Diecéze – Se slavností Těla a Krve Páně neboli Božího Těla jsou nedílně spjaty i průvody vycházející mimo kostely. Rovněž letos opustí věřící sakrální prostory svých farností, aby v procesí s Nejsvětější Svátostí oslavili Boha a svědčili o Něm v prostorách svých měst a obcí. Rovněž letos se tak stane nejen ve čtvrtek, na kterýžto den tato liturgická slavnost připadá, ale i v dalších dnech.

Ve čtvrtek 16. června jako první vyznají veřejně Krista svou přítomností v procesí Božího Těla ve Vidnavě, a to po mši sv. zahájené v 16.00 hodin v kostele sv. Kateřiny. Procesí po výstavu Nejsvětější Svátosti projde kolem kostela a jeho součástí bude žehnání Nejsvětější Svátostí do čtyř světových stran.

Ve stejný den se Božítělové průvody uskuteční po mši sv. začínající svorně úderem 17. hodiny v Opavě-Jaktaři, Vendryni a Domaslavicích, na jejichž farních stránkách avizují „malý“ průvod. Pak taky v Bolaticích, v nichž bude průvod zakončen u kaple sv. Mikuláše, dále v Místku, kde vyjde před kostel a následovat bude požehnání městu, potažmo v Hati. Tento haťský průvod spojí hned dvě farnosti – Hať a Darkovice.

V jiných farnostech začne liturgie ze slavnosti Těla a Krve Páně v 17.30 a v případě příznivého počasí ji završí Božítělový průvod u oltářů rozmístěných v ulicích. Tak tomu bude např. ve Starém Jičíně, v Českém Těšíně, v Ostravě-Třebovicích nebo v kostele sv. Anny v Havířově, kde procesí tento chrám obkrouží. V Hradci nad Moravicí budou venku připraveny oltáře dva – první u kaple sv. Jana, druhý u boční brány.

Znamením kříže v 18.00 pak započne mše sv. s následným Eucharistickým průvodem např. v Ostravě-Staré Bělé, Bílovci či v Kravařích. Ulicemi města bude nesen Kristus v Eucharistii v Ostravě-Zábřehu, v Opavě, kde spojí procesí kostel sv. Vojtěcha s minoritským chrámem Svatého Ducha, nebo v Moravské Ostravě, kde průvod z katedrály do kostela sv. Václava povede spolu s kněžími ostravského děkanátu biskup Martin David.

To jinde spojí Božítělový průvod rovnou dvě obce – Kobeřice a Rohov, a zatímco v Tošovicích projde napříč obcí, ve Frýdku, Frenštátu pod Radhoštěm, Jablunkově či na Cvilíně „pouze“ obejde kostel, v případě Frýdku pak baziliku.

V sobotu 18. června si veřejnou úctu ke Kristu v Eucharistii zopakují ve stejnou hodinu, na stejném místě a stejným způsobem jako ve čtrvtek ve Vidnavě (tj. v 16.00 v kostele sv. Kateřiny).

Na neděli 19. června potom přesunuli slavení této liturgické památky (s následným Božítělovým průvodem) např. v Hněvošicích, v kteréžto farnosti z opavského děkanátu bude mše sv. zahájena v 7.00, příp. v Rychalticích – se začátkem bohoslužby stanoveným na 7.30.

Od 8.00 začne mše sv., po které budou věřící společně vyznávat víru v přítomnost Ježíše Krista v tajemství Eucharistie, v Neplachovicích, Závadě,  Kuníně či v Lubině, kde obejdou kostel, a v Mořkově, kde zamíří nejprve ke kapli Panny Marie, načež se vrátí zpět do kostela.

Farnost Vlčovice hlásí začátek liturgie z Božího Těla s jejím završením v podobě procesí na 8.30, stejně jako farnost Hnojník.

V Kobylé nad Vidnavkou začne nedělní mše sv. v 8.45 a procesí po ní obejde tamní farní chrám, kdežto v Opavě-Komárově zamíří po bohoslužbě s identickým začátkem ke čtyřem připraveným kaplím.

Dalších několik bohoslužeb začíná v 9.00. Eucharistický průvod bude po nich následovat v Havířově, kde obkrouží kostel sv. Markéty, či v Dolním Benešově – tam se vydá na náměstí a posléze se vrátí nazpět do farního chrámu. V Ostravě-Plesné budou připraveny čtyři kaple okolo kostela, v Píšti absolvují farníci procesí ke čtyřem oltářům v areálu křížové cesty a v Novém Jičíně spojí Božítělový průvod podobně jako v Opavě či Moravské Ostravě dva bohostánky – farní chrám  Nanebevzetí Panny Marie a chrám Nejsvětější Trojice. V Jablunkově budou mít nedělní liturgii i ve znamení poutě – tamní farní kostel totiž nese patrocinium právě Božího Těla.

Eucharistický průvod zakončený v kostele chvalozpěvem „Te Deum“ a svátostným požehnáním završí nedělní liturgii taktéž v Andělské Hoře, Hukvaldech či Opavě-Kateřinkách, tzn. ve farnostech, v nichž mše sv. začíná v 9.30.

To po mši sv. začínající v 10.00 se procesí uskuteční v Bohuslavicích u Hlučína, Závišicích, Bernarticích u Javorníka, v Gutech či v Jeseníku. Stejná veřejná oslava Krista Ježíše proběhne v Lichnově u Nového Jičína (po mši v 10.10) a v Šenově u Nového Jičína (po mši v 10.15).

Ilustarční foto převzato z webu jesenického děkanátu.

Pin It