Diecéze -  Rok 2021 opět přinesl řadu událostí. Opět se též mnoho jiných ze známých důvodů  neuskutečnilo, některé měsíce tak v kalendáriu zůstávají prázdné. Z hlediska fungování ostravsko-opavské diecéze, jež v roce 2021 oslavila čtvrtstoletí své existence, patří k nejdůležitějším bezesporu jmenování P. Jana Czudka delegátem ad omnia, potažmo opravení opavské konkatedrály.

LEDEN

Diecéze - Od 1. do 24. 1. probíhala v ostravsko-opavské diecézi Tříkrálová sbírka. Poněvadž nemohli koledníci vyjít do ulic, měla sbírka jednak online formu, jednak její koordinátoři zajistili rozmístění pokladniček do obchodů, lékáren, kostelů nebo obecních úřadů. Pokladniček bylo nakonec v ostravsko-opavské diecézi 2 842 a jejich obsah činil 8 422 418 Kč. Dalších 3 077 159 Kč poslali dárci online. V celkovém součtu představoval výnos letošní Tříkrálové sbírky v ostravsko-opavské diecézi 11 499 577 Kč.

Ostrava - V sobotu 30. 1. se řeholníci a řeholnice působící v ostravsko-opavské diecézi setkali v katedrále Božského Spasitele s biskupem Martinem Davidem v rámci Dne zasvěceného života.

 

DUBEN

Ostrava - Na Zelený čtvrtek prožili kněží diecéze se svými biskupy – Františkem Václavem Lobkowiczem a Martinem Davidem – v katedrále Božského Spasitele Missu Chrismatis, při níž proběhlo svěcení olejů. Krom toho kněží před svými biskupy onoho 1. 4. zároveň obnovili své kněžské závazky.  

 

KVĚTEN

Ostrava-Kunčičky - Diecézní charita ostravsko-opavská zrekonstruovala zchátralý dům v Ostravě-Kunčičkách. Opravené byty od té doby slouží jako sociální bydlení pro šest rodin. První nájemníci převzali klíče od bytů ve středu 5. 5. V tento den také bytový dům na adrese Na Rampě 20 požehnal apoštolský administrátor diecéze Mons. Martin David.

Ostrava - V neděli 9. 5. navštívil Ostravu olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference Mons. Jan Graubner, a to za účelem oslavy narozenin televize Noe, která začala pravidelně vysílat 10. 5. 2006. Za toto mediální dílo byla v kostele sv. Václava celebrovaná mše sv.

Maria Hilf - V úterý 11. 5. se diecézní kněží a jáhni setkali na společné pouti na Maria Hilf s biskupem Martinem Davidem. Krom společné mše sv. a adorace doprovodila setkání promluva P. Vojtěcha Janšty, Th.D., o kněžství inspirovaném postavou sv. Josefa.

Diecéze - Diecézní pouť Charit, prostřednictvím níž chtěli její pořadatelé poděkovat všem, kteří mají k Charitě a charitní práci blízko, nemohla být vinou přetrvávající mimořádné situace v zemi uskutečněna v tradičním stylu ve velkém počtu. Organizátoři zvolili možnost setkání alespoň prostřednictvím televizního vysílání. Ve středu 19. 5. tak mohli zájemci na TV Noe sledovat mši sv. z ostravského kostela sv. Václava (slouženou Mons. Martinem Davidem) a po bohoslužbě pak hodinový programový blok věnovaný charitní práci.

Ostrava - Duchovní společenství věřících „Eucharistická hodina“, jehož členové se zavazují k adoraci a dobrovolné službě v církvi (nemocným, ve farnosti, v rodině apod.), uspořádalo 22. 5. společnou pouť v kostele sv. Václava v Ostravě. Hlavním celebrantem mše sv. byl arciopat břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek, OSB.

Ostrava - Centrum pro rodinu a sociální péči uspořádalo v úterý 25. 5. Diecézní setkání seniorů s biskupem Martinem. S ohledem na pandemii bylo toto setkání možné prožít v rámci rozvolnění restrikcí osobně, ale i virtuálně prostřednictvím online živého vysílání na TV Noe.

Ostrava - Apoštolský administrátor diecéze Mons. Martin David ve dnech 26.–27. 5. předsedal přijímacím pohovorům aspirantů trvalého jáhenství. Pohovory proběhly v budově biskupství. 

Diecéze - V pátek 28. 5. se dveře kostelů a modliteben nacházejících se v ostravsko-opavské diecézi otevřely návštěvníkům v rámci Noci kostelů. Bezmála tisíc lidí se přišlo podívat na opravenou opavskou konkatedrálu Nanebevzetí Panny Marie. Dalším místem s vysokou návštěvností (650 lidí) byl kostel sv. Jana Křtitele ve Frýdku a rovněž nedaleká poutní bazilika Panny Marie, kam vkročilo 618 lidí. Noc kostelů roku 2021 nabídla 96 míst. Z toho bylo 69 katolických kostelů a kaplí a 27 kostelů a modliteben dalších denominací. Organizátoři zaznamenali 15 500 návštěvnických vstupů.

Diecéze - Projekt Otevřené chrámy, na němž již 5. rokem spolupracuje Biskupství ostravsko-opavské s Krajským úřadem Moravskoslezského kraje, zpřístupnil od 29. 5. do 31. 10. celkem 35 církevních staveb (33 kostelů a 2 kostelních věží). Průvodci během těchto pěti měsíců napočítali až čtvrt milionu návštěvnických vstupů. Nejnavštěvovanějším místem byla kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti, jejíž práh překročilo celkem 66 714 osob. Návštěvnost přesahující cifru 20 000 registrovali v kostele sv. Maxmiliána na Hukvaldech, na poutním místě Cvilín u Krnova a ve štramberském kostele sv. Jana Nepomuckého. Pětici prvních uzavírá katedrála Božského Spasitele v Ostravě, do níž v čase vyhrazeném turistům vstoupilo více než 15 000 návštěvníků.

Ostrava - Stříbrné výročí založení ostravsko-opavské diecéze společně oslavili 30. 5. ti, kdo stáli u jejího zrodu. V katedrále Božského Spasitele v Ostravě se u oltáře setkali olomoucký arcibiskup Jan Graubner i František Václav Lobkowicz. Hlavním celebrantem pak byl papežský nuncius Charles Daniel Balvo.

 

ČERVEN

 Lehnice - V polské Lehnici byl v neděli 6. června zahájen beatifikační proces polského knížete Jindřicha II. Pobožného, syna patronky ostravsko-opavské diecéze sv. Hedviky Slezské.

Ostrava-Kunčičky - Benefiční festival Slezská lilie proběhl ve dnech 12. a 13. 6. nově v areálu Charity sv. Alexandra v Ostravě-Kunčičkách a tradičně též v kostele sv. Antonína z Padovy.

Guty - V neděli 6. 6. udělal biskup Martin David definitivní tečku za obnovou dřevěného kostela Božího Těla v Gutech. V ten den se totiž zhostil slavnostního posvěcení kostelíka, jenž je věrnou kopii svého předchůdce z 16. století, zničeného v r. 2017 úmyslně založeným požárem.

Ostrava - Biskup Martin David posvětil v pátek 11. 6. novou vitráž v budově salesiánského domu na Vítkovické ulici v Ostravě. 

Opava - V sobotu 12. 6. se vrátil život do opavské konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie. Slavnostní mše sv. s apoštolským administrátorem Martinem Davidem uzavřela dvouleté období, kdy byl druhý chrám diecéze uzavřen. Během vůbec nejnákladnější památkové rekonstrukce od založení ostravsko-opavské diecéze se díky péči stavebníků a památkářů dočkala obnovy jak fasáda, tak interiér chrámu ze 14. století.

 Fulnek - O den později, tj. v neděli 13. 6., poděkoval biskup Martin David při bohoslužbě spolu s fulneckými farníky za ukončení rekonstrukce chrámu Nejsvětější Trojice.

Opava - V opravené opavské konkatedrále vysvětil v sobotu 19. 6. apoštolský administrátor biskup Martin David vkládáním rukou k jáhenské službě dva mladé muže, a sice Mgr. Karla Honku z farnosti Nanebevzetí Panny Marie v Opavě a Mgr. Jana Slepičku z farnosti Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu.

Hukvaldy - Vzdělávací programy nejen pro školy nabízí nový Hukvaldský biskupský environmentální resort s názvem HUBERT. Sídlí v zrekonstruovaném objektu v těsném sousedství obory, který byl dříve využíván jako zázemí pro správce arcibiskupského loveckého zámečku. Slavnostní otevření resortu HUBERT proběhlo v pátek 25. 6. za účasti apoštolského administrátora diecéze Mons. Martina Davida. 

 

ČERVENEC

Diecéze - „Delegátem pro všechny“ je počínaje 1. 7. 2021 P. Mgr. Jan Czudek, Th.D. Tímto jmenováním se stal druhým statutárním zástupcem biskupství, přičemž „ad omnia“ znamená „pro všechny oblasti“. Společně s apoštolským administrátorem biskupem Martinem Davidem se tak dělí o břemeno vedení diecéze, které bylo v loňském roce sňato z biskupa Františka Václava Lobkowicze.

Prašivá - Po loňské odmlce se 1. 7. vydaly děti opět na Prašivou, aby zde prožily první prázdninový den. Tradiční diecézní setkání dětí s biskupem dostalo nový rozměr. Z pouti dětí, která v minulých letech pravidelně odstartovala léto, se stalo setkání celých rodin. Motto setkání znělo: „Táta, máma, holka, kluk, rodina nám není fuk!“

Nový Jičín - Pacientům, návštěvám i zaměstnancům slouží v Nemocnici AGEL Nový Jičín nová kaple. V pátek 9. 7. ji posvětil apoštolský administrátor diecéze biskup Martin David.

Bílá - Nově opravené Apartmány Mezivodí v obci Bílá v Beskydech požehnal ve čtvrtek 15. 7. biskup Martin David. Uprostřed beskydské přírody jsou pro rekreanty připraveny čtyři čtyřlůžkové bytové jednotky s kompletním vybavením pro letní i zimní pobyty.

Dětmarovice - Apoštolský administrátor Martin David posvětil 18. 7. v Dětmarovicích opravené varhany, jež se po 150 letech dočkaly generální rekonstrukce. 

Stará Voda u Libavé - Ve dnech 23. až 25. 7. proběhla ve Staré Vodě, ve vojenském prostoru Libavá, pouť ke sv. Anně. Třídenní program nabídl bohoslužby, přednášky, aktivity pro děti i procesí ke Královské studánce s žehnáním vody. V sobotu 24. 7. sloužil mši sv. olomoucký pomocný biskup Mons. Josef Nuzík.

Havířov - Apoštolský administrátor biskup Martin David posvětil dne 24. 7. v kostele sv. Anny v Havířově nový oltář.

Guty - Na místo misijního kříže, který přečkal žhářský útok na gutský kostelík a který je nyní umístěn ve věži kostelíka obnoveného, byla vsazena jeho zvětšená kopie. Litinový korpus Krista odlili v Třineckých železárnách na konci června. Ve čtvrtek 29. 7. jej řemeslníci upevnili na dřevěný kříž, který vztyčili na pravé straně vedle kostela. Na jeho výrobu byly využity trámy z původního kostela zničeného požárem.

 

SRPEN

Cvilín - Na mariánském poutním místě Cvilín proběhla v sobotu 14. 8. Pouť Rytířů Neposkvrněné a čtenářů časopisu Immaculata ke cti sv. Maxmiliána Kolbeho. Poutní mši sv. sloužil provinciál minoritského řádu o. Piotr Pawlik, OFMConv.

Šilheřovice - Po 79 letech se do šilheřovického kostela vrátil zvon zasvěcený Panně Marii a sv. Josefovi. V r. 1942 byl zrekvírován pro válečné účely, válku však přečkal a po jejím skončení svolával k bohoslužbám věřící ve farnosti sv. Gertrudy v Kolíně nad Rýnem. Při Slavnosti česko-německého přátelství jej v neděli 15. 8. v Šilheřovicích posvětil apoštolský administrátor biskup Martin David. Ve stejný den požehnal taktéž zcela nový zvon Svatá Barbora, na nějž se složili farníci a další dárci.

Trojmezí - Na místě, kde se stýkají hranice tří sousedních států, se v den liturgické památky sv. Pia X., tj. v sobotu 21. 8., setkali již podvanácté na své pouti čeští, polští a slovenští věřící na mši sv., kterou sloužil Mons. Martin David.

Středoafrická republika - Středoafrická republika se stala cílem první zahraniční mise vatikánského diplomata P. Františka Staňka. Rodák z Ostravy se stal prvním českým absolventem Papežské církevní akademie, která se specializuje na výchovu budoucích diplomatů.

 

ZÁŘÍ

Ostrava/ Diecéze - V pátek 3. 9. začal v katedrále Božského Spasitele v Ostravě 18. ročník Svatováclavského hudebního festivalu. Autoři scénáře programu pro festival roku 2021 vybrali na zahajovací koncert Rossiniho slavnostní mši „Petite Messe Solennelle“, v provedení Národního orchestru Polského rozhlasu. Až do 28. 9. mohli zájemci o vážnou hudbu vyslechnout koncerty v různých chrámech diecéze.

Jablunkov - Apoštolský administrátor biskup Martin David požehnal dne  4. 9. jablunkovským sestrám alžbětinkám staveniště Domova pro seniory.

Český Těšín/Cieszyn - Kvůli pandemii koronaviru oslavili věřící z Českého Těšína a Cieszyna slavnost sv. Melichara Grodeckého opět samostatně ve svých farních kostelích. Učinili tak v neděli 5. 9.

Ostrava - Ve středu 8. 9. požehnal biskup Martin David zrekonstruovaný objekt Charitního domu Benedikta Labre.

Cvilín - Ve dnech 11. až 12. 9. se na poutním místě Cvilín, v kostele Panny Marie Sedmibolestné a Povýšení sv. Kříže, uskutečnila hlavní pouť.

Tetín - Apoštolský administrátor diecéze biskup Martin David se v sobotu 18. 9. zúčastnil Národní pouti v Tetíně u příležitosti oslav 1100 let od mučednické smrti sv. Ludmily. 

Diecéze - V Den církevních škol, tj. ve čtvrtek 16. 9., si Biskupské gymnázium v Ostravě připomnělo 30. výročí svého založení. Program začal v katedrále Božského Spasitele děkovnou mší sv., slouženou biskupem Martinem Davidem.

Maria Hilf - Poutní místo Panny Marie Pomocné u Zlatých Hor hostilo v sobotu 18. 9. tradiční Pouť národů. Ostravsko-opavskou diecézi při ní zastupoval delegát ad omnia P. Jan Czudek, Th.D., s poutníky ze sousedního Polska připutoval opolský biskup Andrzej Czaja.

Opava - Kulatých 20 let své existence si ve středu 22. 9., resp. v úterý 29. 9. připomenul Denní stacionář Mraveneček, který je střediskem Charity Opava.

Ostrava - V Ostravě mělo 24. 9. premiéru muzikálové oratorium Jiřího Najvara a Jana Matouška, uváděné k příležitosti významného výročí 1100 let od umučení sv. Ludmily. Představení se odehrálo před katedrálou Božského Spasitele. 

 

ŘÍJEN

 Frýdek - Frýdecká bazilika Navštívení Panny Marie se v sobotu 2. 10. zaplnila poutníky všech generací. Konala se v ní totiž Diecézní pouť za obnovu rodin a povolání ke kněžství nebo zasvěcenému životu. Vrcholem setkání byla bohoslužba, při níž u oltáře stanul biskup Martin David spolu s delegátem ad omnia P. Janem Czudkem, plus děkany a kněžími diecéze.

Cvilín - V sobotu 2. 10. se na cvilínských schodech konalo znovu posvěcení opravené kapličky, která stojí zhruba v jejich polovině. Po mši sv. tento úkon provedl rektor poutního chrámu P. Sebastian Gruca, OFMConv.

Opava-Jaktař - Klienti Charity Opava mají nově k dispozici zrekonstruované, rozšířené a zmodernizované prostory sociálně terapeutické dílny Radost (bezbariérový objekt s dílnami, kuchyní, zahradou i cvičnou kavárnou v areálu ředitelství). Otevřely se jim dne 6. 10. po požehnání apoštolským administrátorem biskupem Martinem Davidem.

 Ostrava - Téměř 300 mladých lidí přijalo pozvání v sobotu 9. 10. na Diecézní pouť ministrantů do katedrály Božského Spasitele. Slavnostní mši sv. prožili s biskupem Martinem Davidem, delegátem ad omnia P. Janem Czudkem, kaplanem pro ministranty P. Jakubem Štefíkem a kněžími svých farností.

Píšť - Do farnosti Píšť na Hlučínsku se v sobotu 16. 10. vrátil vzácný zvon, který přežil válku a vyzváněl k bohoslužbám v grötzingenském kostele. „Přivítali“ ho ostravsko-opavský biskup Martin David a biskup Dr. Gebhard Fürst z diecéze Rottenburg-Stuttgart i další hosté z Německa, kteří se podílejí na projektu návratu zvonů do původních farností

Ostrava - V den slavnosti sv. Hedviky, tj. 16. 10., udělili biskup František Václav Lobkowicz a apoštolský administrátor Martin David v ostravské katedrále ocenění 28 lidem. Farnosti tímto způsobem poděkovaly kostelníkům, varhaníkům, katechetům i těm, kteří se významně podíleli na opravách církevních objektů. Taktéž Charity nominovaly osm svých dlouholetých pracovníků, jejichž práce si cení. Mezi 28 oceněnými byli letos 2 kněží a 2 manželské páry.

Ostrava - V sobotu 16. 10. započal v ostravsko-opavské diecézi synodální proces.

Bílá - Apoštolský administrátor Martin David sloužil v sobotu 23. 10. před loveckým zámečkem biskupe Fürstenberka v Bílé Svatohubertskou mši sv.

 

LISTOPAD

Řím - Čeští a moravští biskupové se 7. 11. vydali společně do Říma na návštěvu ad limina apostolorum, která trvala až do 14. 11. Krom jiného je čekala soukromá audience u papeže Františka, mše sv. ve čtyřech papežských bazilikách a návštěvy vatikánských úřadů. Za ostravsko-opavskou diecézi se této pravidelné schůzky s hlavou církve zúčastní apoštolský administrátor biskup Martin David. 

Kopřivnice - V úterý 16. 11. požehnal biskup Martin David nové prostory Muzea Tatra Kopřivnice. 

Opava - Léta chátrající kostel, který patří k nejstarším památkám ve městě, má velkou naději na záchranu. V r. 2021 založený spolek s názvem Kostel sv. Janů, z. s., usiluje o jeho záchranu. Filiální kostel sv. Janů opavské farnosti Sv. Ducha byl ve středu 17. 11. formálně předán darovací smlouvou spolku, jenž má připravený projekt na jeho obnovu a využití. Došlo k tomu po mši sv. sloužené apoštolským administrátorem diecéze biskupem Martinem Davidem, jen také dokument o předání podepsal.

Odry - Střední pedagogická a Střední zdravotnická škola Svaté Anežky České v Odrách si v roce 2021 připomenula dvě velká výročí, a to založení a znovuotevření školy. Obě kulatá výročí škola oslavila ve čtvrtek 18. 11. bohoslužbou v kostele sv. Bartoloměje, jejímž hlavním celebrantem byl biskup Martin David.

Ostrava - Sobotní den 20. 11. proběhl ve znamení jednodenního Diecézního setkání mládeže s biskupem Martinem. Mottem setkání byla věta ze Skutků apoštolů „Vstaň, udělám z tebe svědka toho, co jsi viděl“ a účastnilo se ho na 300 mladých. 

Ostrava - Biskup Martin David požehnal dne 23. 11. nové prostory Nadačního fondu „Betlém nenarozeným“ na Sokolské ulici v Ostravě. 

 

PROSINEC

Kopřivnice - Žáci Základní školy svaté Zdislavy Kopřivnice již mohou předmět pracovní vyučování, tzv. dílny, absolvovat v nových prostorách. Ve čtvrtek 2. 12. novou učebnu požehnal apoštolský administrátor Martin David.

Diecéze - Ve spolupráci s rakouskými kolegy přinesli do tuzemských domácností světlo z Betléma čeští skauti rovněž v letošním roce. Vlaky se skauty dorazily do ostravsko-opavské diecéze v sobotu 18. 12. Odtud pak Betlémské světlo putovalo do jednotlivých farností.

Pin It