Ostrava – Vládní opatření proti pandemii koronaviru zasáhla i do příprav jubilejního 10. ročníku mezinárodního křesťanského festivalu Slezská lilie. Organizátoři na jaře usoudili, že tradici rušit nebudou a lidem koncerty v sobotu 13. a v neděli 14. června pustí v přímém přenosu televize Noe. Po poslední vlně uvolnění Slezská lilie přece jen částečně vykvete. Na program v kostele sv. Václava se dostanou také diváci. Musí si však předem rezervovat místo. K dispozici jich jsou jen desítky.

Možnost rezervací na programy v kostele sv. Václava

„Vzhledem k rozvolňování opatření týkajícího se maximálního počtu diváků máme možnost pozvat příznivce festivalu Slezská lilie do kostela svatého Václava na sobotní i nedělní program. Vstupenky na oba večery si můžete zdarma rezervovat a k vyzvednutí budou na jméno od 19:00 do 19:45 u vchodu do kostela. Celý program bude přenášen živě prostřednictvím TV Noe od 20:00 hodin,“ uvádí pořadatelé na webu festivalu www.slezskalilie.cz.

Ve hře jsou dva termíny. Sobotní Noc lilie (13. 6.) s programem „Deset let Slezské lilie – to bylo tak!“ zavede v komponovaném pořadu do historie festivalu rok po roce. Program budou moderovat herci Jiří Sedláček a Tomáš Samiec a jejich hosty budou Beata Hlavenková, Big George & Moby Dick XL, Jiří Jakubík a kapela Good Work.

V neděli 14. 6. bude opět z kostela sv. Václava v Ostravě živě přenášen benefiční koncert pro Nadační fond Betlém nenarozených. Diváci televize Noe a přítomní hosté se od 20.00 hodin zaposlouchají do komorního muzikálového koncertu souboru opereta se zpěvačkou Hanou Fialovou z Národního divadla Moravskoslezského. Účinkovat s ní budou její kolegové sólisté – instrumentalisté pod vedením hudebního ředitele Jakuba Žídka.

Papežský nuncius bude v Ostravě-Kunčičkách křtít a biřmovat

Součásti programu festivalu Slezská lilie je také mše svatá v kostele sv. Antonína Paduánského v Ostravě-Kunčičkách. Místní bohoslužbu prožijí jako poutní slavnost i den, kdy bude ve farnosti udělována svátost biřmování a křtu. Hlavním celebrantem mše svaté bude papežský nuncius J. E. Mons. Charles Daniel Balvo. Společně s ním bude koncelebrovat apoštolský administrátor diecéze biskup Martin David. Zástupce Vatikánu udělí během bohoslužby, která začíná v 10.30 hodin svátost biřmování sedmi mladým lidem a také svátost křtu pěti dospělým. Program tzv. Dne andělů z Ostravy-Kunčiček bude rovněž v přímém přenosu vysílat televize Noe.

Více k festivalu Slezská lilie najdete na www.slezskalilie.cz

Pin It