Vídeň/Rakousko - V sobotu 17. října vysvětí Christoph kardinál Schönborn v katedrále sv. Štěpána ve Vídni sedm mladým mužů na kněze. Mezi kandidáty je rodák z Bruntálu Aleš Ullmann, který působí ve farnosti Perchdoltdorf na jih od Vídně a je inkardinován do vídeňské arcidiecéze. Slavnostní mše svatá s obřadem svěcení začíná v 9.30 hodin a bude živě přenášena na YouTube kanále vídeňské arcidiecéze.

Svěcení přijmou Siegfried Bamer, Aleš Ullmann, Anselm Becker, Boris Porsch, Krystian Podgórni z Vídeňského kněžského semináře, Br. Benedict-Charbel Telesklav, řeholník ze St. Johannesgemeinschaft a Mirko Vidovic z misijního společenství "Redemptoris Mater". V tomto roce má katolická církev v Rakousku poprvé od roku 2011 více než 30 novokněží. Dlouhodobým průměrem bylo 24 nově vysvěcených diecézních a řeholních kněží za rok.

Studia učitelství v Ostravě a teologie ve Vídni

Bruntálský rodák Aleš Ullmann, který přijme svěcení společně se svými kolegy z Vídeňského arcibiskupského semináře, poskytl v lednu tohoto roku pro diecézní časopis OKNO rozhovor. V něm vylíčil svou cestu ke kněžství, která vedla přes studium Pedagogické fakulty v Ostravě, učitelskou praxi na jedné z ostravských základních škol a členství v řádu Domu Panny Marie v Jeruzalémě. Studium teologie jej jako mladého řeholníka zavedlo do Vídně, kde v roce 2019 dostudoval již jako kandidát diecézního kněžství. Loni v květnu přijal jáhenské svěcení a působí ve farnosti Perchtoldsdorf.

Primiční mši svatou s novokněžským požehnáním bude P. Aleš Ullmann slavit v neděli 18. října v 10.00 hodin v Pertoldsdorfském farním kostele.  Novokněžské požehnání bude udělovat jednotlivcům ve stejný den v 16.00 hodin ve farním kostele. Další primiční mše svaté budou 25. října v 10.30 ve farnosti Giesshübl a 15. listopadu  v 10.00 hodin v Grossweikersdorfu.

Primice na poutním místě Maria Hilf u Zlatých Hor až v roce 2021

Primiční mši svatou ve svém rodném kraji plánuje s ohledem na současnou situaci v zemi na jaře příštího roku. Slavit si ji přeje na poutním místě Maria Hilf u Zlatých Hor v neděli 16. května 2021.

Když Aleš Ullmann 2. října 2020 na Facebooku informoval o blížícím se termínu svěcení, v němčině a češtině sdílel tento pozdrav:  „Jako jáhen jsem už hodně dětí pokřtil, stejně tak mnoho lidí pohřbil a navštěvoval nemocné. Na mnohé si dobře vzpomínám. Víte, jaký zážitek je můj nejhezčí? Každý týden navštěvuji starý pár, jsou víc jak 60 let manželé. Pán už sedí na vozíku a vždy, když se pomodlíme Otčenáš, tak paní vstane a políbí ho. Láska je to nejkrásnější v životě. Ačkoli to některým může znít až legračně, myslím na vás a modlím se za vás, aby se vám vaše velká pouť skrze život dařila.“

 

 

Pin It