Ostrava - Památník ve tvaru slunce zhrouceného do nekonečné černé díry bude připomínat oběti loňské střelby na pacienty Fakultní nemocnice v Ostravě. Pietní místo bylo vedením nemocnice, kraje i města odhaleno před nemocnicí přesně rok po řádění šíleného střelce, který v čekárně chirurgické ordinace 10. prosince 2019 zastřelil sedm nevinných lidí. Modlitbou a požehnáním památníku uctil oběti také apoštolský administrátor ostravsko-opavské diecéze biskup Martin David.


PamatnikStrelbaOstrava 1


Najít vhodnou a citlivou podobu památníku bylo těžké

Autorem památníku je výtvarník Lukáš Dvorský, který zvítězil v architektonické soutěži města, kterou ostravská radnice po loňské tragédii vypsala. Dílo o váze přibližně 600 kilogramů je složeno z pěti částí svařené v jeden celek s plechy tvořícími boční strany pomníku. Do nich byl vyfrézován text „PAMÁTNÍK OBĚTEM ÚTOKU 10. 12. 2019“. V poslední fázi před dokončením byla na odlitek nanesena černá patina. Podle vítězného návrhu jej vyrobila slévárna Ještědský bronz ve vesnici Mníšek poblíž Liberce.

„Najít vhodnou, dostatečně citlivou, a přitom důraznou připomínku takto tragické, nesmyslné a těžko pochopitelné události bylo náročně pro všechny zúčastněné. Jsem ale přesvědčen, že je jí zapotřebí. Zbytečná smrt tolika lidí stále bolí; těžko se s ní smiřují ti, kteří byli hrůzných okamžiků jakkoliv účastni, a samozřejmě hlavně blízcí obětí. Těm všem chceme říct, že vnímáme jejich bolest a že nezapomínáme. Myslím, že vybrané dílo naše pocity vystihuje dostatečně přesvědčivě,“ uvedl k instalaci památníku primátor města Tomáš Macura.

Tu bolest ze ztráty blízkých nic nesmaže

V den 1. výročí tragédie, která nemá v moderní historii města ani země obdoby, se před nemocnicí setkali nejvyšší představitelé nemocnice, kraje, města, církve, ale také zástupci policie, hasičů a záchranářů.  Před vlastním odhalením pietního místa promluvil ke skupince shromážděných, novinářům a také divákům online přenosu ředitel nemocnice Jiří Havrlant, primátor města Ostravy Tomáš Macura a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Společně pak sňali krycí plachtu z památníku, který požehnal biskup Martin David.

„Nikdo už nedostane z paměti událost, která se zde stala před rokem. Bolest z tohoto činu neumaže čas, ani ta sbírka, které vznikla po této tragédii a nezmizí ani tímto pietním aktem. Moc bych si přál, aby dnes odhalený památník – symbol zaniklého slunce, symbol zmařených životů – se stal důstojným mementem této tragédie,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura a dodal: „Chtěl bych se poklonit všem obětem tohoto tragického činu a poděkovat všem, kdo se podíleli na tom, aby dopady nebyly ještě větší. Přeji hodně sil pozůstalým, kteří už budou trávit druhé Vánoce bez svých blízkých.“  

Hořely tisíce svíček a modlily se tisíce lidí

Loňská tragédie otřásla nemocnicí, celým městem, krajem a vnesla smutek do adventních příprav na Vánoční svátky v celé České republice. Lidé k pietnímu místu před nemocnicí přinesli tisíce svíček, tiše postávali, mysleli na oběti, pozůstalé a modlili se. „Jsem rád, že mohu být dnes na tomto místě a připomenou si ty tragické chvíle, které jsme tady prožívali přesně před rokem. Byly to také chvíle spojené s modlitbou. Za oběti a pozůstalé této tragické událost se modlily tisíce lidí a hned druhý den jsme za ně v nemocnici sloužili mši svatou. Dnes chceme v této chvíli v krátké modlitbě myslet na všechny oběti a pozůstalé a požehnat tento památník,“ řekl biskup Martin David.


PamatnikStrelbaOstrava 2


Job: „Kéž by byla napsána má slova, kéž by byla vtesána do mědi“

Pro krátkou pobožnost vybral text ze starozákonní knihy Job, který podobně jako pozůstalí po obětech střelby přišel prakticky o všechno. „Kéž by byla napsána má slova, kéž by byla vtesána do mědi, železným rydlem do kamene. Vím však, že můj Obhájce žije a jako poslední povstane na zemi, u sebe mě postaví po mém probuzení a ve svém těle uzřím Boha.“ (Job 19,l.23-27).

„Nevím, nakolik znáte starozákonní biblickou knihu Job s tragickou postavou Joba, kterému se mu v jedné chvíli naprosto změnil život. Přišel o nejbližší, o majetek, o zdraví. To stejné se stalo tady před rokem. V jednom okamžiku se změnil život mnoha lidí. Tento památník s vytesanými písmeny nám má tuto tragickou událost připomínat,“ uvedl biskup Martin a dodal, že v těch řádcích rok staré historie jsou i příběhy hrdinství a odvahy. „Obětovali sebe, aby zachránili druhé.“

Starozákonní Job uprostřed velké beznaděje a trápení neztratil naději. „Slovem vepsaným do mědi tohoto památníku je, že naděje má být vždy silnější a větší než veškerá beznaděj. Vyhaslé slunce, symbol tohoto památníku, bude nejen připomínkou vyhaslých životů, ale i připomínkou toho, že to slunce našeho života nad těmi mraky a chmurami dnešního dne svítí. A máme naději, že vysvitne,“ dodal biskup Martin. Po požehnání památníku uctili přítomní oběti loňského útoku minutou ticha a položením kytic.

Plné znění promluvy biskupa Martina Davida u odhlalení památníku ze dne 10. 12. 2020 zde

Památník zaplatila nemocnice, město a kraj

Projekt na vznik pietního místa s památníkem ve veřejném prostoru u Fakultní nemocnice Ostrava iniciovalo město Ostrava spolu s nemocnicí. Architektonickou soutěž organizoval městský ateliér MAPPA a podílela se na ní také Ostravská univerzita. Částka na realizaci památníku nepřesáhla hodnotu 1,8 milionu korun. Na úhradě se společnými díly podílely město Ostrava, Fakultní nemocnice Ostrava a Moravskoslezský kraj.

Foto: Online přenos události 10. 12. 2020

Pin It