Maria Hilf – S pramenitou vodou ze studánky, ale také s lahví vína nebo piva se mohou vrátit domů poutníci, kteří se letos vydají k Panně Marii Pomocné u Zlatých Hor. Místní duchovní správa se postarala o rozšíření nabídky suvenýrů, které nabízí ve stánku vedle poutního domu. S logem poutního místa bude k dispozici sklenička pečeného čaje, marmelády nebo medu. V loňském roce si poutníci mohli zakoupit i sušenky z řemeslné zlatohorské pekárny.  V nabídce budou i letos.


SusenkyMariaHilf1


Rektor poutního kostela P. ThLic. Mariusz Rafał Jończyk spolupracuje na rozšiřování nabídky s regionálními výrobci. Minipekárna manželů Hanákových má k poutnímu místu nejblíže. Sídlí kousek od kostela ve Zlatých Horách. Marmelády a pečené čaje pochází z Jeseníku. Marketa Kubinová je vaří z darů jesenických hor a na Maria Hilf. Sladký pozdrav z Mariahilf připravuje pro poutní místo také včelí farma Tomáše Kelemena z Dolních Povelic na Osoblažsku.

„Marmelád máme na letošní rok dvacet druhů. Je mezi nimi například borůvková s rebarborou a šťávou z pomeranče nebo jahodová s čokoládou,“ informuje otec Mariusz, který na poutním místě působí druhým rokem. Dvacet předchozích let prožil na Hlučínsku ve farnosti Štěpánkovice. První várku poutního ležáku pro něj uvařil pivovaru Rohan v Rohově. Během léta se všechny láhve vyprodaly. Na novou poutní sezónu jsou však již připraveny nové.

Letos poprvé budou mít poutníci možnost ochutnat víno. Také s jeho produkcí pomohli lidé z regionu. Malé rodinné vinařství U Čárečky sídlí v Krnově, vinice a sklep mají u Hodonína. „Cuvée Maria Hilf ročník 2020“ s přívlastkem pozdní sběr zrálo ve sklepě v Josefově. Zkontaktovat vinaře se podařilo prostřednictvím krnovských poutníků, kteří v září doprovázeli na Maria Hilf skupinku německých rodáků. „Vinařství nám dodalo 500 lahví polosladkého vína s naší etiketou,“ upřesnil rektor poutního místa, jehož potěšilo, že víno zrálo právě v Josefově. „Z této obce pocházel P. Stanislav Lekavý, který byl prvních rektorem tohoto poutního místa,“ dodal otec Mariusz.

Foto: Pavel Siuda

 

 

Pin It