Ostrava – „Dnes píšeme slova nejtěžší…“ čteme denně na smutečních oznámeních. V případě salesiána P. Aloise Hurníka, SDB, který patřil k ostravské komunitě, se však jeho nejbližší dělí o krásné vzpomínky. Na kněze, který zemřel v pondělí 20. prosince, jen pár dní po jeho 86. narozeninách, napsal nekrolog ředitel salesiánské komunity v Ostravě P. Jiří Caha, SDB.

Pohřeb P. Aloise Hurníka, SDB bude v pondělí 27. prosince v 12.00 v kostele sv. Josefa v Ostravě (Don Bosko).


PAloisHurnikSDB


Vzpomínka na salesiána P. Aloise Hurníka, který si loni zahrál papeže Františka

Dnes brzo ráno zemřel v Ostravě skromný a nenápadný salesián Alois Hurník (20. 12. 2021). Měl jsem tu čest s Lojzíkem v nemocnici mluvit ještě v sobotu, den po jeho 86. narozeninách, vyřídit pozdravy, číst mu blahopřejné SMS zprávy. Když jsem řekl slovo Zprávy (myslel jsem SMS), tak se ptal, zda prezident jmenoval celou vládu. Stále se zajímal o dění kolem sebe.

Lojzík byl salesián, se kterým jsem prožil nejvíce let v komunitě. Nejdříve nás provinciál Benno Beneš dal dohromady na 5 let v Plzni, kam Alois byl poslán v roce 1992 z klidného farářského fleku ve Slaném u Prahy, aby se stal ředitelem v mladé komunitě v Plzni, kde se budovalo salesiánské dílo na zelené louce. To mu tehdy bylo již 56 let a šel do toho jako pravý salesián s pokorou a odvahou. Když jsme ho s Jožkou Mendelem vytočili, tak jsme slyšeli: „Térem namazaný…neštvěte mě!“ Pak ale brzy vychladl a omlouval se. Byl vždy a všude komunitním odborářem a ombudsmanem.

Zaměstnanci, spolupracovníci, mladí u něho nacházeli zastání, když my tehdy mladí salesiáni jsme byli patrně příliš dynamičtí. Když se v Plzni jako ředitel dobře zaběhl a Plzeň byla výkladní skříň provincie, tak se v roce 1999 hledal ředitel do Ostravy, kde vládly neutěšené poměry a nikdo tam nechtěl. Lojzík se smiloval nad provinciálem Johnym Komárkem a rozhodl se přestěhovat z pohodové Plzně. Jeho rozhodnutí jsme v Plzni komentovali, že je „naivní charismatik“.

Lojzík to vůbec neměl v Ostravě jednoduché, ale postupně do komunity vnesl zklidnění, řád a komunikaci. Já jsem ho pak z Plzně v roce 2004 následoval a již jsem přišel do celkem klidné fungující komunity. Lojzík byl velkým čtenářem literatury a odběratelem knížek z Portálu a dělal tím distributorovi Dědkovi radost. Rád nosil trička Starých pák. V ostravském domě byl šiřitelem klidu a laskavosti. Před dvěma roky si na plese ve scénce Dva papežové zahrál životní roli Františka, kterému byl myslím nejen vizuálně a charakterově podoben, ale dokonce se oba narodili 17. 12. s tím, že papež o rok později. 

 
Termín svého odchodu na věčnost Lojzík sladil s mladšími předskokany, salesiány, bratranci z rodné Polanky nad Odrou: Jendou Hurníkem (+ 19. 12. 2018) a Václavem Hurníkem (+26. 12. 2020), zvanými Bič Boží a jeho stín. A tak se tři králové sešli, aby se poklonili Králi. Lojzíku, díky za společná léta v komunitě, za tvou trpělivost a pochopení. Pozdravuj nebeského předsedu Vlády, všechny ministry a hlavně Dona Boska, náměstka ministra školství, mládeže a tělovýchovy.

Jirka Caha, ředitel komunity v Ostravě 

Pin It