Diecéze - Na středu 13. května připadá liturgická památka Panny Marie Fatimské. V tento den se roku 1917 zjevila poprvé třem malým pasáčkům na návrší Cova da Iria u portugalské Fatimy Matka Boží. Až do října se pak každého 13. v měsíci dětem opakovaně zjevovala, a to proto, že jako pravá Matka chtěla vyzvat hříšné lidstvo k obrácení a uchránit je tak před peklem, do nějž vinou svých hříchů dobrovolně směřuje. Některé farnosti diecéze ke cti Panny Marie Fatimské pořádají pobožnosti.

 

Šest zjevení Nejsvětější Panny fatimským pasáčkům, z nichž dva – František a Hyacinta Martovi – byli nedávno svatořečeni, je podrobněji popsáno zde.

Při červencovém zjevení dětem ukázala hrůzy pekla a vyjádřila přání, aby byla ve světě ustanovena úcta jejího Neposkvrněného Srdce a aby lidé přistupovali o prvních sobotách v měsíci ke smírnému svatému přijímání.

O osm let později, 10. prosince 1925, se Panna Maria zjevila už pouze Lucii, třetí fatimské pasačce, ukázala jí své srdce ovinuté trny a řekla jí mj.: „… slibuji všem, kdo se po dobu pěti měsíců v první sobotu vyzpovídají, přijmou svaté přijímání, pomodlí se růženec a stráví 15 minut při rozjímání 15 tajemství růžence, že jim budu blízko v hodině smrti se všemi milostmi, které potřebují ke spáse.“

PROČ PRÁVĚ 5 PRVNÍCH SOBOT?

Odpověď najdeme na stránkách Českomoravské Fatimy:
„Protože existuje 5 urážek a rouhání proti Neposkvrněnému Srdci Panny Marie:
Rouhání proti Neposkvrněnému Početí Panny Marie
Rouhání proti Jejímu Panenství
Rouhání proti Jejímu Božskému Mateřství
Rouhání těch, kteří otevřeně zasévají do srdcí dětí lhostejnost a dokonce i nenávist vůči Matce Boží
Urážky těch, kteří ji hanobí v jejich obrazech a sochách.

PODMÍNKY SMÍRNÝCH POBOŽNOSTÍ PRVNÍCH SOBOT V MĚSÍCI
1) Svatá zpověď (je možné vykonat před nebo po 1. sobotě s úmyslem smíru za urážky Neposkvrněného srdce Panny Marie. Další 3 podmínky však musí být splněny v den 1. soboty)
2) Svaté přijímání na smír
3) Pět desátků svatého růžence
4) Rozjímání o tajemství sv. růžence o jednom nebo více tajemstvích (15 minut).“

Toto vše se má konat s úmyslem s úmyslem zadostiučinění Neposkvrněnému Srdce Panny Marie za hříchy, které je zraňují, a to o pěti po sobě jdoucích prvních sobotách.

Tato úcta znamená vnitřní jednotu Mariina Neposkvrněného Srdce s Nejsvětějším Srdcem Ježíšovým. I proto se památka Neposkvrněného Srdce Panny Marie od roku 1969 slaví v sobotu po páteční slavnosti Božského Srdce.

V řadě farností slavení prvních sobot probíhá, např. u krnovských minoritů nebo v Českém Těšíně, jinde zase slaví fatimskou pobožnost vždy 13. v měsíci – od května do října. Tak tomu bude i letošního 13. května, kdy se jí budou účastnit věřící hned v několika farnostech diecéze.


V Opavě na tuto pobožnost do svého kostela Svatého Ducha zvou bratři minorité – začne v 16.15 společnou modlitbou svatého růžence, v 17.00 bude následovat mše svatá, po ní pak litanie a průvod se sochou Panny Marie.

V Ostravě-Hrušově se uskuteční od 17.15, kdy bude zahájena biblickým růžencem s fatimskou prosbou, v 18.00 bude na programu mše sv. a po ní od 18.45 zásvětný průvod, modlitba Anděla míru z Fatimy a slavnostní požehnání.

V Ropici proběhne od 18.00 nejprve mše sv. a po ní bude následovat společný růženec.

Na 19.00 je stanoven začátek Fatimské pobožnosti v Jablunkově, což je v době, kdy bude pomalu končit Fatimská pobožnost ve Spálově – zde bude zahájena v 17.30 mariánským večeřadlem, na něž v 18.00 naváže mše sv.

Fatimský večer v kostele v Ostravě-Přívoze – tak je nazvána pobožnost, jež 13. května proběhne od 20.00 hodin v kostele v Ostravě-Přívoze. Na programu: průvod se sochou Panny Marie Fatimské, mariánské písně, modlitba růžence s rozjímáním. Příchozí jsou vyzváni, aby si s sebou přinesli svíčky.

 

Pin It