Grötzingen – Biskup Martin David společně se sekretářem jáhnem Alešem Ligockým a kampanologem diecéze Tomášem Hejdou navštívili v uplynulých dnech farnosti německé diecéze Rottenburg-Stuttgart. V městě Grötzingen byl 25. září zahájen projekt „Zvony míru pro Evropu“, který inicioval místní biskup Dr. Gebhard Fürst. Jeho cílem je návrat více než 60 zvonů do původních farností v Polsku a Česku.


ZvonyGroetzingenZehnani

Právě v obci Grötzingen projekt symbolicky odstartoval. Od roku 1954 na věži kostela visely zvony z polského města Frombork a z Píště na Hlučínsku. Oba budou v příštích dnech vráceny do rodných farností, odkud byly odvezeny během válečných rekvizicí. Zvonovina měla sloužit k výrobě zbraní. Sklady s nejstaršími zvony svezenými z celé Evropy však nebyly do konce 2. světové války hutěmi vyčerpány. Zvony, které bylo možné dál použít a nebylo možné je kvůli politickému vývoji v původních zemích vrátit, byly zapůjčeny do farností po celém západním Německu.

Diecéze Rottenburg-Stuttgart si dala práci a zmapovala všechny kostelní věže a našla v nich 67 zvonů, které v minulosti patřily do farností, které jsou dnes součástí Polska a České republiky. Šest zvonů se vrátí do farností v ostravsko-opavské diecézi. Prvním je zvon z kostela sv. Vavřince v Píšti. Zvon byl odlit v roce 1649 opavským zvonařem Hansem Knaufem.

Druhý zvon z Píště, který rovněž válku přežil, visí v kostele v obci Sulz nad Neckarem. Po dohodě obou farností bude tento zvon v kostele zanechán. Náklady na jeho vyjmutí z věže, by byly příliš vysoké. Biskup Martin David tuto farnost navštívil v sobotu 25. září a celebroval s místním duchovním správcem Georgem Lokayem mši svatou.

Do farnosti Píšť na Hlučínsku se vzácný zvon, který přežil válku a vyzváněl k bohoslužbám v grötzingenském kostele, vrátí v sobotu 16. října. V den slavnosti svaté Hedviky farnost navštíví nejen biskup Martin David, ale také biskup Dr. Gebhard Fürst a další hosté z Německa, kteří se podílejí na projektu návratu zvonů do původních farností.

Více k projektu v tomto článku.

Foto: Tomáš Hejda, kampanolog ostravsko-opavské diecéze

Pin It