Diecéze – Mše sv., Dny otevřených dveří, ale také kulturní či sportovní akce budou součástí oslav Dne Charity, v jehož rámci proběhnou na přelomu září a října v Charitách napříč celou ostravsko-opavskou diecézí.

 

Den Charity připadá na 27. září, kdy si církev připomíná patrona Charity sv. Vincence z Pauly. V naší republice se praxe slavení tohoto dne váže k r. 2004, když jednotlivá charitní zařízení na jižní Moravě otevřela dveře veřejnosti a nabídla jí tak možnost seznámit se s poskytovanými službami na vlastní oči. V r. 2008 pak Česká biskupská konference vyhlásila  27. září Dnem Charity oficiálně.

Akce, které se k příležitosti Dne Charity konají, jsou rozličného druhu. Nechybějí Dny otevřených dveří, kulturní počiny, exkurze a samozřejmě ani bohoslužby. Tak tomu je i letos. V úterý 17. září se např. v Ostravě konal benefiční koncert Sešli se, aby pomohli..., v Opavě se zase uskutečnil Sportovní den. Další akce proběhnou v příštích dnech. Každý tak bude mít možnost poznat činnost Charit zblízka.

V pátek 27. září v 9.00 bude v kapli kláštera františkánů v Jablunkově sloužena mše sv. za Charitu (nejen) pro klienty, pracovníky a podporovatele Charity Jablunkov. Ve stejný den, jen od 12.00, bude mše sv. sloužena v kapli TV Noe, a to za charitní dílo v naší vlasti, ke cti sv. Vincence z Pauly.

O den později, tj. 28. září, převezme pomyslnou štafetu oslav Charita Opava, když si připomene 23. výročí založení Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené (ul. Marie Dolanské 19). Program začne od 14 h. mší sv. v kapli Domu sv. Cyrila a Metoděje, k vidění bude výstava obrazů o zrakovém a mentálním postižení a proběhne i zajímavý zážitkový seminář, na němž se návštěvníci dozvědí mnohé z průvodcovství nevidomých osob či o tom, jak se správně používá bílá hůl. Děti se mohou těšit na skvělou zábavu s klaunem, na skákací hrad a stejně jako loni se budou moci projet i na poníkovi.

Ve čtvrtek 3. října pořádá Den otevřených dveří v Denním stacionáři pro seniory Charita Odry. Na návštěvníky čeká výstava výrobků, pomůcek pro trénování paměti, budou mít možnost vyzkoušet si i dopolední aktivizační program. Čas a místo konání: 9–11 h., Hranická 1110/32, Odry.

To Charita Jeseník pořádá v sobotu 5. října Charitní pouť – v pořadí již druhou. Vloni se konala v Černé Vodě, letos zve Charita Jeseník všechny příznivce charitního díla do České Vsi, kde bude od 11.00 sloužena mše sv. v kostele sv. Josefa. Od 13.00 bude následovat kulturní program. Aby dostala punc skutečné pouti, bude možnost do České Vsi dorazit i společně pěšky, viz stránky Charity Jeseník.

V rámci Týdne sociálních služeb připravila ve dnech 6.–11. října bohatý program Charita Jablunkov. Co bude jeho součástí? Pochopitelně mše, ale i Dny otevřených dveří, bleší trh, besedy, divadlo atp. Více zde.

Od 7. do 11. října pak veřejnosti zpřístupní některá svá střediska Charita Český Těšín, více zde.

Ke zhlédnutí bude po celou dobu i výstava v Charitním domě pro seniory v Hnojníku, realizovaná v rámci projektu "Aktivní stárnutí a mezigenerační vzájemnost". Výstava je sbírkou životních vzpomínek klientů Charitních domů pro seniory.

 

Pin It