Strahovice - V polovině září jsme si připomněli 3. výročí blahořečení P. Richarda Henkese, SAC, faráře ze Strahovic. Při této příležitosti byl vydán obrazový dokument (nepřesně komiks) s názvem „P. Richard Henkes v koncentračním táboře Dachau. I když mě pravda zničí.“ Knížka byla poprvé představena veřejnosti v den svátku Povýšení svatého kříže, tj. ve středu 14. září, při mši svaté ve Strahovicích. P. Dr. Jan Larisch připravil ke knižní novince, kterou lze zakoupit na recepci biskupství v Ostravě, doprovodný komentář.


thumbnail Henkes komiks A11


K této publikaci je potřeba říci několik úvodních slov. Nejedná se totiž o komiks v obvyklém slova smyslu, kdy obrázky s postavami a příslušné bubliny se slovními texty nás provedou životem P. Richarda od narození až po smrt. V tomto případě je to jinak.

Hned první obrázek nás uvádí do poválečného Německa, kde v polovině 60. let minulého století probíhá soudní proces vedením osvětimského koncentračního tábora. Zprávu o vyneseném rozsudku poslouchají jacísi manželé. A v tu chvíli začíná muž vzpomínat na dobu před dvaceti lety, kdy on sám coby německý voják působil jako ošetřovatel v koncentračním táboře Dachau. Znovu se mu v mysli vynořují nejen hrůzy tohoto místa ale také – a to je hlavní pointa jeho vzpomínek – chvíle ze setkání s vězněm P. Richardem Henkesem. Oba jsou v uzavřeném infekčním bloku č. 17 a oba se starají o umírající vězně.

Onen ošetřovatel postupně objevuje příběh tohoto kněze, který se nebál nacistickou ideologii pojmenovat a odsoudit. Otevřeně své názory prezentoval mezi mládeží a široké veřejnosti ve svých exercičních kázáních. Za to byl zatčen a uvězněn v Dachau a jako vězeň č. 49642 šel dobrovolně pečovat o nemocné a umírající spoluvězně. Následně pak sám srovnává svůj život a své postoje, když jako chlapec oblékal stejnokroj Hitlerjugend, zpíval pronacistické písně a zvedal ruku k nacistickému pozdravu, s příběhem P. Richarda Henkese. Uvědomuje si, že on (a s ním i většina společnosti) mlčel, zatímco P. Richard Henkes se nebál a mluvil. Celý dokument pak končí jeho rozhodnutím: i já musím jít a mluvit, i kdyby mne pravda měla zničit.

Příběh je obrazovou meditací nad naší vlastní minulostí, která se prolne do postoje postavit se jí tváří v tvář. Je potřeba – na rozdíl od názvu publikace – ale říci, že pravda přes veškerou obtížnost spojenou s jejím přijetím, pojmenováním a vyslovením, člověka nezničí, ale naopak osvobodí, narovná mu páteř, napřímí pohled a otevře obzory. A to platí, zvláště když se díváme do tváře světce, blahoslaveného P. Richarda Henkese, který je v tomto případě pro nás pro všechny jako mučedník lásky k bližnímu, zrcadlem pravdy a lásky Boha k člověku.

Dr. Jan Larisch

Pin It