Przemyśl/Polsko – Pohraniční město na východě Polska se stalo symbolem uprchlické krize vyvolané ruským útokem na Ukrajinu. Hranici zde přešly už téměř dva miliony lidí. S přijetím vysílených válečných běženců pomáhají dobrovolníci z Polska a dalších zemí. Dva týdny prchajícím pomáhá také opavský rodák a ministrant z konkatedrály Lukáš Graca. Z místa, kde je slyšet dunění nedaleké války, poslal snímky i osobní svědectví.


LukasGracaPremysl


Na místě se objevil hned v prvních dnech války. Pracovně často pobývá v Polsku, zná jazyk, a proto se hned se zapojil do koordinace Čechů, kteří rovněž přijeli pomoci. O setkání s Lukášem Gracou se ve své reportáži zmínil internetový deník Náš region. „Naší SPZky si všímá Čech Lukáš, který je v Polsku na služební cestě a volný čas se rozhodl věnovat pomoci místním dobrovolníkům,“ reportovali ve svém zpravodajství novináři, kterým Lukáš domluvil rozhovor s koordinátorem dobrovolníků a pomohl s tlumočením.

Je třetí týden válečného běsnění a Lukáš je opět na polsko-ukrajinské hranici. „Je to tady deset kilometrů od hranic. Jsou zde slyšet vybuchující bomby. V noci ty rány budí lidi ze spaní. Je to dost slyšet, protože dobrovolníci tady spí ve stanech,“ popisuje aktuální situaci v provizorním městečku plném volontérů. „Jsou tady lidé z celého světa. Dobrovolníci přijíždějí dokonce z Brazílie a Kanady. Teď zde například zaparkovali Dánové se svým foodtruckem, aby mohli připravovat a rozdávat výborné domácí hamburgery. Vše poskytují zdarma. Solidarita je tu obrovská,“ informuje přímo z Przemyślu Lukáš Graca, který našel azyl v klášteře u místních minoritů.

Po třech týdnech války a nekončícího proudu příchozích uprchlíků, o něž se dobrovolníci starají, je v týmech znát vyčerpání. „Celkově tady pomáhám už skoro dva týdny. Vidím okolo sebe, že lidem síly ubývají. Stále je potřeba pomáhat a hledají tady neustále posily dalších dobrovolníků, kteří by jim s organizací pomohli,“ dodává Lukáš. Vyčerpání se začíná projevovat i na náladě volontérů. „V noci to za hranicemi párkrát bouchlo, šla slyšet i siréna. Od rána se tady lidé velice sprostě hádají. Už je to tři týdny od války. Je tu zima, spí se venku a přišla ponorka,“ nediví se vypjaté atmosféře dobrovolník z Opavy.

Kdo by měl zájem se do dobrovolnické pomoci na nejvytíženější hranici v Evropě zapojit, může se o radu, jak se na místo vydat obrátit přímo na Lukáše Gracu na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., mobil +420 605 466 605 prostřednictvím messengeru přes jeho osobní facebookový profil.

Foto: Lukáš Graca

Na posledním snímku je vidět dým z výbuchu na Ukrajině. Do sousední země, kterou zmítá již třetí týden válka s Ruskem, je to pouhých 6 km. 

Pin It