Frýdek-Místek - Od pátku 24. do neděle 26. června se v Místku uskuteční již 14. ročník Sborových hudebních dílen Místek, které organizuje MUSICA TEMPLI, spolek pro studium duchovní hudby. Zpěváci a muzikanti pod odborným vedením společně nacvičí vybrané sborové dílo, které pak na závěrečném koncertě představí veřejnosti. Vystoupení bude v neděli v 15.00 v kostele sv. Jana a Pavla v Místku.


dsc1027


Během uplynulých ročníků zazněly na dílnách skladby různých hudebních období, barokem počínaje a skladbami soudobých autorů konče. I letos je dramaturgie dílen velmi pestrá. Jako první zazní mše málo známého, ale nově objevovaného skladatele z našeho kraje Antonína Brossmanna. Jde o skladatele pozdního baroka, narodil se ve Fulneku a zemřel v Příboře. Zajímavá bude i druhá studovaná rozsáhlá skladba, jejímž autorem je současný hudební skladatel Tomáš Hanzlík. Je to skladatel, jehož skladby znějí barokně a novodobě současně. Dlouhodobě se totiž věnuje studiu barokní hudby, založil festival Olomoucké barokní slavnosti. Ve své tvorbě vytvořil specifický hudební styl, který sám nazývá neobarokní minimalismus. Vedení letošního ročníku se ujal dirigent, sbormistr a varhaník, profesor pražské konzervatoře a Univerzity Karlovy, Marek Valášek.

"Věříme, že spojení původního a novodobého baroka posluchače zaujme a že koncert bude pro všechny opět nevšedním zážitkem. Uskuteční se v neděli 26. června 2022 v 15 hodin v kostele sv. Jana a Pavla v Místku. Předprodej vstupenek v knihkupectví Jakub v Místku nebo bude možné si vstupenky zakoupit před koncertem na místě. Koncert je finančně podpořen Statutárním městem Frýdek-Místek a z Pastoračního fondu Biskupství ostravsko-opavského," uvedla Jarmila Drozdová ze spolku MUSICA TEMPLI. 

Foto: Musica Templi

Pin It