. Již tradičně závod výstřelem ze startovní pistole odstartoval biskup Martin David a hned nato pokořil čtyřkilometrovou trať jubilejního ročníku. Na tu nejdelší, jedenáctikilometrovou, si troufli delegát ad omnia Jan Czudek a místní farář Klement Rečlo. Vítěze potom dekoroval biskup Martin.

memoril otce joky 7Farnost, ale i návštěvníci z blízkých i vzdálených míst vzpomínali na kněze, který tragicky zemřel při rybaření na Oravské přehradě, již dopoledne při mši svaté. Sloužil ji biskup Martin David. Ve své promluvě se zamýšlel nad významem pohybu tělesného, ale hlavně duchovního. Mimo jiné řekl:

"Evangelium je plné pohybu, jen jsme se na něj možná tímto úhlem pohledu nikdy nepodívali. Panna Maria se po zvěstování vydala na cestu a spěchala do judského města v horách. (Lk 1,39) Ježíš, když povolává apoštoly, neříká „seďte“, ale „pojďte za mnou…“ (Mk 1,17). Po Kristově vzkříšení se Petr a Jan rozbíhají ke hrobu a jedna z posledních slov, která Ježíš apoštolům řekne, jsou: „Jděte do celého světa…“ (Mk 16,15) Víra je plná pohybu. Stále prožíváme velikonoční dobu a je to právě vzkříšený Kristus, který znovu rozhýbe strnulé učedníky. Víra, to není jen ten pohyb vnější, který vidíme na apoštolech, na Marii. Víra není to, že se rozběhnu a uběhnu 2, 4 nebo 10 kilometrů. Víra je především pohybem vnitřním. Rozhýbává naše srdce a to je věc velmi skrytá.

A tady nám může posloužit ten dobře známý text evangelia o svatbě v Káně Galilejské – i on má v sobě pohyb, ale vyjádřený jaksi nepřímo, ukrytý. Ti svatební hosté, protože už vypili celou připravenou zásobu vína, si ho možná vůbec nevšimli… Ale je tu Maria, která vidí situaci, je pohnuta soucitem a přichází za Kristem. A přestože to vypadá, že to s ním ani nehne, tak uvádí do pohybu služebníky na svatbě, kteří jsou nakonec svědky zázraku. Víra nás rozhýbává.

Dává nám motivaci, rozhýbává nás k modlitbě, k tomu, že podobně jako Maria přicházíme k Ježíši a ukazujeme mu svůj nedostatek. Ona říká: Už nemají víno. Ale my můžeme říkat, už nemám sílu, už nemám trpělivost, už nemám odvahu… Víra nás udržuje v pohybu na cestě k Bohu."

Den zakončil koncert slovenské kapely Timothy.

Výsledky běžeckého závodu:

10 km ženy – Vybíralová Marie, Kobeřice; Zinhailo Antonina, Opava; Pospíšilová Pavla, Opava

10 km muži – Wittek David, Kingteam; Chrudina Robert, Stěbořice; Prokša Martin, TJ Sokol Opava

2 km absolutní pořadí – Mička Richard, ZŠ Englišova; Jurišicová Klára, Ostrava; Osadník David, Nový Dvůr

4 km ženy – Bokišová Alexandra; Slatinská Klára; Moravcová Aneta, Stěbořice

4 km muži – Poledník Michal, Zbynja Team; Vincker Tomáš, Opava-Zlatníky; Vajda Ondřej, Zbynja Team

4 km žáci – Šír Martin, BYAC Brno; Mička Eduard, ZŠ Englišova; Šovčík Matěj, FK Jakartovice

4 km žákyně – Bokišová Johana, OB Opava; Honková Daniela, Opava; Ptáčníková Klára, Bítovští Ptáčníci

Fotogalerie: Aleš Repka / Člověk a Víra. Celá fotogalerie zde.

Pin It