Týden modliteb za jednotu křesťanů, který spojuje křesťany z různých církví po celém světě začíná 18. ledna 2020 a jeho mottem je verš: „Zachovali se k nám neobyčejně laskavě.“ (Sk 28,2). Týden každoročně začíná v den památky Panny Marie, Matky jednoty křesťanů. Pro společnou modlitbu ve farnostech i pro potřeby jednotlivců vydala Česká biskupská konference společně s Ekumenickou radou církví v ČR brožuru s modlitbami a biblickými texty na každý den až do 25. ledna, kdy týden modliteb končí.

V předmluvě k textům modliteb za jednotu křesťanů zmiňují Mons. Tomáš Holub, předseda Rady ČBK pro ekumenismus, a Mgr. Daniel Ženatý, předseda ERC v ČR, dar svobody vyznání:
„Smíme se scházet svobodně, napříč jednotlivými církvemi či denominacemi. Dar svobody, který jsme si nedávno intenzivně a vděčně připomínali, tvoří dostatečný a bezpečný prostor pro společné bohoslužby, bez ohledu na velikost farností, měst či obcí. Scházejme se, modleme se, zpívejme společně Bohu ke cti a slávě.“
 
Materiál pro Týden modliteb za jednotu křesťanů v roce 2020 připravili věřící z církví na ostrovech Malta a Gozo (Christians Together in Malta, „Křesťané společně na Maltě“). Mnozí místní křesťané slaví 10. února svátek Ztroskotání sv. Pavla, kdy si připomínají příchod křesťanské víry na tyto ostrovy a děkují za něj. Text ze Skutků apoštolů, který se při bohoslužbě čte, byl zvolen také pro letošní Týden modliteb za jednotu křesťanů.
 
Celý příběh začíná ve chvíli, kdy Pavla odvážejí do Říma jako vězně (Sk 27,1nn). Je sice držen v řetězech, ovšem i tato posléze nebezpečná cesta prokáže, že Boží poslání jeho prostřednictvím trvá.
 
Toto vyprávění představuje klasické drama člověka nebo lidí vystavených hrozivé moci přírodních živlů. Cestující na lodi jsou vydáni na milost silám moře, které se vzdouvá pod nimi, a mocné bouři, která zuří kolem nich. Tyto síly je odnášejí do neznáma, kde se ocitají ztracení a zbavení naděje.

Texty ke stažení:

Modlitby za jednotu křesťanů ve formátu DOC

Modlitby za jednotu křeťanů ve formátu PDF

Pin It