Ostrava – Tradiční ocenění biskupa ostravsko-opavské diecéze Františka Václava Lobkowicze, které je udělováno v den slavnosti sv. Hedviky (16. října) získají nominováni s dvouměsíčním zpožděním. Biskupové na mši svatou do ostravské katedrály Božského Spasitele v Ostravě pozvali 29 mužů a žen z různých koutů diecéze, kteří se vyznamenali prací v Charitě nebo jako dobrovolníci ve farnostech. V neděli 13. prosince jim při mši svaté osobně poděkují a navíc je i obdarují.


KatedralaOstrava


Přímý přenos z ostravské katedrály Božského Spasitele v Ostravě bude možné sledovat na internetu. Odkaz na online vysílání zde


Přestože se epidemiologická situace v Moravskoslezském kraji stále zhoršuje, stále platí možnost zaplnit při bohoslužbách kostely z 30 % kapacity míst k sezení. Katedrála Božského Spasitele v Ostravě jako druhý největší chrám na Moravě má kapacitu čtyř tisíc věřících. Při uplatnění pravidel pro dvoumetrové rozestupy a využití jen míst k sezení v lavicích je možné v kostele „bezpečně“ usadit i více než stovku účastníků bohoslužby. Biskupové pozvali oceněné na bohoslužbu, která bude celebrována výhradně pro ně a jejich nejbližší. Začátek mše svaté je v 15.00 hodin a bude živě přenášena na internetu.

Ocenění bude udělovat  apoštolský administrátor diecéze biskup Martin David. V den slavnosti sv. Hedviky, která je patronkou diecéze, je tímto gestem vyjádřeno vedením církve poděkování za příkladný život, obětavost a ochotu se zvláštním způsobem podílet na životě diecéze. Letos nebudou biskupové oceněným podávat ruce ani rozdávat květiny. K tištěnému dekretu s oceněním obdrží každý z nich kalendář na rok 2021 a perníkové srdce.

 

Seznam oceněných v roce 2020

Václav Adamec

ZA DLOUHOLETOU OBĚTAVOU SLUŽBU KOSTELNÍKA

O kostelnících lze s nadsázkou říci, že jsou to lidé, kteří nejsou moc vidět. Ale je vidět, že tam jsou. Je to případ i pana Václava Adamce z farnosti Opava – Komárov. V roce svých sedmdesátých pátých narozenin si současně připomíná třicet pět let své kostelnické služby. Dokázal skloubit práci řidiče nákladního vozu a přitom denně odemykat a zamykat kostel, udržovat vše v pořádku. Vše zvládal i díky své klidné a přívětivé povaze, a také s podporou své manželky a celé rodiny. Vše pro Pána, tak by mohlo znít heslo pana Adamce.

Mgr. Hana Baránková

ZA PŘÍNOS K ROZVOJI CHARITNÍHO DÍLA

Paní Hana Baránkova vystudovala  teologii,  psychologii i supervizi. V roce 2006 založila v rámci Charity Frýdek-Místek Poradenské centrum ve Frýdlantu nad Ostravicí a je jeho vedoucím. Zároveň se ve středisku věnuje lidem, kteří potřebují poradenství v oblasti psychologie. Se svými klienty jedná vždy profesionálně, srdečně a empaticky, proto je vyhledávaným odborníkem i pro klienty ze vzdálenějších oblastí. Znalostí supervize pomáhá mnohým pracovníkům v sociálních službách.  V osobním, profesním i společenském životě je iniciativní a činorodá. Cokoliv koná, dělá poctivě s veškerou možnou přípravou.

Jan Bartusek

ZA DLOUHOLETOU OBĚTAVOU PRÁCI PRO ROZVOJ CHARITY SV. ALEXANDRA

V Charitě sv. Alexandra pracoval pan Jan Bartusek od jejího založení v roce 2001. Jako údržbář ve Stolařské dílně vykonával práce nejrůznějšího charakteru až po práci topiče. Přesto, že je neslyšící, dokázal svou práci vždy dobře zvládnout. Bylo vždy na něj spolehnutí. Oblíben i pro svůj smysl pro humor. K jakémukoliv problému se stavěl jako k výzvě nalézt jeho řešení. Loni pan Bartusek odešel do starobního důchodu, ale Charita sv. Alexandra zůstala pro něj rodinou. Rád ji navštěvuje a navíc prozradil ochotu znovu se brigádnicky ujmout role topiče ve třech kotelnách. Zkrátka jeho srdce stále bije pro charitu.

Ing. Jaroslav Doležel

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY OSTRAVA

Pan Jaroslav Doležel pracuje v Charitě Ostrava 20 let. Nejprve jako osobní asistent, záhy jako vedoucí Charitního domu sv. Václava v Ostravě Heřmanicích. V letech 2012-2017 převzal úlohu vedoucího hospicových a pečovatelských služeb včetně vedení Hospice sv. Lukáše. Poté se vrátil do Domova sv. Václava, kde je vedoucím až doposud. S pomocí personálu usiluje o kvalitní sociální služby při respektu a lidském přístupu ke každému klientu domova. Aby se každý co možná nejvíce cítil „jako doma“. Své schopnosti celé věnuje seniorům a lidem v závěru života. Mezi jeho přednosti patří komunikační dovednosti a životní optimismus. Svoji prací přispívá ke zvyšování kvality služeb Charity Ostrava.       

Ing. Ivo Dostál

ZA OBĚTAVOU SLUŽBU KOSTELNÍKA A DLOUHOLETÝ AKTIVNÍ PODÍL NA ŽIVOTĚ FARNOSTI

Pan Ivo Dostál se na životě farnosti Bohumín-Nový Bohumín podílí od neútlejšího mládí. Účastí na bohoslužbách, finanční pomocí i praktickou službou. Je znám svým humorem i svou obětavostí. Vždy toužil být užitečný při šíření víry. Při biskupství absolvoval katechetický kurz a několik let vyučoval náboženství. V důchodu se plně angažoval  v praktických potřebách farnosti. Na farní zahradě, kolem kostela, při brigádách, ale také účastí na ekonomické či pastorační radě, až po službu kostelníka. Obětavě také navštěvuje nemocné a podporuje dobročinné aktivity. Přes blížící se osmdesátku, chce být stále svým skromným dílem ve farnosti užitečný. Farnost je vděčná za jeho službu.

Ervin Hanke

ZA DLOUHOLETOU, OBĚTAVOU PRÁCI V CHARITĚ STUDÉNKA A VE FARNOSTI

Pan Ervin Hanke nastoupil do Charity Studénka v důchodovém věku a mnoho let pracoval jako údržbář. Vždy ochotný, milý a spolehlivý. Stačilo zavolat a pan Ervin přišel a dal vše do pořádku nebo poradil, pomohl. I když již 3 roky není charitním zaměstnancem, charitní srdce mu zůstalo. Patří mu za to velké uznání.

Neodmyslitelně také patří farnosti Butovice, kde obětavě a ochotně bez ohledu na čas a zdravotní těžkosti pomáhal, co bylo třeba. Každé Vánoce místní kostel zdobí smrčky z jeho zahrady. Charita i farnost za vše děkují.

Bc. Nikola Hrtúsová

ZA PŘÍNOS K ROZVOJI CHARITNÍHO DÍLA

V Charitě Frýdek-Místek začala paní Nikola Hrtúsová v roce 2004 jako brigádnice. Již tehdy se u ní projevil mimořádný vztah a láska ke starým lidem. Po Střední zdravotnické škole a studiu na Slezské univerzitě v oboru ženská sestra a porodní asistentka dala přednost práci se seniory. Od r. 2017 je ve funkci vedoucí zdravotnického úseku. Pro své kolegyně je příkladem obětavosti a empatie. Přes nároky služby umí zachovat klid a rozvahu. Vždy spolehlivá a  ochotná pomoci.

Ve své farnosti Frýdek zpívá a hraje na flétnu se scholami Didaché a Venimus. Je členkou skupiny Chapela, která účinkuje při celostátních charismatických konferencích.

Mgr. Lenka Janečková

ZA PŘÍNOS K ROZVOJI CHARITNÍHO DÍLA

Paní Lenka Janečková žije v Palkovicích. Vyrůstala v rodině, kde nezištná služba pro farnost byla samozřejmostí, takže i ona sama brzy pomáhá. Vedení scholy, společenství mládeže, organizování farních táborů a plesů, Tříkrálová sbírka a nad to dlouholetá varhanická služba.

Také profesně se paní Lenka zaměřila na pomoc druhým lidem. Jako pastorační asistentka se věnovala mladým v Diecézním centru pro mládež, zkušenosti získávala i v Centru Dona Bosca v německém Řeznu. Vystudovala také obor sociální práce. V Charitě Frýdek-Místek pracuje od roku 2012 v oblasti sociálně-právního poradenství, kde pomáhá především lidem, kteří se dostali do dluhové pasti. Klienti oceňují její rozsáhlé odborné znalosti i citlivý, neodsuzující  přístup.

Štěpán Kaňák

ZA DLOUHOLETOU ANGAŽOVANOST VE FARNOSTI A CELOŽIVOTNÍ SVĚDECTVÍ VÍRY

Pan Štěpán se narodil ve Frýdlantu nad Ostravicí. Studoval na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži, které však v r. 1948 komunisti zavřeli. Setkal se tam ale s františkány a vstoupil jako terciář do jejich kláštera v Hájku u Prahy. V dubnu 1950 po Akci K byl spolu s ostatními řeholníky internován, po roce pak propuštěn. Vyučil se stolařem, ale stále byl v hledáčku StB. Byl vyslýchán, rok vězněn jako mladistvý, po soudu v Praze na Pankráci odsouzen na rok a půl za „sdružování proti republice“ a vězněn v Jičíně a Valdicích. Nastoupil do Vítkovic a následovala vojna u PTP. Třicet pět let pak pracoval jako slévač. V roce 1964 se oženil s Gertrudou Marií Michalcovou a jejich manželství trvá již 56 let. Víru se snažili předat svým šesti dětem. Ve frýdlantské farnosti je pan Štěpán činný od svého mládí. Zprvu jako ministrant, později jako lektor, v 90. letech absolvoval kurz pro mimořádné podavatele svatého přijímání, vedl bohoslužby, pomáhal s přípravou biřmovanců. Celý život zůstal věrný III. řádu sv. Františka. Je příkladem obětavé lásky, vytrvalosti a věrnosti ve víře, která je mu po celý život velikou oporou.

Marie Klečková

ZA DLOUHOLETOU ANGAŽOVANOST VE FARNOSTI

Paní Marie je rodačka z Fryčovic a celý život ve Fryčovicích se svou rodinou žije. Letos v lednu oslavila své sedmdesátiny. Je známá svou obětavostí, pracovitostí a skromností. Od roku 1984 se starala o čistotu kostelního prádla. Tuto činnost však musela ukončit před dvěma lety, z důvodu operace srdce. Přes vlastní zdravotní problémy se již šest let obětavě stará o svého nemocného manžela a snaží se být nápomocná v rodině i farnosti.

Lothar Klinger

ZA DLOUHOLETOU SLUŽBU VE FARNOSTI

V Sudicích žije pan Lothar Klinger víc jak osm desítek let. Od mládí ministroval v místním kostele a jistý čas vypomáhal ve všední dny jako kostelník. V roce 1959 se oženil. S manželkou Gertrudou vychovali tři děti, avšak manželka v roce 1994 nečekaně zemřela. V roce 2001 za působení P. Jana Szkandery opětovně přijal službu kostelníka. Nad to nabízel svou pomoc, kdykoliv se prováděly opravy nebo bylo potřeba pomoci při úpravách areálu kostela či fary. Pokud mu to zdravotní stav dovolil, vždy ochotně pomáhal. V minulých létech přijal jako znalec místního kostela nabídku průvodcovské služby v rámci projektu Otevřené chrámy. V současnosti mu to již zdravotní stav nedovoluje. 

Edita Koriťáková

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY V DIECÉZI

Paní Edita Koriťáková pracuje v Charitě Jeseník od roku 2010. Nejprve při úklidu, následně, vedle svého zaměstnání asistentky pedagoga, vypomáhala na pár hodin i u uživatelů. Od roku 2013 pracuje již ve stacionáři jako pracovnice v sociálních službách na celý úvazek. U uživatelů je oblíbena, umí totiž i přes jejich hendikepy vidět to, co ostatní nevidí. Kolegyně si u ní cení její trpělivosti, laskavosti a neskutečné pokory. V době koronaviru letos pomáhala v charitních domovech ve Vidnavě, kde si získala srdce nejen seniorů, ale všech pracovníků.

Mgr. Bc. Ivo Křížka

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY OSTRAVA

V Charitě Ostrava pan Ivo Křížka slouží již 20 let. Nejprve jako animátor v azylovém domě a noclehárně pro muže. Od března 2006 se stal vedoucím Kontaktního místa pro lidi bez domova, z něhož se posléze stal Charitní dům sv. Benedikta Labre. Díky jeho iniciativě se služba rozšířila o Terénní programy – pomoc lidem přímo na ulici. Snahou pana Iva je vytvářet klientům bezpečné zázemí, pomoc v oblastech hygieny a ošacení i nabízet vícestupňový systém služby s cílem návratu do běžného života. Jako absolvent teologické fakulty v Olomouci i fakulty sociálních věd v Ostravě celý svůj profesní život věnuje lidem v obtížné životní situaci. Má k tomu potřebné komunikační i organizační schopnosti.

Mgr. Stanislav Laža

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY

Pan Stanislav Laža pracuje v Charitě Český Těšín již od roku 2001. Lákala jej práce s lidmi. V charitě prošel čtyřmi středisky, které pomáhal rozvíjet. Nyní působí jako vedoucí sociálně aktivizační služby pro seniory a zdravotně postižené. Pod jeho vedením služba prošla mnoha změnami. Založil např. pěvecký soubor „Pohodáři“, který úspěšně účinkuje v rámci charity i na akcích města, nebo  inicioval pro seniory výuku anglického jazyka. Jako vedoucí i jako člověk je oblíbený, vyzařuje z něj klid i pokorný a uctivý přístup ke starším lidem. Krizové situace zvládá s rozvahou a jasnou hlavou, má dar vnášet do svého okolí klid a dobrou náladu.

Marie Medková

ZA PŘÍNOS K ROZVOJI CHARITNÍHO DÍLA

V životě paní Marie Medkové je zdravotnictví jedno veliké téma. Je nejen jejím zaměstnáním, ale především posláním, které naplňuje s velkou láskou a obětavostí. Přestože při výkonu své práce vážně onemocněla, nevzdala se a nemoc překonala, a v povolání zdravotní sestry dále pokračovala. V Charitě Frýdek-Místek pracuje od roku 2007. Nejprve jako zdravotní sestra v Domově pokojného stáří, pak v Odlehčovací službě a týdenním stacionáři, které také od r. 2016 formálně vedla. Obě služby pomohla rozvinout. Klienti zde nacházejí profesionální přístup, ale také příjemné, takřka domácí prostředí. Paní Marie pracuje s lidmi přes 45 let a její přístup k nim nic neztratil z laskavosti, trpělivosti a vlídnosti.

Milada Meinhardová

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY V DIECÉZI

Do Charity Hlučín nastoupila paní Milada Meinhardová v roce 2003 jako zdravotní sestra v domácí péči. Již sedmnáct let se věnuje pomoci potřebným na Hlučínsku. Každodenní péči o nemocné a umírající chápe jako své charitní poslání. Práci s klienty nebere jako splněný úkol, ale jako pomoc bližním, kteří jsou osamoceni nebo na konci životní cesty.
Je také činná ve farnosti Chuchelná, kde se podílí na řadě aktivit, a důležitá je její pomoc při Tříkrálové sbírce. Sílu pro vyčerpávající práci i další činnosti čerpá v modlitbě. Letos oslavila své šedesáté narozeniny, ale den narozenin připadl na období největšího boje s epidemií. V jejím případě velmi symbolické. Oslavy vyměnila za službu potřebným, kterým s odvahou i nasazením ulehčovala tíživou životní situaci.

Bc. Mária Míčková, DiS.

ZA OBĚTAVOU A SVĚDOMITOU SLUŽBU V CHARITĚ BOHUMÍN 

Paní Mária Míčková nastoupila do Charity Bohumín v r. 2006. Nejprve jako pracovník v sociálních službách domova pro seniory. Po té, co si při zaměstnání doplnila vysokoškolské studium, začala pracovat jako sociální pracovnice v občanské poradně a ve službách pro osoby bez přístřeší. V letošním roce bohužel musela ze zdravotních důvodů svou službu opustit. Pro kolektiv pracovníků místní charity byla vždy tím pravým „srdcařem“, do své práce i do týmu spolupracovníků vnášela křesťanského ducha. Vždy pracovitá, pozorná, laskavá i moudrá. Charitě již deset let pomáhá s organizací Tříkrálové sbírky ve svém bydlišti v Rychvaldu. Koncem letošního roku oslaví své šedesátiny.

Mgr. Marie Michálková

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY V DIECÉZI

Jako zdravotní sestra v Domácí zdravotní a hospicové péči je paní Marie Michálková činná v Charitě Jeseník  od roku 2008. Krátce pracovala také v Domově pokojného stáří sv. Františka v Javorníku. Svou službu staví na poctivě žité víře. I když v důchodu, stále se obětavě stará o nemocné a umírající na území Žulovska. Vždy ochotná a klienty oblíbená. Často ji vyhlížejí a čekají na ni. Práci věnuje patřičnou přípravu a nemocným čas. Neustále si doplňuje znalosti, které potřebuje ke své práci. Vždy pozitivně naladěná je oporou pro své kolegyně. Každoročně pomáhá s Tříkrálovou sbírkou ve své obci.

PhDr. Mgr. Bc. Marie Monsportová

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY OSTRAVA

Paní Marie Monsportová slouží v Charitě Ostrava již 21 let. Nejprve v oblasti poradenství, kde se stala brzy vedoucí a zároveň pak v pozici  projektového manažera a koordinátora projektů. Od roku 2005 až doposud je vedoucí Útvaru služeb sociální péče, zahrnujících několik středisek a služeb. Velmi cenné jsou její studijní vědomosti z oborů sociálně zdravotní a geriatrické péče, sociální práce se zdravotnickým profilem a sociální práce s poradenským zaměřením, v němž získala doktorský titul. Její mimořádnou odbornou připravenost provázejí komunikační dovednosti a kreativita. Velkým vkladem její služby je spoluvytváření podmínek pro kvalitní a dlouhodobě udržitelné služby,  koordinace projektů i vzdělávání zaměstnanců. Je pevným článkem týmu Charity Ostrava.

Petr Novák  (Nová Šance)

ZA DLOUHOLETOU SLUŽBU VE STŘEDISKU NOVÁ ŠANCE A VÝZNAMNÝ PŘÍNOS V POST VĚZEŇSKÉ PÉČI

Do střediska Nová šance v Ostravě - Hrušově, nastoupil pan Petr Novák jako sociální pracovník. Od roku 2002 je jeho vedoucím. Při své službě lidem na okraji společnosti, jako jsou bezdomovci a muži po výkonu trestu, je velmi empatický a v duchu křesťanské lásky je chce motivovat k nové šanci v životě. Snaží se o jejich kulturní a obecně lidský rozvoj, uvádí do modlitby, zve na mše svaté a učí základním lidským postojům. Pod jeho vedením středisko poskytuje také praktickou pomoc okolním farnostem, např. i při opravě domu sester Matky Terezy, ale také při plnění požadavků obecních úřadů Ostrava Třebovice a Šilheřovice.

Pan Petr Novák svou péčí, přístupem ke klientům a vedením střediska velmi přispívá k post vězeňské péči v našem regionu.

Vladimír a Bohumila Pavlíkovi

ZA DLOUHOLETOU VARHANICKOU SLUŽBU A SPOLEČNOU ANGAŽOVANOST VE FARNOSTI

Manželé Pavlíkovi patří do farnosti Velká Polom. Oba se aktivně zapojují do jejího života, pomáhají organizovat farní akce, jsou členy pastorační rady. Jejich činnost ale mnohdy přesahuje rámec farnosti. Pan Vladimír je dlouholetým varhaníkem a postupně vydává Graduály a zpěvníky pro varhaníky a scholy v rámci celé ČR. Postupně trpělivě zpracovává dílo P. Josefa Olejníka. Paní Bohumila pracovala mnoho let na sekretariátu Biskupského gymnázia v Ostravě. Do života církve se zapojuje celá jejich rodina. Sílu ke službě a životu čerpají ze svátostí a pravidelné účasti na bohoslužbách.

Reinhard Persich

ZA DLOUHOLETOU SLUŽBU VARHANÍKA VE FARNOSTI

Celý život pana Reinharda Persicha je spjat s Dolním Benešovem. Zde se narodil, zde pracoval a zde také bydlí. Od roku 1951 začal hrát na varhany ve farním kostele sv. Martina a krátce na to začal dirigovat chrámový sbor. Brzy to bude sedmdesát let. V roce 1964 dokončil při zaměstnání studium konzervatoře v Ostravě a v sedmdesátých letech se podílel na zhudebňování žalmů pro bohoslužby. Přes pokročilý věk osmdesáti čtyř let stále slouží jako řádný varhaník. Farnost je velmi vděčná za tuto obětavou službu.

Vladimír a Václava  Smejovi

ZA PASTORAČNÍ PŘÍNOS VE FARNOSTI A PŘÍKLADNÝ KŘESŤANSKÝ ŽIVOT

Manželé Smejovi jsou z farnosti Frýdlant nad Ostravicí. Paní Václava jako rodačka je v ní od mládí aktivní. Nejprve ve schole Sluníčko, později jako katechetka,  vlastně až dodnes. Několik let pracovala jako pastorační asistentka. Velký díl služby věnovala dětem, pro které připravovala tábory a různé akce, chystala nedělní slůvko a založila Sedmikrásek – náboženství pro předškolní děti, činný až do dneška. Stála u zrodu skupinky Modlících se matek a v roce 2001 pomáhala v rámci Charity Frýdek-Místek se založením Rodinného centra Kolečko. Nyní jako důchodkyně se věnuje seniorům. Je karmelitánská terciářka.

Pan Václav pochází z Bašky. Před čtyřiceti lety se oženil s paní Václavou. Spolu s ní organizoval akce pro děti, hrané Pašije, Živý betlém, Noc kostelů. Vedle toho vzal na sebe starost o technické zázemí farnosti. Poslední roky nosí jako akolyta svaté přijímání nemocným do jejich domovů. Vychovali šest dětí, nejmladší je novicem u karmelitánů.

Marcela Šaňková

ZA  STAROSTLIVOU PÉČI O VÝZDOBU A ÚKLID FARNÍHO KOSTELA A KAPLE PANNY MARIE 

Celý život žije ve farnosti Bohumín-Nový Bohumín. Vyrůstala v křesťanské rodině, obklopena modlitbou a příkladem víry. Je známa svou citlivou starostlivostí jak o své nejbližší, tak o potřebné ve svém okolí. V důchodu se začala angažovat v praktických potřebách farnosti, zejména co se týče květinové výzdoby a péče o úklid kostela Božského Srdce Páně. Do své starostlivosti v posledních letech převzala i kapli Jména Panny Marie v Bohumíně - Šunychlu, kterou uklízí, zdobí, pečuje o její okolí a stará se o vše potřebné ke mši svaté.  Přede mší svatou tam vede růženec či jiné modlitby. Vše dělá s neokázalou laskavostí a pečlivostí. Je dobrým duchem farnosti. V letošním roce oslavila 70 narozeniny.

Jana Šubrtová

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY V DIECÉZI

Paní Jana Šubrtová pracuje v Charitě Jeseník téměř 24 let. Po celou dobu v Domově pokojného stáří sv. Františka. Nejprve jako       pečovatelka, nyní již jako provozní pracovnice. K seniorům přistupuje vždy s vlídností, trpělivostí a pochopením. Umí naslouchat. U kolegů je oblíbená pro svoji klidnou a dobrosrdečnou povahu. Nechybí ji organizační schopnosti, které prokázala, když na svých bedrech nesla stěhování Domova do náhradního objektu a zpět v době jeho rekonstrukce. Je velkou oporou této služby.

Mgr. Veronika Talpová

ZA DLOUHOLETOU OBĚTAVOU SLUŽBU VARHANICE, VEDENÍ SBORU A ČINNOST V PASTORAČNÍ RADĚ

Ve farnosti Stará Ves nad Ondřejnicí působí paní Veronika Talpová dlouhé roky jako varhanice a vedoucí sboru sv. Cecílie. Kráčí tak věrně ve šlépějích své rodiny, protože regenschorim ve staroveském kostele byli už její tatínek i dědeček. Jako absolventka ostravské konzervatoře se věnovala hudební výuce profesionálně. V čase normalizace v r. 1975 byla pro své náboženské přesvědčení z Lidové školy umění v Brušperku propuštěna. Nastoupila na sekretariát Československé strany lidové a po roce 1989 se vrátila do Brušperku, nyní již do Základní umělecké školy jako ředitelka. V současnosti je v důchodu, ale dále činná na zmíněné škole jako učitelka na varhany a keyboard. Farnost je vděčná za její obětavou varhanickou službu.

Mgr. Lenka Zahradníková

ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY

Paní Lenka Zahradníková pracuje v Charitě Český Těšín již 21 let. Za tu dobu stála u rozvoje mnoha charitních služeb. V Koňákově při práci s drogově závislými, v domově pro seniory v Českém Těšíně nebo při vedení pečovatelské služby a osobní asistence. Nyní pracuje jako vedoucí domova pro seniory v Hnojníku. Různorodost služeb a cílových skupin přispěla k bohatým zkušenostem a posílila její dovednosti v roli vedoucího pracovníka. Je proto nejen metodickou, ale i kolegiální oporou svému týmu i služebně mladším vedoucím jiných pracovišť. A asi není lepšího pamětníka historie Charity Český Těšín.

Pin It