Ostrava – „Jsme naplněni radostí, že se můžeme obracet k takové světici, jakou je svatá Hedvika, a můžeme ji napodobovat.“ Těmito slovy zahájil mši svatou biskup František V. Lobkowicz 16. 10. při slavnosti sv. Hedviky, patronky diecéze.

V katedrále Božského Spasitelé si přítomní nejen připomínali patronku diecéze při promluvě pomocného biskupa Martina Davida, ale 31 z nich přijalo po mši svaté od biskupa Františka Lobkowicze pamětní list, medaili sv. Hedviky a růži. Chvíle ocenění za jejich službu s nimi sdíleli rodinní příslušníci, přátelé a kněží jejich farností. Vzácným hostem slavnosti byl také generální sekretář České biskupské konference P. Stanislav Přibyl.

Byl svědkem dojetí a radosti oceněných, mezi nimiž byla také Eliška Kalmusová, která se zasloužila o rozvoj charitního díla v diecézi. V Charitě Frýdek-Místek sloužila od roku 2005 na pozici vedoucí oddělení v Oáze pokoje, nového domova pro osoby s chronickým duševním onemocněním. I když by měla být již dva roky v důchodu, stále se naplno věnuje jako zdravotní sestra klientům Oázy pokoje. „Určitě jsem nečekala tak vysoké ocenění, ale moc mě to potěšilo. Měla jsem z toho velkou radost,“ usmívá se a dodává, že ji práce stále těší, a dokud to bude cítit, ráda bude pracovat dál. „Ještě jsem plná síly,“ ukončuje paní Eliška Kalmusová a přijímá gratulace od svých přátel.

Jedním z oceněných byl také Josef Marek, který půl století minimálně dvakrát denně vystoupal na věž bývalého farního kostela sv. Bartoloměje ve Štramberku a staral se den co den o natahování a chod věžních hodin a samotné věže. Kolik schodů za tu dobu zdolal, nedokázal říct. Jeho služba skončila, když před třemi lety věžní hodiny zelektrizovali. „Kdo by chtěl, může tam zajít a zkusit si hodiny natáhnout. Všechno tam ještě funguje,“ hrdě konstatuje pan Marek.

Nominaci pana Stanislava Svobody navrhly za dlouholetou obětavou péči o květinovou výzdobu a farní zahradu dvě farnice, které po něm službu přebraly. „Vůbec nechápou, jak to sám stíhal, když jsou dvě a mají co dělat, aby to zvládly,“ podotýká farář z Ostravy-Třebovic P. Lukáš Engelmann. Stanislav Svoboda vystudoval obor sadové architektury a 40 let působil na Střední zahradnické škole v Ostravě-Třebovicích. Ve službě pro farnost tak využil svou odbornost a zájem. „O zahradu se stará více než 50 let, a po úmrtí aranžérky přebral i aranžování květin v kostele. To dělal 33 let,“ oceňuje jeho službu kněz.

Foto: Zdeněk Poruba/Člověk a Víra

 

Pin It