Praha - Ve středu 23. listopadu se v České republice opět uskuteční připomínka pronásledovaných pro víru - tzv. Červená středa. Tato mezinárodní iniciativa začala ve Velké Británii v roce 2016 a v Česku se letos koná popáté. Nad aktuálním ročníkem převzali záštitu ministr zahraničních věci ČR Jan Lipavský, rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková a rektor ČVUT Vojtěch Petráček.


redstreda


Vedle červeného nasvícení budov, které představuje barvu krve coby symbolu utrpení pronásledovaných kvůli svému náboženství, se v tento den v Praze uskuteční mezinárodní konference, společná křesťansko-židovská modlitba či koncert. Červenou středu spolupořádají Česká biskupská konference (ČBK), Ekumenická rada církví v ČR (ERC) a Federace židovských obcí (FŽO) ve spolupráci s Institutem pro křesťansko-demokratickou politiku (IKDP) a Aid to the Church in Need International (ACN).

S podtitulem "Pronásledování pro víru... Jak mohu pomoci já?" zahájí oficiální program Červené středy mezinárodní konference, která začíná v 13:00 v Brožíkově sále Staroměstské radnice v Praze, nad níž letos převzal záštitu také ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek a organizačně se podílí i Wilfried Martens Center for European Studies Vystoupí na ní zástupci mezinárodních charitativních a humanitárních organizací z Velké Británie, USA či Německa. Bude mezi nimi například členka britské Sněmovny lordů baronka Caroline Cox, která je zakladatelkou Humanitarian Aid Relief Trust či súdánská křesťanka Mariam Ibrahim Ishag, která byla původně ve své vlasti odsouzena k trestu smrti.

V 18:00 pak bude ve Velké aule Karolina následovat společná modlitba židů a křesťanů, již povedou zástupci každé z pořádajících organizací: předseda ČBK pražský arcibiskup Jan Graubner, místopředsedkyně ERC Ivana Procházková a za FŽO rabín David Maxa. Po modlitbě vyjde z Karolina průvod kolem červeně nasvícených budov v centru Prahy. Cílem bude Betlémská kaple, kde účastníky v 20:00 čeká poslední bod programu, benefiční koncert, jehož výtěžek poputuje na vykupování zotročených lidí v zemích třetího světa. Koncert  bude živě přenášet TV Noe.

Červeně budou nasvícené budovy nejen v Praze, ale po celé ČR. Do letošního ročníku se dosud přihlásilo přes 60 institucí. Přihlašovat je stále možné zde

Červená středa (#RedWednesday) je akce, jejímž smyslem je veřejně si připomenout všechny, kdo jsou ve světě pronásledováni pro své náboženské přesvědčení. Znakem této iniciativy je rozsvícené červené světlo symbolizující krev trpících pro víru – lidé proto v tento den zapalují svíčky nebo nasvěcují významné budovy červeným světlem (kostely, sloupy, sochy aj.).  S touto aktivitou přišla v roce 2016 poprvé britská pobočka křesťanské organizace Aid to the Church in Need. V posledních letech se k Červené středě připojují desítky subjektů po celé ČR. Akce se koná také na dalších místech ve světě, mj. v Londýně, Bratislavě, Vídni, Budapešti, na Filipínách či v Kanadě.

Pin It