Diecéze – Pro poslední dubnový víkend přinášíme hned několik tipů, kam se vypravit. Přečtěte si o páteční ekumenické bohoslužbě v Ostravě, sobotní pouti za mír do Třebomi i poutních mších svatých ke cti sv. Josefa (té janovické bude předsedat apoštolský nuncius Jude T. Okolo). V Ostravě-Svinově se pak po nedělní mši svaté odehraje přejmenování náměstí před kostelem podle kardinála Františka Tomáška.

EKUMENICKÁ BOHOSLUŽBA 1

Město Ostrava si připomíná výročí od svého osvobození na konci druhé světové války. Podobně jako loni tuto událost připomene ekumenická bohoslužba, na které se setkají také křesťané z různých církví. Spolu s biskupem Martinem Davidem přislíbil účast také biskup Slezské církve evangelické augsburského vyznání Tomáš Tyrlík a biskup Československé církve husitské Tomáš Chytil. Za Českobratrskou církev evangelickou se zúčastní farářka Ewa Jelinek a z Církve bratrské kazatel Tibor Mahrik. Modlitební setkání začíná v pátek 28. dubna v 10 hodin v kostele sv. Václava v Moravské Ostravě. O hudební doprovod se postarají členové Janáčkovy filharmonie Ostrava.

S nastávajícím jarem se probouzí také poutnická sezóna. V sobotu 29. dubna zamíří víc než 150 starších ministrantů z naší diecéze na Ministrantský den do Olomouce. S biskupem Martinem nejprve budou nejprve slavit mši svatou v katedrále sv. Václava a pak se přesunou na dobrodružný program.

V ten samý den se také poutníci z farnosti Opava-Kylešovice vypraví na pouť za mír do Třebomi, a to ve třech skupinách. Pěší část vyrazí vlakem v 7:42 z východního nádraží, na cestu pak vyrazí z Chuchelné. Cyklisté vyrážejí od kylešovického kostela v 9.30, motorkářská sekce v 11 hodin. Poutní mše svatá ke cti sv. Jiří začíná v Třebomi ve 13 hodin.

Hněvošicích budou v neděli slavit odpust Krista, Dobrého Pastýře. Po mši svaté v 8 hodin následuje procesí k opravené kapličce sv. Jana Nepomuckého. Svou pouť prožijí v neděli také v Janovicích, do tamního kostela sv. Josefa přijede jako hlavní celebrant Mons. Jude T. Okolo, apoštolský nuncius v České republice. Mše svatá tam začíná v 8.30. V Ostravě-Svinově se po nedělní mši svaté (začínající v 8 hodin) stanou farníci svědky přejmenování náměstí před kostelem. Místo Komunardů teď prostranství ponese jméno kardinála Františka Tomáška, který právě ve Svinově celebroval svou první mši svatou po biskupském jmenování. V 10 hodin pak na Cvilíně začíná mše svatá, po které budou minorité žehnat těhotným maminkám i ženám, které po mateřství touží.

Poutě ke cti svatého Josefa pak pokračují i v pondělí. Například v České Vsi u Jeseníku slavnost začíná v 9.30 rozjímavým růžencem. Po mši svaté (v 10 hodin) se farníci přesunou na přátelské sousedské posezení u fary, připraveno bude občerstvení, hudba i program pro děti. Odpoledne (ve 14 hodin) pak v kostele zazní koncert a vše završí májová pobožnost v 16 hodin. 1. května se ke cti sv. Josefa koná také Pouť řemeslníků v Mniším (část Kopřivnice). Setkání se odehraje u kapličky sv. Josefa na zahradě pana Evžena Jalůvky (Mniší, č. p. 195), od 14 hodin se poutníci sejdou ke mši svaté a poté je čeká posezení u guláše a hudby. Poutní mši svatou v pondělí 1. května prožijí také ve Starém Městě u Frýdku-Místku, bohoslužba tam začíná v 9 hodin.

Prvního máje se také na svou pouť do frýdecké baziliky vydává Kadlčákova župa Orla, která sdružuje Ostravsko a Frýdecko-místecko. Mše svatá začíná v 10 hodin a po ní následuje přesun do Hájku, kde se od 12 hodin uskuteční májová pobožnost. Kromě členů jsou zváni také všichni příznivci Orla, občerstvení bude zajištěno.

Svatojosefskou pouť hostí také dřevěná kaple ve Světlé Hoře-Podlesí na Bruntálsku. Mše svatá tam v pondělí 1. května začíná v 9.30.

Pin It