Ostrava - Až do 28. září bude v kostelích a kaplích znít tzv. stará hudba starých mistrů při koncertech Svatováclavského hudebního festivalu. Některá představení byla již před zahájením festivalu téměř vyprodaná, na řadu koncertů však lístky ještě seženete. Organizátoři festivalu, který se v Moravskoslezském kraji pořádá již po devatenácté, letos připravili 33 koncertů, které rozezní 18 měst a obcí.


SHF2022


Lotyšská diva a Janáčkova filharmonie

S Janáčkovou filharmonií vystoupí v pondělí 19. září v evangelickém Kristově kostele v centru Ostravy mezzosopranistka Elīna Garanči s Janáčkovou filharmonií Ostrava. „Bude to nejdražší koncert v historii Svatováclavského hudebního festivalu. Lotyšská diva vystupující na exkluzivních pódiích (Metropolitní opera v New Yorku, Royal Opera Garden v Londýně či Vídeňská státní opera, Salcburský festival aj.) se nyní po delší době navrátí do Česka, a to výhradně na SHF,“ uvedl dramaturg a ředitel festivalu Igor Františák s tím, že v Ostravě zazní zbrusu nový program „plný křehké něhy a jemnosti, kdy duše každého bude moci konečně najít chvíli zastavení a spočinout v její kráse“ jak přibližuje sama Garanča.

Vratislavská filharmonie v Mariánských Horách

Exkluzivním hostem festivalu se stane jeden z nejlepších polských orchestrů
NFM Vratislavská filharmonie. Vystoupí ve středu 21. září v kostele Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách, kde se uskuteční česká premiéra díla jednoho z nejuznávanějších současných polských skladatelů, držitele sedmi cen Fryderyk, Pawła Łukaszewského. Pod taktovkou mladého talenta Norberta Twórczyńského zazní neobyčejná 8. symfonie inspirovaná mimořádným archeologickým objevem v Súdánu: poutní svatyní zasvěcenou archandělovi Rafaelovi, na jejíž stěnách jsou malby a nápisy z 12.–14. století (21. září, Ostrava).

Varhanice Katta v Opavě

Svatováclavský hudební festival zavítá do velkých měst i menších obcí kraje. Muzikanti vystoupí v katedrále, v kostelích katolické, evangelické i husitské církve, ale i v zámecké kapli v nedávno zpřístupněném zámku Nová Horka. Festival zavítá i do bývalého dominikánského kostela sv. Václava v Opavě, který slouží kulturním účelům. V sobotu 17. září varhanice Katta přiveze i své minimalistické čtyřmanuálové varhany na které hraje naboso. Předposlední koncert festivalu zde nabídne Capella Mariana společně s dalšími umělci, kteří se zapojili do koprodukčního projektu v rámci českého předsednictví v Evropské Unii. Klíčem tohoto projektu je spolupráce mezi českými a belgickými umělci, propojující starý a nový svět, styly a žánry a pokračující v bohaté kulturní výměně mezi oběma zeměmi v posledních staletích.

Svatební košile v katedrále

Závěrečný koncert 19. ročníku Svatováclavského hudebního festivalu nabídne ve středu 28. září v katedrále Božského Spasitele v Ostravě Dvořákovu Svatební košili. Originální dílo vzniklo v roce 1885 pro hudební festival v Birminghamu, kde bylo uvedeno pod názvem The Spectre’s Bride více než velkolepě se 150členným orchestrem a 400členným sborem a stalo se tak dalším Dvořákovým triumfem v zahraničí. V Ostravě jej uvede Filharmonie Hradec Králové s dirigentem Tomášem Braunerem, Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou a sólisty Pavlou Vykopalovou (soprán), Richardem Samkem (tenor) a Svatoplukem Semem (baryton).

Vstupenky online, aktuality a detailní informace naleznete na www.shf.cz.

Na snímku: Hipocondria Ensemble. 


 Facebook cover foto shf2022 A3 1

Pin It