Hukvaldy - Obora Hukvaldy se 1. 5. 2020 znovu otevře veřejnosti. Zákaz vstupu platil od 16. 3. letošního roku v souvislosti s mimořádnými opatřeními proti šíření pandemie. Omezením přístupu návštěvníků do obory reagovalo Biskupství ostravsko-opavské na celostátní karanténu a nouzový stav vyhlášený vládou České republiky. S postupným uvolňováním bude možné areál opět využívat.


OboraHukvadly


Na procházku s rouškou a dva metry od sebe

Obora Hukvaldy musela být uzavřena zejména proto, aby zde nedocházelo k velké koncentraci návštěvníků, kteří areál hojně vyhledávají. Dodržování zásad sociálního distancování a hygienických opatření bude platit i po otevření obory. Výletníci a turisté budou vyzváni k tomu, aby při procházkách oborou nosili roušky a udržovali minimální dvoumetrový odstup od jiných návštěvníků. Současně platí návštěvní řád, jehož součástí je zákaz jízdy na kole. Oboru nelze navštěvovat ani v nočních hodinách.

Chovaná zvěř využila nepřítomnosti lidí

Uzavření Obory Hukvaldy nemělo vliv na práci oborníků, kteří dál pečovali o chovanou zvěř a celý areál, který se rozkládá pod zříceninou hradu Hukvaldy na ploše 440 ha. Obora bez turistů však měla vliv na chování muflonů a daňků. „My jsme tady pracovali normálně dál bez omezení. Nepřítomnost turistů se však projevila v chování zvěře. Bylo úplně jiné, než jsme zvyklí. Zvířata klidně ležela podél cest a u krmelců. Ten klid měl na ně určitě pozitivní vliv,“ sdělil oborník Milan Koutný.

Návštěvníky první květnové dny přivítá zeleň i kvetoucí stromy. „Kvete nám tady jabloňový sad a do května určitě vykvetou i kaštany. Ty jsou symbolem obory a návštěvníci je uvidí už u hlavní brány,“ dodal oborník Koutný, který vyzval k ohleduplnosti návštěvníků nejen k sobě navzájem, ale také k chované zvěři.  

Modernizace amfiteátru a jeviště

Biskupství ostravsko-opavské v Oboře Hukvaldy od podzimu loňského roku s podporou Moravskoslezského kraje investuje do rekonstrukce přírodního amfiteátru a jeviště, které slouží k pořádání kulturních akcí. Zmodernizované zázemí mělo ještě před prázdninami přivítat koncerty z programu letošního ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka. Ten byl však s ohledem na aktuální situaci zrušen. „Pokud to situace dovolí, rádi bychom veřejnost pozvali v letních měsících do Hukvaldské obory ke dvěma open air koncertům.“ uvedl ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Otevření hradu Hukvaldy se předpokládá po 8. červnu 2020, kdy se podle harmonogramu Vlády ČR mohou otevřít návštěvníkům památky.

Návštěvní řád Obory Hukvaldy

http://www.oborahukvaldy.cz/navstevni-rad/

Pin It