Dolní Lhota – V neděli 30. 8. požehnal apoštolský administrátor Martin David při dožínkové slavnosti přístavbu kostela sv. Cyrila a Metoděje v Dolní Lhotě. Obec, která je součástí farnosti Velká Polom, při této příležitosti přivítala také herce a režiséra Jiřího Stracha.

Na začátku se mohlo zdát, že poděkování za úrodu bude probíhat jako každý rok. Obcí projely nazdobené traktory před kostel sv. Cyrila a Metoděje. K jejich žehnání ovšem nepřistoupil místní farář P. Radek Drobisz, nýbrž biskup Martin David, jenž byl hlavním celebrantem následující slavnostní mše svaté. Sešla se na ní téměř celá vesnice, neboť dostavba do jejího chodu významně zasáhla. O malém kostelíku či kapli se v obci uvažovalo už začátkem minulého století. Přání se podařilo zhmotnit až v roce 2004, kdy byla provedena rozsáhlá přestavba bývalé smuteční obřadní síně, v níž se již bohoslužby konaly, na nový filiální kostel. Požehnal ho ostravsko-opavský biskup František V. Lobkowicz.

Za kostelíkem zůstala stará budova márnice a místní se rozhodli, že to tak nenechají. „Na přestavbě jsme začali pracovat v roce 2017. Vznikla tak dvoupatrová přístavba, ve které je jak zákristie, tak společenská místnost se zázemím,“ uvádí P. Radek Drobisz. „Do brigád se zapojila celá vesnice. Pravidelně přicházeli i ti, kteří běžně do kostela nechodí. Cítili, že tady budujeme společné dílo, vesnici to semklo a lidem tu bylo spolu dobře. Odpracovali tady stovky brigádnických hodin,“ dodal kněz. Klíčovou osobou při přestavbě byl zastupitel obce Aleš Miko, který všechny práce ve spolupráci s farářem P. Radkem Drobiszem a projektantem Karlem Siudou koordinoval.

Nová budova bude především sloužit jako zázemí pro budoucí kroužky dětí, hudební a pěvecký nácvik scholy, výuku náboženství, zázemí pro ministranty atd. Dále se bude také využívat pro společensko-kulturní akce, např. rozsvícení adventních věnců, dožínkové akce, ale bude sloužit rovněž jako vhodné zázemí pro různé obřady, a to jak křtiny, svatby, tak i smuteční obřady. 

Na mši svatou navazoval další program včetně vystoupení známé scholy ostravské mládeže No problema. Organizátoři také využili přítomnosti vzácných hostů a při besedě vyzpovídali jak režiséra Jiřího Stracha, tak biskupa Martina Davida. Zařadili se do velké řady gratulantů a biskupovi Martinovi popřáli k jeho kulatému životnímu jubileu.

Fotogalerie: Vojtěch Curylo/Člověk a Víra

Celou fotogalerii naleznete zde.

 

 

 

Pin It