Štramberk – Město Štramberk získalo spolu s titulem Historické město roku 2019 také finanční odměnu z Ministerstva kultury. Velkou část (685 tisíc Kč) putuje na opravu jedné z historických dominant města - staré věže, která se původně tyčila nad gotickým kostelem sv. Bartoloměje. Od 18. století ale už kostel nestojí a osamocenou zvonici dnes obklopuje přírodní Amfiteátr pod Starou věží.

 Předloni do zvonice udeřil blesk, oprava proto přichází v nejvyšší čas. Stavební firma už shodila nepoužitelný materiál. S odnosem po schodech k štramberskému náměstí pomohli v sobotu 10. října ochotní farníci. Tesaři už mají připravený nový materiál, aby práce na zvoničce stihli dokončit do konce roku. Původní zvonová stolice a několik trámů ze staré věže se navíc dochovalo v dobrém stavu, a tak je stavebníci zapojí do nové konstrukce.

 Po sejmutí věžní makovice mohli místní otevřít i historické schránky zapečetěné při minulých opravách. Uvnitř byly kromě starých fotografií a mincí taky listiny a svědectví o minulých dvou stoletích. O jakých událostech vyprávějí, si můžete přečíst v příštím čísle Katolického týdeníku (43/2020).

Ondřej Elbel

Fotogalerie: Dominik David/Člověk a Víra

Takto vypadala štramberská věž před opravou

Ochotní farníci při úklidu nepoužitelného materiálu

Otevírání historických schránek zapečetěných při minulých opravách

 

Pin It