Ostrava – Po pětiměsíční rekonstrukci prostor se v úterý 28. 1. dopoledne sešli na Biskupském gymnáziu v Ostravě hosté, pedagogové i studenti, aby byli svědky jejich požehnání pomocným biskupem Martinem Davidem.  

Všechny přítomné přivítala ředitelka školy Jana Vylobová a po písničce místní scholy poděkovala všem, kdo se na této přestavbě, která částečně probíhala za plného provozu školy, podíleli. U jmenovaných vždy přidala krátký příběh, tleskalo se, až došla k zaměstnancům a studentům školy, kteří ji zažívali v přímém přenosu: „Děkuji všem zaměstnancům, protože zajišťovali od 30. 6. do 10. 11. dennodenně od rána do večera, od pondělí do soboty, službu. Nesmírně si toho vážím. Děkuji pedagogům, že vydrželi netradiční konec školního roku a začátek nového, který byl dost těžký.“ Nakonec poděkovala za trpělivost i studentům, kteří se museli učit po farách či v tělocvičně, a dodala, že studenty to určitě bavilo.    

Budování čtyř nových odborných učeben, tří kabinetů, bezbariérového přístupu, knihovny, výtahu, vrátnice a podlah téměř v celé budově provázela chvílemi i nejistota, zda se podaří vše včas dokončit.

Podařilo, a paní ředitelka tak mohla předat biskupu Martinovi, jako zástupci zřizovatele školy, dva čipy, z nichž jeden byl určen pro biskupa Františka: „V minulosti se vždycky předávaly klíče od budovy, kterou zřizovatel vlastní. Tím, že je dnes jiná doba, předávám vám čip, který vás opravňuje vstoupit do budovy a třeba jet výtahem.“ Smích vyvolal její dovětek: „Musím vás však upozornit, že ten čip je jenom váš a jestli vstoupíte do budovy a použijete výtah, budeme to v ředitelně vědět.“

Před samotným požehnáním biskup Martin pozdravil přítomné jménem biskupa Františka a v krátké promluvě navázal na slova evangelisty Marka („Slyšeli ho říkat: Já zbořím tento chrám udělaný rukama a ve třech dnech vystavím jiný, ne rukama udělaný." Marek 14,58) a nově nabytou bezbariérovost školy. „Ježíš zde nehovoří o ničem jiném než o svém vzkříšení, kterým zbořil bariéru smrti. Biskupské gymnázium se stalo realizací tohoto projektu bezbariérovým. Mohou se zde pohodlně dostat lidé handicapovaní, ale my dobře víme, že neexistují pouze bariéry fyzické, ale stejně tak existují bariéry vnitřní, duchovní a vztahové. Tento den, kdy žehnáme dokončené bezbariérové dílo, pro nás může být výzvou, abychom i my dokázali překonávat bariéry, které jsou mezi námi – bariéry předsudků, zloby, nenávisti – odpuštěním, porozuměním a láskou, protože to jsou věci, které nás Kristus učí. To bych nám dnes chtěl vyprošovat.    

Projekt s názvem Odborné učebny a bezbariérový přístup na Biskupském gymnáziu v Ostravě byl financován z Integrovaného regionálního operačního programu, Biskupství ostravsko-opavského, státního rozpočtu a darů škole. Celkové náklady činily: 12.322.100 Kč.

Foto: Jarmila Johnová

Pin It