Ostrava - Obnovu žháři vypáleného kostela Božího Těla v Gutech již podruhé zablokovalo zamítavé stanovisko Požárně-bezpečnostního řešení připravované novostavby kostela Božího Těla v Gutech ze strany Hasičského záchranného sboru (HZS) Moravskoslezského kraje. Důvodem zamítavého stanovistka je dle vyjádření HZS MSK nedostatečné řešení protipožární ochrany kostela, především řešení detekce požáru. Biskupství ostravsko-opavské spolu s Římskokatolickou farností Střítež u Českého Těšína jako investoři stavby s tvrzením o nedostatečné protipožární ochraně kostela nesouhlasí.

Dvě žádosti - dvě odmítnutí

Na konci června 2019 bylo Hasičskému záchrannému sboru předloženo k odsouhlasení Požárně-bezpečnostní řešení stavby obnovovaného kostela Božího Těla v Gutech. Dne 26. 8. 2019 vydal HZS negativní závazné stanovisko k předloženému řešení v 6 bodech, z nichž nejpodstatnější je rozpor návrhu elektrického protipožárního zabezpečení kostela a jeho napojení na pult centralizované ochrany soukromé agentury.

Dne 27. 9. 2019 bylo předloženo HZS doplněné Požárně-bezpečnostní řešení kostela, které odstranilo všechny připomínky HZS. Dne 26. 10. 2019 vydal HZS opět negativní stanovisko s odůvodněním nesouhlasu ve 2 bodech. Podstatný je především opětovný nesouhlas s napojením zabezpečení kostela na pult centralizované ochrany soukromé bezpečnostní agentury, kdy HZS nesouhlasí především z důvodu údajné nespolehlivostí systému elektrického zabezpečení a přenosu informací v případě vzniku požáru.

Řešení investora ve shodě s vyhláškou

Příslušná vyhláška č. 23/2008 Sb. O technických podmínkách požární ochrany staveb, par. 26, umožňuje provedení systému protipožárního zabezpečení památek s napojením na Pult centralizované ochrany HZS nebo provedení systému s hlídáním objektu mimo pult HZS, např. bezpečnostní agentury. HZS ale v případě kostela v Gutech striktně požaduje napojení požární elektrické signalizace kostela na pult centralizované ochrany HZS a zpochybňuje dostatečnou ostrahu kostela v případě napojení na pult agentury. Tento požadavek je dle názoru investora v rozporu s výše uvedenou vyhláškou. Přesto by vlastník kostela souhlasil s napojením zabezpečení kostela na pult HZS, není to však možné z důvodů výše finančních požadavků HZS na vlastníky kulturních památek, vč. kostela v Gutech.

Desetinásobný rozdíl v nákladech

Náklady, účtované ze strany HZS za napojení objektu na pult centralizované ochrany HZS, činí měsíčně 3 135 Kč a dalších 4 235 Kč s DPH měsíčně činí platby firmě, jež smluvně pro HZS zajišťuje přenos dat a napojení na pult HZS. Celkem tedy činí měsíční náklady za připojení objektu na pult HZS 7 370,- Kč. Tyto platby nejsou v reálných možnostech věřících z Gutů, ale ani většiny dalších vlastníků kulturních památek. Proto je v ČR napojeno na pult HZS velice málo památek.

Z důvodů značných finančních nákladů při hlídání objektů ze strany HZS využil zpracovatel PBŘ kostela v Gutech zákonnou možnost zřízení elektrické požární signalizace s detekcí požáru uvnitř i vně kostela na velmi vysoké technické úrovni, která počítá s napojením zabezpečovacího zařízení na pult soukromé bezpečnostní agentury se statusem „ohlašovna požárů“. Příslušná agentura poskytuje své služby na Třinecku spolehlivě již přes 20 let mj. řadě firem, veřejných institucí i orgánů státní správy. Agentura je schopna při stejném provozu jako poskytuje HZS (24hodinová služba dvou osob na pultu, přenos signálu na pult technikou certifikovanou Generálním ředitelstvím HZS), zajistit ostrahu kostela za měsíční platbu 700 Kč. Tuto sumu považuje investor za reálnou a tržní cenu. O konkrétních organizačních detailech ochrany kostela je možno samozřejmě s agenturou a HZS společně jednat.

Spor obnovu kostela v Gutech oddaluje a prodražuje

Do dořešení sporného problému není možné stavět kostel na místě samém v Gutech a probíhá tedy jeho montáž v Hošťálkové, v sídle dodavatele stavby. Po získání povolení pro stavbu bude kostel opět rozebrán a smontován definitivně v Gutech. Vzhledem k prodlení se stavbou se momentálně řeší výše vzniklých vícenákladů a zdroj jejich úhrady.

Celkové náklady na stavbu nového kostela Božího Těla

Obnova kostela Božího Těla v Gutech si vyžádá celkové náklady cca 27 mil,-Kč. Dosud bylo proinvestováno cca 8,5 mil,- Kč, především za likvidaci spáleniště, pořízení a úpravu dřeva, kamene, pořízení dokumentace a další. Náklady stavby jsou kryty z pojistného za zničený kostel, z veřejné sbírky města Třinec, dřevo pro výrobu šindele darovalo Biskupství ostravsko-opavské, Statuární město Ostrava poskytlo 300.000 Kč na výrobu nových zvonů, Krajský úřad MSK poskytl 200.000 Kč na likvidaci trosek. Budoucí provozní náklady však budou hradit, stejně jako u všech dalších 470 kostelů a kaplí v diecézi, místní věřící. Kromě protipožární ochrany jde o platby energií, revizí, běžných oprav a údržby, pojištění, výdajů na bohoslužebné potřeby.

Třetí žádost v souladu s platnou legislativou

Protože není v silách věřících z Gutů hradit dlouhodobě náklady na ostrahu objektu ze strany HZS, bude investorem opět požádáno o schválení potřetí opraveného Požárně-bezpečnostního řešení, které počítá s napojením zabezpečovacího systému kostela na pult centralizované ochrany soukromé agentury, v souladu s platnou legislativou.

Ing. Václav Kotásek, vedoucí stavebního odboru Biskupství ostravsko-opavského

Snímek: Přípravné práce na stavbu kostela Božího Těla v tesařské dílně na Vsetínsku. Foto: Ing. Miroslav Hurník

Pin It