Frýdek – Diecézní pouť za obnovu rodin a povolání ke kněžství, která se v sobotu 3. 10. konala v bazilice Navštívení Panny Marie, mohli věřící sledovat on-line. Těm, kteří vysílání nestihli nebo si ho chtějí připomenout, přinášíme část promluvy biskupa Martina Davida, který byl hlavním celebrantem mše svaté.

 „Jsme těmi, kterým Bůh svěřil svou vinici. Církev je velké Boží dílo, protože roste z těch, které Bůh zbavil hříchu, přijal za vlastní a obdaroval svým Duchem. Bůh při křtu zbavil naše srdce tvrdých kamenů, zúrodnil ho a vysázel ušlechtilou révu víry naděje a lásky. Neustále ho znovu a znovu zavlažuje svou milostí ve svátostech. A touží po tom, abychom přinášeli ovoce.

,Dům Izraelův je vinicí Páně,‘ zpívali jsme v odpovědi žalmu. Mohli bychom tento verš parafrázovat a říct: ,Dům církve je vinicí Páně.‘ Ale také naše diecéze, farnost, rodina je vinicí Páně. A konečně život každého z nás je především vinicí Páně, která nám byla svěřena do užívání. Nemáme právo se k tomu, co nám bylo svěřeno, chovat jakkoli majetnicky. Co je potřeba, aby náš život byl vinicí úrodnou? Je potřeba modlitby a naslouchání Božímu slovu, protože jedině z modlitby a naslouchání Slovu roste očekávaná Boží úroda.

Z modlitby a naslouchání Božímu slovu pak mohou růst povolání. Vidíme to na příkladu Panny Marie. Ona je tou nejušlechtilejší révou, která v Boží vinici vyrostla. Její réva přinesla ten nejvzácnější plod – vtělené Slovo, Božího Syna. Boží úroda roste ze spojení s Kristem a Mariin život je s Kristem spojen. Možná v našich společenstvích a farnostech děláme mnoho věcí: Opravujeme, organizujeme, putujeme… Otázkou je, jestli se také společně modlíme a nasloucháme Slovu?“

Foto: Viktorie Šupolová/Člověk a Víra

 

Pin It