Ostrava – V pátek 24. února uplyne rok ode dne, kdy ruská armáda začala obsazovat ukrajinské území. Prosba za mír a smíření se za tu dobu stala běžnou součástí přímluv v kostelích. Tento úmysl spojí v pátek 24. února taky poutníky na Starou Vodu u Libavé. V neděli 26. února zase v Kopřivnici chystají benefiční koncert Pavla Helana a ukrajinsko-českého sboru.

DSCF2561

Biskup Martin přijel v neděli 19. února do Staré Bělé, aby při mši svaté spolu s farníky a ukrajinskými uprchlíky prosil o mír a sílu k odpuštění. Foto: Jan Kováč

„Přijměte, prosím, pozvání k minipouti a bohoslužbě za mír, které konáme při příležitosti 1.výročí války na Ukrajině. V trase naší obnovené Českoněmecké pouti z Bělotína na Starou Vodu jsou dvě místa neblaze spojená se současným agresorem. Jsou jimi zbytky kostela v Podlesí, který padnul za oběť ruskému odstřelování na konci 2.světové války a poutní kostel ve Staré Vodě, který byl vybydlen po roce 1968 sovětskými okupanty. Našim cílem je v tichosti a s modlitbou na rtech uctít památku všech, kteří trpí Putinovou válkou,“ zve bělotínský starosta a organizátor Eduard Kavala.

Poutníci vyrazí v pátek 24. února v 16 hodin z Podlesí. Organizátoři zájemcům nabízejí společnou dopravu autobusem, který vyráží ve 14 hodin z Hustopečí nad Bečvou (dále se zastávkami ve Špičkách a Kunčicích). V 15 hodin je možné přistoupit v Bělotíně na autobusové točně. V Podlesí se poutníci pomodlí a vyrazí na čtyřkilometrovou trasu do Staré Vody. Kdo by si na chůzi netroufal, může počkat v teple v autobusu a přijet do Staré Vody. Tam v 18 hodin začne mše svatá, kterou bude sloužit farář z Moravského Berouna P. Jiří Schreiber. Po bohoslužbě jsou všichni zváni na guláš a teplý mošt. Počet osob je třeba nahlásit předem, a to na e-mailové adrese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo skrz SMS panu starostovi Kavalovi na číslo 727 976 643.

Benefice v Kopřivnici

Benefiční koncert ve prospěch Ukrajiny se chystá na neděli 26. února v Kopřivnici. Od 15 hodin v Katolickém domě vystoupí Pavel Helan, smyčcový kvartet a česko-ukrajinský sbor. Výtěžek ze vstupného umožní poslat na Ukrajinu lékárničky a hygienické balíčky.

 plakat A4

Stará Bělá a potravinové sbírky

Za uplynulý rok se mnoho farností z celé diecéze zapojilo do solidární pomoci Ukrajincům. Rodiny uprchlíků bydlely na mnoha farách, ale také v Exercičním domě v Českém Těšíně. Komunita ukrajinských rodin nadále žije u ostravských salesiánů a velký příběh pomoci rodinám v tísni píše od loňského jara farnost Stará Bělá u Ostravy. Vojtěch Vlček a další dobrovolníci tam ukrajinským rodinám poskytli nejen přístřeší, ale nabídli také přátelství. Kromě výletů, farního tábora pro ukrajinské děti a doučování začali loni na jaře pořádat také jednou měsíčně setkání farnosti s Ukrajinci po nedělní mši svaté. Krom společné kávy se po setkání rozděluje potravinová pomoc ohroženým rodinám. Na zatím poslední setkání v neděli 19. února dorazilo přes šedesát ukrajinských rodin, pro které starobělští nasbírali tentokrát půldruhé tuny potravin. Je to též zásluhou dalších farností z celého Ostravska, které se do sběru potravin zapojují. Více informací najdete na farním webu: https://farnost-starabela.cz/ukrajina/. Starobělské farní setkání navštívil v neděli 19. února také biskup Martin David, aby tamním dobrodincům poděkoval za nezištnou a vytrvalou pomoc uprchlým rodinám.

V uplynulém měsíci se znovu zapojila také Charita Jablunkov. Na Ukrajinu odtamtud zamířilo auto plné plen, dek a obvazových materiálů. Od adventu taky různé farnosti napříč republikou sbírají staré svíčky, ze kterých se stanou svítidla do zákopů na východní frontě. Koordinátory této sbírky je organizace Most Ukrajiny – Bridge of Ukraine, která se zrodila na Hlučínsku a psali jsme o ní v únorovém Okně.

Pin It