Opava/Frýdek-Místek/Hukvaldy - Hned několik výstav spojených s církevním děním je v těchto týdnech k vidění na různých místech diecéze. Na Hukvaldech si můžou návštěvníci prohlédnout model chystané kaple pro místní část Krnalovice. Za hranicemi diecéze stojí za to vypravit se do Olomouce na výstavu o křesťanském umění, které vznikalo za komunismu. Udělejte si výlet!

lis4363

Foto z instalace fotografií z ostravsko-opavské diecéze spolku Člověk a Víra pořídil Vladimír Liška / Člověk a Víra

Od středy 8. března může v opavském Slezském zemském muzeu každý nahlédnout do světa charitních pracovníků a dobrovolníků. Nejedná se ovšem o „den otevřených dveří“ nýbrž tradiční výstavu „Můj svět“. Fotografie zaslané do soutěže zaměstnanci, dobrovolníky i klienty Charity ČR hodnotila odborná porota vedená Jindřichem Štreitem. Ten pro zpravodaj Charity Opava Domovník uvedl: „I když letos přišlo méně snímků než v předchozích ročnících, jejich kvalita je velmi dobrá a bylo z čeho vybírat.“ Soutěžní fotografie přicházely z celé republiky: například z Písku, Žďáru nad Sázavou nebo Znojma. Výstava „Můj svět“ je k vidění až do 30. dubna a letos se do ní kromě osobních příběhů soutěžících propsala také válka na Ukrajině, kam někteří fotografové vozili coby charitní zaměstnanci humanitární pomoc. Třeba Richard Bouda z Brna získal čestné uznání od poroty za snímek, který pořídil nedaleko Bachmutu. Bodovala ale i Charita Opava, a to prvními místy v kategorii „Jak to vidím já,“ a „Život kolem nás.“ Jednu z úspěšných fotografií najdete také na plakátu letošní výstavy (dole pod článkem).

S jarem se do kostelů vracejí putovní výstavy fotografií spolku Člověk a Víra. Jednu z nich aktuálně najdete ve farním kostele sv. Jana a Pavla v Místku. Velkoformátové snímky tam zůstanou až do 31. března. Nejlepším časem na prohlídku je nedělní dopoledne mezi bohoslužbami (od 7.00 do 12.00) a nedělní večer (od 18.00 do 19.00). V sousední frýdecké farnosti zase v kostele sv. Jana Křtitele najdou příchozí výstavu výtvarných děl učitelů a studentů ostravské umělecké školy AVE ART, které se týkají kříže – symbolu spásy. Výstava tam potrvá až do 5. dubna.

Na Hukvaldech v Turistickém informačním centru se do konce března může každý seznámit s modelem kaple, kterou chtějí místní postavit v části obce Krnalovice. Na kraji polní cesty ve stínu Palkovických hůrek má vytvořit prostor k modlitbě, ztišení i odpočinku. „Pro nás je to výraz naší vděčnosti a zároveň proseb za to, na co v životě sami nestačíme. A rozhodli jsme se tuto naši snahu i stavbu svěřit Panně Marii,“ píšou organizátoři na webu www.kaple-krnalovice.cz. Studii kaple Panny Marie rozvazující uzly připravila architektka Laura Jablonská. Informační centrum je otevřeno denně od 9 do 17 hodin.

Za návštěvu stojí taky výstava „Posvátné umění v nesvaté době,“ kterou až do Velikonoc najdete v olomouckém Muzeu moderního umění. Galerijního prostor Trojlodí provází mezi klíčovými díly křesťanského umění, které vzniklo za komunismu. Více prostoru jsme výstavě věnovali v únorovém čísle diecézního zpravodaje OKNO, který je ke stažení ZDE.  

zveme na vernisaz 15 rocniku fotosouteze muj svet 2 12

Pin It