Ostrava/Olomouc – Jak pomoct vlastní farnosti najít nové pastorační nadšení? Jak může lidem v církvi pomoct ekonomické myšlení? Jak rozeznat, kdy se z náboženství stává pouhá zástěrka pro ospravedlnění války? V článku najdete nabídku kurzů a přednášek, kde se můžete dozvědět odpovědi na tyto otázky.

20515 dsc 0807

Ilustrační snímek z loňské konference o pastoraci v Hradci Králové. Zdroj: ČBK

Rozšíření obzorů, novou inspiraci i pohled na svět z jiného úhlu nabízí vzdělávací a duchovní kurzy či přednášky, které se v příštích týdnech chystají na území naší diecéze i sousední arcidiecéze.

Přednášku věnovanou Matce Boží a jejímu místu v Bibli pořádají už v sobotu 6. května frýdečtí redemptoristé. Setkání na Staré faře ve Frýdku od 9.00 povede biblista a doberský farář P. Marek Kozák.

Škola křesťanského života a evangelizace pořádá o druhém květnovém víkendu formační setkání Škola Marie. Od 12. do 14. května jsou do Salesiánského střediska Dona Bosca v Ostravě-Vítkovicích zváni všichni zájemci o růst ve víře a poslání k evangelizaci. V programu jsou kromě přednášek a chval také mše svaté, příležitosti ke svátosti smíření nebo přímluvné modlitbě. Na setkání je třeba se předem přihlásit. https://www.skolamarie.cz/ostrava

Téma „Zneužívání náboženství k ospravedlnění násilí a válek" otevře přednáška kněze brněnské diecéze P. Jana Pacnera, kterou pořádá místní skupina České křesťanské akademie v Českém Těšíně. Setkání s duchovním s dlouholetou zkušeností vojenského kaplana se uskuteční ve středu 17. května v 18:30 v sálce pod farou v Českém Těšíně.

Důležité informace pro ty, kdo doma pečují o své stárnoucí příbuzné, přinese další seminář Charity OstravaJak pečovat o nemocného v domácím prostředí“. Setkání se odehraje ve čtvrtek 18. května od 14. do 17. hodiny v Hospici sv. Lukáše v Ostravě-Zábřehu.

Na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy si v posledních letech získaly velkou oblibu kurzy ekonoma a lektora Romana Češky. Ten se věnuje tématům jako křesťanské podnikání, etika v byznysu nebo církevní hospodaření. Dvě setkání s tímto ekonomem věnovaná Ekonomickému myšlení pořádá v květnu Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. „Uskuteční se ve dvou setkáních, a to 15. a 22. května 2023 od 9 do 17 hodin v Aule Cyrilometodějské teologické fakulty UP v Univerzitní ulici. Kurz je určen široké veřejnosti se zájmem o problematiku ekonomického myšlení,“ uvádí na svém webu fakulta, která dává slovo také přednášejícímu: „Během dvou setkání se účastníkům pokusím zprostředkovat ekonomické myšlení jako způsob chápání reality s pomocí účetních a ekonomických informací, který nicméně není o číslech, ale o tom, co se za čísly skrývá, co z nich lze vyčíst, k čemu může ekonomické myšlení sloužit, jaké vyjadřuje hodnoty. Cílem správného ekonomického myšlení není finanční zisk nebo hromadění majetku, ale prosperita a dobré dílo. Zdrojem prosperity a cestou k dobrému dílu nejsou čísla, peníze a majetek, ale především lidé, spolupráce, společné hodnoty, nápady a schopnost je realizovat, efektivní využívání dostupných zdrojů a příležitostí ve správný čas,“ uvedl Roman Češka, který pozornost také zaměří na účetnictví nebo sledování příjmů, výdajů a výnosů. Na dvojici setkání je třeba se přihlásit předem a také uhradit registrační poplatek. Více informací zde.

V Olomouci se v květnu koná také druhý ročník konference Aktivizace pastorace v ČR. „Projekt reaguje na aktuální výzvy, kterým naše farnosti čelí, a hledá řešení mezi těmi, jež mají s aktivizací ve svých životech osobní i pracovní zkušenosti. Proč se o zkušenosti nerozdělit? Pojďme společně sdílet pastorační aktivizační podněty, nápady, projekty i zkušenosti a objevovat nové cesty v pastoraci napříč celou naší republikou,“ zvou organizátoři. Více o setkání, které se koná ve čtvrtek 25. května, naleznete zde.

V programu se najdou jak zástupci farností z velkých měst, tak z venkova. Vybíráme některá témata příspěvků:

P. Pavel Macura (Valašské Klobouky): Jak se žije v plné farnosti?

P. Petr Šikula (Brno - Líšeň): Hledači pokladů aneb objevování skrytých talentů

P. Jan Linhart (Skuteč): Poklady z venkovských farností

P. Daniel Vícha (Místek): Farnost jako součást společnosti nebo uzavřené ghetto?

Hlavními hosty jsou košický pomocný biskup Mons. Marek Forgáč s tématem Jak hořet a nevyhořet a německý duchovní P. Helmut Haugh, který promluví o pastorační vizi farnosti v Augsburgu, kterou vede.

Pin It