Dnes v Římě zemřel německý arcibiskup Erwin Josef Ender, který byl v letech 2001-2003 apoštolským nunciem v České republice. Dlouholetému vatikánskému diplomatovi bylo 85 let.

Erwin J. Ender se narodil v roce 1937 ve slezském Kladsku nedaleko českých hranic, odkud musela jeho německá rodina po válce odejít. Po studiích v Německu pokračoval na Gregoriánské papežské univerzitě a v roce 1970 vstoupil do diplomatických služeb Svatého stolce. Do roku 1990 pracoval ve vatikánském státním sekretariátu, dlouhou dobu jako vedoucí německojazyčného oddělení. Často doprovázel papeže Jana Pavla II. na jeho cestách.

Po vysvěcení na arcibiskupa v roce 1990 Ender zastupoval Svatý stolec v Súdánu, Somálsku a Pobaltí. Do České republiky byl jmenovaný jako apoštolský nuncius v květnu 2001, kdy nahradil Giovanniho Coppu. S tehdejším ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou podepsal smlouvu upravující vzájemné vztahy Vatikánu a České republiky, kterou však nepřijala česká Poslanecká sněmovna. Po odvolání z Prahy působil v letech 2003-2007 jako nuncius v Německu. Od svého odchodu na odpočinek žil v Římě, kde plnil různé úkoly v kurii, byl například jmenován členem Kongregace pro evangelizaci národů.

Autor: Eva Svobodová

Zdroj: Kathpress, catholic-hierarchy.com

Pin It