Třebnice - Při opravách sarkofágu sv. Hedviky Slezské v třebnické bazilice došlo v pondělí 16. března k nečekanému objevu – našla se schránka s ostatky této světice, která je nejen patronkou Slezska, ale i ostravsko-opavské diecéze.

 

Hrob světice a patronky naší diecéze je po staletí cílem tisíců poutníků. Nedávno se na sarkofágu objevily praskliny, a jelikož příčiny tohoto jevu nebyly známy, přikročilo se k jeho prozkoumání a následným opravám. 

„Nebudu zapírat, že jsme byli zvědaví, kde sv. Hedvika leží a v jakém stavu se nacházejí její ostatky,“ přiznává P. Piotr Filas, SDS, rektor třebnické baziliky. „Věděli, jsme, že někde ty ostatky uloženy jsou, nicméně jsem vzhledem ke konstrukci sarkofágu neměli ponětí, kde přesně,“ dodává.

Většina odborníků se přikláněla k názoru, že ostatky jsou uloženy v mramorové rakvi, na níž je sv. Hedvika vyobrazena a jež je umístěná ve středu sarkofágu. V souvislosti s pracemi na opravách začala být vyvíjena snaha se do těchto míst dostat, ale pak si jeden z dělníků povšiml v nenápadné části sarkofágu obdélníkové kamenné desky, jež se od ostatních lišila svým vzhledem. Podařilo se mu ji odklopit a pod ní spatřil zvláštní vrstvu dřevěného uhlí smíšeného se sádrou, pod níž byla stříbrná schránka s tabulkou, na níž stálo, že naposledy byl sarkofág otevřen v roce 1764 a že se ve schránce nacházejí relikvie sv. Hedviky Slezské.


Vzhledem k tomu, že neexistují žádné záznamy o tom, že by byla schránka po roce 1764 otevřena, je prakticky jisté, že se v ní opravdu nacházejí ostatky patronky naší diecéze.


O jejich dalším místě uchovávání zatím nepadlo rozhodující slovo, nadále totiž probíhá rekonstrukce sarkofágu. Každopádně, jak pravil P. Filas, může být objev učiněný právě v těchto dnech výzvou pro nás, abychom se k této světici, jež proslula mj. péčí o nemocné, modlili s prosbou o přímluvu za pominutí pandemie koronaviru. 

Foto převzato z gosc.pl.

Pin It