Strahovice - 3. vyročí blahořečení faráře ze Strahovic P. Richarda Henkese, SAC, si připomenenou ve Strahovicích ve středu 14. září. Mše svatá začíná v 9.00 a bude součástí rekolekce kněží hlučínského děkanátu. Po ní bude představen komiks o životě kněze, který působil ve Strahovicích v době 2. světové války.


Henkes


Kněz z kongregace pallotinů P. Richard Henkes, SAC, působil na území tehdejší pruské části olomoucké arcidiecéze (v Ketři 1931–1937, v Branicích 1939–1941 a ve Strahovicích 1941–1943). V dubnu 1943 byl za své protinacistické postoje zatčen gestapem a odvlečen do koncentračního tábora Dachau. Když zde na přelomu roku 1944/45 vypukla tyfová epidemie, byly nejvíce zamořené vězeňské bloky uzavřeny a vězni v nich umírali bez jakékoliv péče a pomoci. P. Richart se dobrovolně přihlásil jako ošetřovatel do těchto bloků. Pro léčbu nemocných vězňů nemohl nic udělat, ale jako člověk jim mohl být nablízku a jako kněz poskytoval umírajícím duchovní pomoc. Po třech měsících vyčerpávajícího nasazení se sám nakazil a 22. února 1945 zemřel. Blahořečen byl s titulem mučedník lásky v neděli 15. září 2019 v Limburgu.

U příležitosti blahořečení byl v Německu vydán příběh P. Richarda Henkese zpracovaný formou komiksu. Tato kniha k 3. výročí blahořečení vychází v českém překladu. „Komiksové zpracování opírající se o reálné události vykresluje skoro jako ve filmu, jak nesl nesnáze a bolesti druhých. Říkal nahlas, co se málokdo odvážil vyslovit. Za nelidských okolností si uchoval lidskost a zůstal pevný ve své víře,“ uvádí anotace knihy, kterou vydalo nakladatelství Petriunum. Komiks s názvem „I KDYŽ MĚ PRAVDA ZNIČÍ“ bude možno zakoupit v kostele, na obecním úřadě ve Strahovicích i na recepci na biskupství v Ostravě.

Autorem komiksu je autorská dvojice tvořící pod uměleckým jménem Drushba Pankow. Slovo „Drushba“ vyjadřuje přátelství dvou umělců Alexandry Kardinar a Volera Schlechta, kteří se potkali v berlínské čtvrrti Pankow a od roku 2002 společně publikují ilustrace. V blízkosti bývalé Berlínské zdi, mezi čtvrtěmi Berlin Mitte a Kreuzberg, sdílejí starou továrnu se 14 přáteli a kolegy, většinou designéry nebo ilustrátory jako oni sami.


 titelseite webHENKES

Pin It