Cvilín - V neděli 30. 4. proběhne na Cvilíně Pouť matek v požehnaném stavu ke cti sv. Jany Mollové. V 10.00 začne mše sv., po ní bude následovat krátká adorace a individuální požehnání Nejsvětější Svátostí budoucím rodičkám.  

V poslední dubnový den se v poutním kostele Panny Marie Sedmibolestné a Povýšení sv. Kříže uskuteční Pouť matek v požehnaném stavu ke cti sv. Jany Mollové. Úmyslem pouti je modlitba za matky čekající dítě, jejichž je italská světice patronkou, potažmo za ty ženy, jež dítě počít nemohou.

„Kde jinde pořádat Pouť matek než u Nebeské Matky?“ říká kustod cvilínského kostela o. Sebastian Gruca OFMConv. „Chceme zde, u naší Nebeské Matky, prosit za všechny ty, co se matkami mají nebo nemohou stát,“ dodává a vyzývá všechny, „maminky, ale i ženy, které nemohou počít, aby v neděli dorazily na Cvilín k naší Mamince nebeské.“

Sv. Jana Mollová, k jejíž cti je tato pouť pořádána, nebyla pro tyto účely vybrána nahodile. Její liturgická památka připadá na 28. duben, především je však úžasným vzorem a úžasnou přímluvkyní pro všechny nastávající matky za zdárný porod.

Tato dětská lékařka, narozená roku 1922, měla s manželem Pietrem tři děti. Když čekala čtvrté, odhalili lékaři v jejím těle zhoubný názor. Navzdory možnostem, jež se jí naskýtaly (odstranění nádoru, potažmo dělohy, avšak s tím, že zároveň zabije i své dítě), se rozhodla dítě donosit. Na Velký pátek r. 1962 porodila dceru Janu Emanuelu, sama ovšem upadla do kómatu, z něhož se již neprobrala. Dne 28. dubna 1962 odevzdala svou duši Hospodinu.

Jejímu blahořečení v roce 1994 i svatořečení v roce 2004 byla přítomna mj. právě i ta, za niž obětovala svůj život – dcera Jana Emanuela, která se stala taktéž lékařkou a svůj život zasvětila péči a službě starým lidem.

Obrázek převzat z www.vincentini.sk.

Pin It