Krnov - Nejromantičtější místo Moravskoslezského kraje si kytarový virtuos, hudební skladatel a špičkový fotograf Štěpán Rak zamiloval natolik, že zde oslaví své 75. narozeniny.  Místem jeho narozeninového koncertu bude v sobotu 8. srpna poutní místo Cvilín u Krnova.

Barokní kostel Panny Marie Sedmibolestné a Povýšení svatého kříže je podle jeho slov jeho milovaným místem a narozeninové koncerty zde odehrál již v minulosti. Tentokrát oslava životního jubilea Štěpána Raka při mistrovském zvuku jeho kytary začíná v 18.00 hodin.


KostelCvilin


Štěpán Rak je osobností, která si své posluchače podmaní intenzitou prožitku, interpretačním mistrovstvím a absolutním splynutím interpreta a skladatele v jedné osobě, s duší hudby. Během narozeninového koncertu zazní jeho vlastní skladby a hudba renesančních a barokních tabulatur v úpravě Štěpána Raka pro kytaru. Koncert pořádá římsko-katolický farnost Krnov společně s Hudebním sdružením Krnov a s podporou města.

„Nelze postihnout všechny tváře a podoby Štěpánovy. Mnohé jsou překvapivé, ale všechny spojuje hudba a láska. Jen přes tyto dva fenomény se lze dobrat k jeho nitru. Štěpána nelze přehlédnout. Lze ho mít rád (a hodně!), nebo i naopak. Nikdy nestojí v závětří. K životu přistupuje vášnivě. Pere se s časem i sám se sebou (někdy i se světem kolem), dívá se a zachycuje okem objektivu poezii, která nám často uniká – a miluje. Vždy celým srdcem,“ popisuje svého přítele herec Alfred Strejček, který kytarového virtuosa doprovázel na 1648 společných vystoupení ve 33 zemích čtyř kontinentů.


stepan rak fotogalerie 4 61


Kytaře i fotografování se věnuje také jeho syn Jan-Matěj Rak, s nímž v roce 2018 vydal cd s názvem „Domov můj“. Inspirací mu bylo především sté výročí založení Československa, k němuž s Alfredem Strejčkem chystali 24. společný pořad Vivat Respublica, jehož nedílnou součástí měla být i fantazie na obě národní hymny. Štěpán Rak tuto kompozici pojal jako historickou anabázi vzniku obou hymen uvedených Fanfárami a reminiscencí na Hašlerovu melodii Ta naše písnička česká.

Jedinečným přínosem alba „Domov můj“ je však to, že poprvé v historii se ve dvou nahrávkách spojí dva světové unikáty, a to kamenná kytara z dílny Jana Řeřichy, kterou v roce 2006 věnoval Štěpánu Rakovi a autentická dřevěná kytara z roku 1830, kterou pro Jana-Matěje Raka zrestauroval Václav Svoboda.

Foto: kostelcvilin.cz a www.stepanrak.cz 

 

Pin It