Ostrava - Nouzový stav s částečným rozvolněním opatření bude provázet letošní adventní přípravy na Vánoce. K termínu 2. neděle adventní vychází poslední letošní číslo diecézního zpravodaje OKNO. Pro ty, kdo se pro jeho papírovou verzi ještě do kostela nedostanou, ale i ty, kdo k němu nemají vůbec přístup, nabízíme možnost číst jej online.

V prosincovém vydání se čtenáři dozví o aktuálních opatřeních v kostelích i výzvě biskupů k postnímu sebezapření během tří adventních střed. Tradice Betlémského světla nebude letos ani kvůli koronaviru v Evropě scházet. Do Rakouska se již podařilo světlo dopravit a v sobotu 19. prosince jej po České republice rozvezou skauti.  

Další zpravodajské příspěvky se věnují přípravám salesiánů na 30. výročí od obnovení komunity v Ostravě a nové vitráži, která má zdobit největší okno jejich domu na Vítkovické ulici. O svou zkušenost s bojem s koronavirem v tzv. 1. linii se podělily studentky církevní školy v Odrách. Budoucí zdravotní sestřičky sloužily na covidové jednotce v nemocnici Agel v Novém Jičíně.

Tříkrálová sbírka 2021 bude zřejmě naprosto jiná než v minulých letech. Charita má připravené tři scénáře koledování. O tom, zda budou děti chodit dům od domu v rouškách a s desinfekcí nebo se sbírka přesune na internet, rozhodne vývoj pandemie v zemi. Covid však nemá žádný vliv na další sbírku, která připravuje Mikulášskou nadílku pro ukrajinské děti. Příspěvky na dárky se vybírají až do 15. prosince.

Kdo navštívil během října a listopadu malebné město Štramberk, zjistil, že vedle fary chybí střecha Staré věže. Nyní už je nová a farnost Štramberk se ve spolupráci s městem postarala o její záchranu pro příští generace. Do „Moravského Betléma“ se vyplatí vypravit. Od 1. 12. 2020 až do 2. 2. 2021 zde probíhá výstava betlémů. Jsou bezpečně schovány za okny domů a ve výlohách prodejen. A žádné koronavirové opatření tuto výstavu nemůže zrušit.

Betlémům se věnujeme i v tématu čísla. Navštívili jsme dílnu restaurátora Jana Bittnera ve Staříči, který dokáže opravit i polámané a otlučené figurky ze starodávných jesliček. Jak se betlémy opravují a jak lze nahradit chybějící figurku, se dočtete právě v aktuálním vydání zpravodaje OKNO.

Kulturní rubrika se ohlíží za děním v kapele „Paprsky“, která už pět let vystupuje a tvoří pod moderním názvem „GOOD WORK“. Na čem všem pracovali a pracují a jak se natáčel jejich aktuální singl „Hej, vstávej“, se se čtenáři časopisu podělili muzikanti a hudebníci pod vedením Jiřího Jakubíka.

Před návštěvnou knihkupectví se podívejte na výběr aktuálních knižních novinek Karmelitánského nakladatelství, Paulínek i Portálu. Jaké novinky existují mezi mobilními aplikacemi? P. Pavel Hofírek z farnosti Dolní Němčí naprogramoval apku pro prožívání adventní doby, domácí nedělní liturgii i videa kněze P. Romana Vlka. Ta nyní najdete i v aplikaci „Vlčí doupě“.

Poslední textová strana patří osobnosti víry. Příběh salesiána P. Rudolfa Komorka, SDB, který pocházel z Bílska (Bielsko-Biała) převyprávěl redaktor Libor Rösner.

OKNO 12/2020 ke stažení zde

Foto: Pavel Zuchnický

Pin It