Ostrava - Křesťané napříč církvemi můžou vstoupit do nového roku 2023 společně. Při ekumenické bohoslužbě se budou v ostravské katedrále na Nový rok od 16 hodin modlit za Česko, jeho představitele i dobrý výsledek blízkých prezidentských voleb.

 210528 180920 nockosov zdpo dsc7799

Ilustrační snímek: Ekumenická bohoslužba v ostravské katedrále Božského Spasitele, Noc kostelů 2021. Snímek Zdeněk Poruba / Člověk a Víra

K ekumenické bohoslužbě se křesťané různých vyznání sejdou v den třicátého výročí od vzniku samostatné České republiky. Právě budoucnost naší země bude hlavním tématem společné modlitby, při které promluví zástupci křesťanských církví, kteří působí na území Ostravy. Společně se budou modlit o moudrost pro politické představitele celé země i ostravského regionu. Důležitým úmyslem budou také blížící se prezidentské volby.

"Myšlenka ekumenické bohoslužby vznikla při společném setkávání duchovních křesťanských církví působících v Ostravě. Tuto iniciativu jsem přivítal, protože vnímám jako důležité se společně modlit za město i naši zemi a pozvat k této modlitbě i představitele veřejného života a lidi dobré vůle," uvádí k nedělní bohoslužbě biskup Martin David, který bude modlitebnímu setkání předsedat.

Leden je pro křesťanské církve významným měsícem, protože se v něm vícekrát setkávají. Česká evangelikální aliance pořádá v týdnu od  8. do 15. ledna Alianční týden modliteb, některá modlitební setkání se uskuteční také v katolických kostelech. Více ZDE. V týdnu od 18. do 25. ledna se pak zase uskutečnícelosvětová iniciativa Týden modliteb za jednotu křesťanů, kterou v Česku zaštiťuje Ekumenická rada církví. Cíl obou iniciativ je podobný: přispět ke vzájemnému přátelství a poznávání se napříč církvemi, modlit se společně a hledat mosty, které církve spojují.

 

Pin It