Bohumín – Měl to být radostný narozeninový den. Byt v 11. patře panelového domu v Bohumíně se však změnil v pekelnou hořící past. Bohumínskou tragédii nepřežilo 11 lidí, mezi oběťmi jsou tři děti i těhotná dívka. Hrůzný čin žháře, který byt s účastníky oslavy podpálil, uvrhl město do smutku. Na asfaltovém plácku před domem mezi uvadlými květinami hoří svíčky, lidé k pietnímu místu přinesli plyšové hračky, plastová autíčka i dětskou obrázkovou knížku. Mezi předměty stojí soška anděla.


TragedieBohumin1


Ohořelá okna bytu a sazemi zčernalá fasáda nejvyšších pater výškového domu vyvolávají i po třech dnech od události tíseň. „Víš, že uhořet je nejhorší smrt?“, říká asi dvanáctiletý chlapec svému kamarádovi, když přicházejí k pietnímu místu. Oba chvíli tiše postojí, sledují hořící plamínky a pak jdou dál. Svíčky u místa zapaluje i mladá romská maminka.  S partnerem a dítětem si ještě chvíli pohrají na dětském hřišti přímo před vchodem do domu, kde se v sobotu 8. srpna stala nejhorší tragédie v novodobé historii města.

„Byl jsem tam a modlil jsem se za všechny ty nevinné oběti i záchranáře,“ říká duchovní správce farnosti Nový Bohumín P. Pavel Cieslar. K místu neštěstí to měl z fary stovky metrů. „Dostal jsem se jen po policejní pásku, stejně jako ostatní lidé nebo novináři. Dál nikdo nesměl. Tam probíhaly záchranné práce,“ popsal nejhorší z večerů, které za dobu svého šestiletého působení v Bohumíně prožil. Hned druhý den se za oběti žhářského útoku modlila celá farnost.  „Oznámil jsem to hned na začátku mše svaté, že nedělní bohoslužbu obětujeme za zemřelé a zraněné i za záchranáře, kteří při této tragédii zasahovali,“ řekl bohumínský farář, který je pozván na páteční jednání krizového týmu města.

V současné době se řeší pomoc lidem ze zasaženého domu, kteří se jen z části mohli vrátit do svých bytů. Město Bohumín informuje občany o zřízení nepřetržité telefonické linky pro postižené i svědky tragického požáru, kterou na číslech 732 957 193 nebo 596 110 882 obsluhují odborníci z Krizového centra Ostrava. V úterý 11. srpna aktivoval Krajský úřad MSK veřejnou sbírku. Jejím cílem je zmírnit následky tragédie při požáru paneláku v Bohumíně. Ti, kteří chtějí přispět, mohou peníze zasílat až do 15. září 2020.


BohuminSbirkaObrazek


Číslo účtu UniCredit Bank, kam mohou dárci posílat své příspěvky, je 868686/2700. Na webových stránkách kraje bude denně zveřejňován stav účtu i jednotlivé dary.

Foto: Pavel Siuda

Pin It