Ostrava-Svinov – Prostranství před kostelem Krista Krále v Ostravě-Svinově už svým názvem nepřipomíná francouzské revolucionáře. Po přejmenování teď odkazuje na kardinála Františka Tomáška. Změnu farníci oslavili v neděli 30. dubna po mši svaté.

202304svinovtomasek93 1

Foto: Vojtěch Curylo / Člověk a Víra

Úsilí úředně „přepsat“ modrou cedulku na samoobsluze u svinovského kostela se tamnímu farníkovi Leo Žídkovi podařilo dotáhnout do úspěšného konce po více než dvaceti letech. „Žádost na přejmenování náměstí podle kardinála Tomáška nebo Krista Krále byla poprvé podána v roce 1999. Tehdy to bylo zamítnuto. Když jsem se o to samé pokusil podruhé, zůstalo to bez reakce. Až když jsem podal žádost loni v květnu, příslušná komise na Magistrátu města Ostravy žádost schválila,“ popisuje Leo Žídek (rozhovor s ním jsme otiskli v dubnovém Okně).

Hlavní myšlenkou bylo podle iniciátora ukázat, že násilí k ničemu dobrému nevede. „Předtím se náměstí jmenovalo po komunardech. Komunardé byli revolucionáři, kteří chtěli dosáhnout násilím nápravy věcí veřejných. Doplatili na to. Ničeho se nedosáhlo a bylo kvůli tomu několik tisíc mrtvých. Násilí zkrátka není řešení a nevede k ničemu dobrému. Je to jen řetězení zla, kdy jedna strana oplácí té druhé,“ popisuje Leo Žídek a podtrhuje, v čem je příběh kardinála Tomáška odlišný. „Přejmenováním vyzdvihujeme, že se věci dají řešit i jinak – bez násilí. Pan biskup Tomášek se ke zlu postavil právě takto a nakonec zvítězil. V roce 1989 se postavil za národ bez jakéhokoliv násilí. Tímto ho chceme ocenit a jsme rádi, že se nám podařilo přejmenování dosáhnout,“ uvádí Žídek. Svinovský kostel má s kardinálem přímou souvislost. Tomášek právě tam sloužil v roce 1949 svou první biskupskou mši po tajném svěcení.

Slavnostní uvedení nového názvu se uskutečnilo 30. dubna po nedělní mši svaté. Nejprve promluvil hlavní iniciátor, dlouholetý představitel Konfederace politických vězňů Leo Žídek. S krátkým příspěvkem o osobnosti kardinála Tomáška na něj navázal vedoucí Katedry historie Filozofické fakulty Ostravské univerzity Petr Popelka. „Zpívali jsme Tomáškovu oblíbenou píseň Slunce ať svítí, kde jsi ty. Poté jsem venku požehnal náměstí jako místu, kde se lidé shromažďují. Pokračovali jsme k nově instalované tabulce,“ ohlíží se za slavností svinovský farář P. Jan Larisch. Setkání doprovodilo také čtení z dopisů, které farnosti u příležitosti přejmenování náměstí adresoval pražský arcibiskup Jan Graubner a jeho předchůdce Dominik Duka. „Dnes vidím jako zvlášť užitečné zahledět se na takové osobnosti a nechat se inspirovat pro naši službu společnosti, abychom při pohledu do budoucnosti mohli mít potřebnou naději,“ vzkázal svinovským farníkům arcibiskup Graubner.

„Ona skutečnost bohoslužby v roce 1949 po tajném svěcení tehdejšího pana biskupa, později arcibiskupa a kardinála Františka Tomáška, je určitým symbolem. Symbolem toho, že člověk i ve chvílích, kdy se ocitá v největším ohrožení, nesmí utéci, nesmí se uzavřít, ale musí mít odvahu jít za cílem, který mu byl vytyčen a se kterým se ztotožnil. Takovouto odvahu, myslím, potřebuje také současný člověk a současná společnost. A především ji potřebují noví adepti kněžství a duchovního života, protože i dnes se nás Bůh ptá, ‚kde jste, moji přátelé?’,“ napsal farnosti k neděli Dobrého pastýře kardinál Duka.

202304svinovtomasek162 edit

Pin It